17 Tanda Kehamilan dari Yang Paling Biasa hingga Tidak Biasa%

Tempoh yang tidak dijawab adalah tanda awal kehamilan yang paling biasa. Namun, ada juga wanita yang mengalami kitaran haid yang tidak teratur sehingga tidak menyedari kehamilannya. Untuk mempermudahnya, berikut adalah ciri kehamilan bermula dari pengalaman wanita yang paling biasa hingga yang jarang berlaku.

Tanda-tanda isteri hamil yang paling biasa

Melancarkan dari Ujian Kehamilan, tidak semua wanita menunjukkan tanda-tanda kehamilan yang seragam.

Ada yang mengalami loya dan muntah tetapi tidak merasakan kekejangan perut implantasi, atau sebaliknya.

Sebenarnya, wanita yang sudah hamil mungkin mengalami tanda-tanda kehamilan yang berbeza pada setiap kehamilan.

Ini berlaku kerana tubuh setiap wanita berbeza, jadi bagaimana mereka bereaksi terhadap perubahan dalam tubuh mereka juga akan berbeza.

Berikut adalah beberapa ciri kehamilan yang paling biasa dialami oleh wanita.

1. Haid lewat

Haid yang lewat adalah tanda kehamilan yang pasti dialami oleh kebanyakan wanita. Biasanya, ciri kehamilan adalah jika anda tidak haid selepas 4-5 hari atau lebih dari tarikh yang sepatutnya.

Sekiranya anda telah melakukan hubungan seks dan tidak mempunyai haid untuk jangka waktu tertentu, ini bermakna proses persenyawaan telah atau sedang berlangsung.

Sekiranya terdapat persenyawaan, telur akan melekat pada dinding rahim dan terus berkembang menjadi bayi dalam masa 9 bulan.

Kemudian berkembang menjadi janin. Selepas implantasi, tubuh akan mengeluarkan hormon HCG yang berperanan menjaga kehamilan.

Hormon ini juga memberitahu ovari berhenti menghasilkan telur baru ketika hamil. Oleh itu, tidak ada telur yang ditumpahkan ke dalam darah haid.

Namun, jika tidak, telur akan keluar bersama dengan lapisan rahim keluar dari faraj yang kemudian menjadi haid.

Walau bagaimanapun, ibu-ibu perlu memahami bahawa haid lewat juga disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, yang tidak selalu menjadi tanda kehamilan.

2. Perubahan payudara dan puting

Perubahan payudara mesti menjadi salah satu tanda kehamilan yang sering dirasakan oleh isteri.

Payudara wanita hamil secara amnya akan terasa lebih kencang. Walaupun dalam beberapa kes, payudara terasa sakit dan tidak selesa.

Pada minggu-minggu pertama kehamilan, payudara ibu terasa lebih besar, lebih berat, lebih kencang, dan lebih kencang daripada biasa. Payudara juga mungkin terasa lebih sensitif dan menyakitkan, serta kencang.

Selain itu, warna puting juga berwarna merah atau areola (kawasan sekitar puting) berubah menjadi hitam.

Kemunculan ciri-ciri kehamilan ini disebabkan oleh peningkatan jumlah hormon progesteron dan estrogen.

Ibu-ibu akan melihat garis-garis urat di kawasan sekitar puting susu. Hormon kehamilan meningkatkan aliran darah ke kawasan tersebut sebagai persediaan untuk pengeluaran susu.

Ciri-ciri kehamilan ini mulai berlaku pada kehamilan 4-6 minggu, sementara perubahan warna puting dan areola bermula sekitar minggu ke-11 kehamilan.

3. Mual dan muntah

Salah satu tanda kehamilan yang biasa berlaku adalah mual pagi atau mual sakit pagi . Mual boleh dialami dengan atau tanpa muntah.

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika (APA), lebih daripada 50 peratus wanita hamil mengalami sakit pagi pada trimester pertama kehamilan.

Sebilangan wanita hamil akan terus mengalami tanda-tanda kehamilan ini sehingga trimester kedua atau bahkan sehingga mereka bersedia melahirkan.

Tetapi walaupun namanya sakit pagi, keadaan ini juga boleh berlaku sepanjang hari pada sebelah petang, petang, atau malam.

Ciri-ciri kehamilan ini biasanya hanya muncul selepas minggu ke-6 kehamilan, disebabkan oleh peningkatan hormon Beta hCG atau hormon kehamilan.

Terdapat juga beberapa wanita hamil yang mengalami tanda-tanda kehamilan ini lebih awal, iaitu pada minggu ke-2 atau segera setelah persenyawaan berlaku.

Sakit pagi akan mereda perlahan dengan perkembangan usia kehamilan.

4. Deria bau lebih sensitif

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Sempadan dalam Psikologi , kepekaan hidung terhadap bau akan meningkat secara mendadak semasa kehamilan.

Apabila mereka menghidu bau tertentu, sebilangan wanita hamil muda mengalami tanda-tanda kehamilan seperti mudah pening, mual dan muntah, atau malah merosakkan mood mereka.

Sebenarnya, mereka mungkin tidak merasa terganggu dengan bau sebelum hamil.

Keadaan ini juga mempengaruhi wanita hamil semasa mengidam. Selera wanita hamil boleh berubah kerana bau makanan tertentu.

5. Keluar dari bintik-bintik darah (flekks) dari faraj

Bintik darah sebagai tanda kehamilan berbeza dengan darah haid. Titik darah sebagai ciri awal kehamilan disebut pendarahan implantasi.

Bintik-bintik semasa kehamilan muncul sebagai kesan embrio yang berjaya ditanam di dinding rahim.

Apabila embrio melekat, proses tersebut dapat menyebabkan dinding rahim terhakis, sehingga keluarnya bintik-bintik darah.

Pendarahan implantasi hanya muncul dalam bentuk 1-2 tetes darah yang berwarna kuning kemerahan atau coklat.

Titik dapat muncul pada bila-bila masa dalam 10-14 hari setelah pembuahan, dan berlangsung selama 1-3 hari.

Pendarahan implantasi tidak akan kelihatan banyak dan berlangsung lebih dari 5 atau 7 hari.

Sekiranya ibu mengalami tanda-tanda kehamilan ini dengan lebih banyak dan banyak, segera berjumpa doktor.

6. Kekejangan perut

Kekejangan perut adalah ciri kehamilan juga berlaku kerana proses implantasi embrio. Oleh itu, tanda-tanda kehamilan ini biasanya muncul bersama-sama dengan bintik-bintik darah.

Untuk membezakan kekejangan perut, tanda-tanda kehamilan dan gejala haid, perhatikan intensiti dan lokasi kesakitan.

Kekejangan perut sebagai tanda kehamilan pada amnya tidak terlalu menyakitkan, seperti dicubit dan bertahan dalam masa yang singkat.

Kekejangan boleh bermula sejurus selepas ovulasi tetapi mereda dalam beberapa jam. Keadaan ini berlaku kerana implantasi embrio juga cenderung tertumpu di satu lokasi sahaja.

Contohnya, jika embrio melekat pada bahagian kiri rahim, kekejangan akan lebih ketara di bahagian kiri perut dan bukannya sebelah kanan.

Sekiranya kesakitan berlangsung selama berhari-hari dan umum, ini kemungkinan merupakan gejala kekejangan haid.

7. Cepat lemas dan letih

Tubuh yang mudah letih dan lemah walaupun tidak selesai melakukan sesuatu yang berat boleh menjadi tanda dan ciri kehamilan 4 hari.

Wanita hamil boleh mengalami keletihan yang melampau walaupun baru hamil 1 minggu.

Namun, tidak perlu risau kerana ciri kehamilan ini adalah perkara biasa. Sebenarnya, ia mungkin terus berlaku sehingga tiba masanya untuk melahirkan

Sebabnya ialah hormon progesteron semasa hamil akan meningkat secara mendadak yang akan mengubah metabolisme badan.

Selain itu, tubuh wanita akan melemahkan sistem ketahanannya sejak sebelum implantasi sehingga embrio dapat melekat dan menetap di rahim.

Sistem kekebalan tubuh yang lemah ini juga meningkatkan risiko ibu hamil mudah letih.

Tahap gula darah dan pengeluaran darah segar juga cenderung lebih rendah kerana sebahagian besarnya menuju ke rahim.

Inilah sebab wanita hamil sering mengadu bahawa badan mereka mudah letih. Untuk mengatasinya, wanita hamil harus menyesuaikan aktiviti mereka.

Di samping itu, berehat secukupnya agar tanda-tanda kehamilan ini tidak mengganggu ibu hamil.

8. Perubahan selera makan

Pada trimester pertama, perubahan selera makan mula muncul.

Sebilangan ibu hamil mengalami penurunan selera makan kerana mereka harus menghadapi masalah sakit pagi yang menyebabkan gejala mual dan muntah.

Tetapi sebilangan yang lain tidak mengalami sakit pagi dan selera makannya sebenarnya meningkat.

Ini adalah keadaan normal yang berlaku kerana bayi membesar di rahim. Pertumbuhan janin memberi tanda kelaparan mudah dan peningkatan selera makan pada wanita hamil.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengawal rasa lapar semasa mengandung:

  • minum secara berkala untuk mengelakkan dehidrasi (12-13 gelas sehari),
  • pengambilan makanan berkhasiat,
  • makan dengan kerap dalam bahagian kecil, dan
  • selalu stok makanan ringan.

Ibu dapat menggabungkan pelbagai jenis buah dan kacang supaya nutrien dapat dipenuhi secara optimum semasa kehamilan.

9. Rambut gugur

Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, keguguran rambut adalah salah satu tanda kehamilan yang paling biasa. Secara amnya terdapat 40-50% wanita hamil yang mengalami keguguran rambut.

Sebabnya adalah kerana perubahan hormon dan kekurangan pemakanan wanita hamil. Tidak jarang, ketika wanita mengalami ciri-ciri kehamilan ini, banyak dari mereka memilih untuk memotong rambut mereka pendek.

10. Sakit belakang

Sakit belakang adalah salah satu tanda kehamilan yang paling biasa. Lokasi kesakitan betul-betul berpusat di punggung bawah.

Tanda-tanda kehamilan ini boleh berlaku kerana kesan kekejangan implantasi, kembung perut, dan sembelit pada awal kehamilan.

Untuk mengatasinya, anda harus berjumpa doktor. Nanti doktor akan memberi ubat untuk melegakan sakit belakang.

Di samping itu, jaga posisi tidur wanita hamil pada waktu malam dengan betul untuk mengelakkan sakit belakang menjadi semakin teruk.

11. Suhu badan tinggi

Suhu badan yang tinggi juga boleh menjadi tanda kehamilan. Tetapi yang dimaksudkan di sini bukanlah demam tetapi peningkatan suhu dalaman badan ketika anda baru bangun pagi.

Suhu badan ketika anda bangun pada waktu pagi disebut Suhu Badan Basal (BBT). Suhu BBT boleh meningkat selepas ovulasi kerana peningkatan progesteron setelah ovulasi.

Peningkatan suhu badan basal yang berlangsung selama 18 hari atau lebih adalah antara tanda awal kehamilan.

Malangnya, ciri-ciri kehamilan ini tidak selalu menunjukkan bahawa seorang wanita sebenarnya mengandung.

12. Perut kembung

Sekiranya anda merasa mual dan ingin muntah bersama dengan rasa kembung perut, ini mungkin merupakan tanda awal kehamilan yang harus anda pertimbangkan.

Terutama jika tanda-tanda kehamilan ini berlaku setelah makan makanan yang mengandungi banyak gas.

Perut kembung biasanya muncul pada minggu kehamilan ke-4 hingga ke-6.

Kembung adalah tanda kehamilan kerana perubahan hormon yang juga dapat melambatkan sistem pencernaan.

Ciri-ciri awal kehamilan yang kurang biasa

Walaupun tanda-tanda kehamilan yang disebutkan sebelumnya agak biasa bagi wanita, terdapat juga tanda-tanda kehamilan yang kurang biasa, seperti:

1. Kerap membuang air kecil

Kencing yang kerap adalah tanda awal kehamilan yang paling sering tidak disedari. Biasanya keadaan ini mula berlaku kira-kira 6-8 minggu selepas pembuahan.

Pada awal kehamilan, kencing kerap disebabkan oleh tahap hormon gonadotropin chorionic manusia (hCG) yang tinggi.

HCG hormon menyebabkan peningkatan aliran darah ke buah pinggang, sehingga meningkatkan pengeluaran air kencing.

Apabila usia kehamilan meningkat, penyebab kencing kerap juga disebabkan oleh tekanan pundi kencing oleh rahim.

Kesannya, ibu akan merasa terdorong untuk membuang air kecil lebih kerap walaupun pundi kencing tidak kenyang.

Semasa kehamilan, perubahan hormon menjadikan pundi kencing lebih sensitif, menjadikannya lebih sukar untuk menahan kencing.

Refleks, seperti bersin, batuk, atau ketawa juga dapat membuat ibu membasahi tempat tidur tanpa menyedarinya. Jangan risau, ini adalah tanda kehamilan yang normal.

2. Sembelit

Sembelit atau pergerakan usus yang tidak teratur juga boleh menjadi salah satu tanda kehamilan kerana peningkatan hormon progesteron.

Apabila hormon progesteron tinggi, pergerakan usus menjadi lebih perlahan untuk menghantar makanan ke hujung dubur. Ini menyukarkan ibu untuk membuang najis.

Selain sembelit, masalah perut lain yang juga muncul sebagai tanda kehamilan adalah perut kembung dan kembung.

Tanda kehamilan ini boleh berlaku pada minggu-minggu awal kehamilan, dan bahkan boleh berlanjutan selama beberapa bulan ke depan.

3. Perubahan mood

Selain kerap membuang air kecil, tanda-tanda kehamilan yang tidak diketahui ramai wanita adalah: perubahan emosi. mood iIbu yang mengandung mudah terdedah kepada ketidakstabilan dan mudah berubah.

Ciri-ciri kehamilan awal ini berlaku kerana perubahan hormon dalam badan yang boleh menyebabkan ibu menjadi gelisah dan mudah marah.

Kadang-kadang, ia mungkin ceria tetapi tidak lama selepas itu boleh menjadi marah atau menangis.

Tanda-tanda kehamilan ini biasanya berlaku pada wanita yang pertama kali hamil.

4. Sakit kepala

Sakit kepala adalah tanda kehamilan yang biasa dialami oleh beberapa wanita.

Punca sakit kepala adalah peningkatan hormon dan aliran darah secara tiba-tiba yang membuatkan ibu mengalami sakit kepala.

Tubuh akan menampung sekitar 50 peratus jumlah darah tambahan semasa hamil. Periksa dengan doktor anda untuk mengetahui punca sebenar sakit kepala.

5. Mimisan atau gusi berdarah

Adakah gusi berdarah semasa anda menggosok gigi atau adakah anda mengalami mimisan secara tiba-tiba ketika anda cuba meniup hidung?

Kedua-dua perkara ini boleh menjadi tanda kehamilan yang kurang biasa. Walau bagaimanapun, mimisan atau gusi berdarah ringan juga tidak perlu dibimbangkan.

Semasa trimester pertama, jantung bekerja lebih keras sehingga jumlah dan jumlah darah yang beredar di dalam badan meningkat.

Peningkatan jumlah dan isipadu ini termasuk yang mengalir ke hidung dan mulut.

Lapisan hidung dan bahagian dalam gusi penuh dengan saluran darah kecil yang rapuh dan mudah pecah.

Jadi, aliran darah yang tiba-tiba dapat menembusi dinding kapal, menyebabkannya pecah.

Proses ini mengakibatkan mimisan atau gusi berdarah yang menjadi ciri kehamilan.

Lakukan ujian dengan segera sekiranya tanda-tanda kehamilan muncul

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda kehamilan, ada baiknya anda segera memeriksanya pek ujian.

Alat ini dapat memastikan kehamilan awal dan cukup tepat, sekitar 97-99 peratus, bukan hanya dengan melihat tanda-tanda yang dialami oleh ibu hamil.

Walau bagaimanapun, kehamilan baru dapat dikesan dengan tepat oleh sekurang-kurangnya 10 hari selepas tempoh yang tidak dijawab . Gunakan alat mengikut arahan pada bungkusan untuk hasil yang tepat.

Masa terbaik untuk memastikan kehamilan berlalu pek ujian adalah pagi. Ini kerana hormon hCG dalam jumlah tinggi pada masa ini.

Ibu juga boleh menunggu sekurang-kurangnya satu hingga dua minggu setelah melakukan hubungan seks untuk mengesahkan sama ada mereka hamil atau tidak.

Jangan hanya bergantung pada pek ujian atau memerhatikan tanda-tanda kehamilan, ibu juga perlu berjumpa doktor untuk memastikannya.

Sekiranya anda positif mengandung, buatlah jadual pemeriksaan rutin dan bincangkan ciri-ciri kehamilan yang dialami oleh ibu mengandung.

Mempunyai kisah dan pengalaman kehamilan yang menarik dan memberi inspirasi? Mari berkongsi cerita dengan ibu bapa yang lain di sini.

Recent Posts