6 Ubat Menghilangkan Menstruasi Bagi Anda Yang Sering Menstruasi Lewat

Tidak semua wanita mengalami haid biasa. Sebilangan wanita sering melewatkan haid kerana beberapa sebab. Kitaran haid yang tidak teratur biasanya tidak selalu menjadi perhatian. Tetapi jika anda merancang untuk hamil, mungkin adalah idea yang baik untuk memulakan "membersihkan" kitaran haid anda mulai sekarang. Selain membiasakan hidup dengan kehidupan yang lebih sihat, doktor biasanya boleh mengesyorkan ubat perangsang haid untuk anda minum. Apa pilihannya?

Pilihan ubat penghilang haid yang biasanya diresepkan oleh doktor

Ubat penghalusan haid sebenarnya adalah ubat kesuburan. Ubat ini membantu tubuh menghasilkan hormon yang mengatur pembebasan telur. Selain itu, ubat penghilang haid juga menyeimbangkan tahap hormon dalam badan yang sering menghalang ovulasi.

Ubat ini berfungsi seperti hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinizing (LH), yang dihasilkan oleh tubuh secara semula jadi untuk mencetuskan ovulasi.

Tetapi sebelum mencari ubat penghapusan haid yang betul, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan tempoh tidak teratur. Untuk mengetahui, sudah tentu anda perlu berjumpa doktor.

Setelah mengetahui dengan pasti, barulah doktor akan mengesyorkan pilihan ubat penghilang haid seperti:

1. Clomiphene atau serophene

Ubat clomiphene sitrat (Clomid) atau serofena sering diberikan kepada wanita yang ovulasi tidak teratur.

Ubat ini dikenali sebagai ubat penghalang estrogen. Apabila estrogen tersekat, kelenjar hipotalamus dan hipofisis di otak melepaskan hormon GnRH (hormon pelepas gonadotropin), FSH (hormon perangsang folikel) dan LH (hormon luteinizing). Ketiga-tiga hormon ini merangsang ovari untuk menghasilkan lebih banyak telur.

Kira-kira 60-80% wanita yang mengambil clomiphene akan berovulasi dalam masa 7 hari dari dos terakhir. Apabila ovulasi bermula secara berkala, kitaran haid akan lebih lancar dan kemungkinan kehamilan meningkat.

Pelbagai gejala yang biasanya muncul sebagai kesan sampingan ubat penghilang haid ini adalah mual, kembung, sakit kepala, dan cirit-birit kilat panas (sensasi panas di dalam badan). Namun, tidak perlu risau kerana kesannya ringan.

2. Gonadotropin

Beberapa ubat pelembut haid juga terdapat dalam bentuk hormon gonadotropin sintetik untuk disuntik ke dalam badan. Jenis yang paling kerap digunakan adalah gonadotropin korionik manusia (hCG), hormon perangsang folikel (FSH), atau agonis hormon pelepasan Gonadotropin (agonis GnRH).

Ketiga-tiga hormon ini sebenarnya dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh, tetapi jumlahnya tidak mencukupi sehingga pengambilan tambahan diperlukan. Hormon-hormon ini berfungsi untuk merangsang ovari agar lebih aktif untuk menghasilkan dan melepaskan telur sehingga haid anda berjalan dengan lebih lancar. HCG hormon, misalnya, berguna untuk pematangan telur dan memicu pembebasannya semasa ovulasi.

Kesan sampingan berbeza-beza, tetapi secara amnya meliputi kemerahan sementara dan pembengkakan pada kawasan kulit yang disuntik. Selain itu, ubat ini juga boleh menyebabkan rahim menjadi lebih lembut kerana penumpukan cecair.

3. Pil kawalan kelahiran

Sebagai tambahan untuk mencegah kehamilan, pil kawalan kelahiran juga dapat digunakan sebagai ubat penghilang haid.

Melaporkan dari Health Direct sebagai laman web milik Kementerian Kesihatan Australia, haid akan kembali normal setelah 6 bulan mengambil pil kawalan kelahiran secara berkala dan tepat. Dengan cara itu, anda dapat meramalkan jadual untuk tempoh seterusnya dengan lebih tepat.

Ubat ini berfungsi untuk meningkatkan pengeluaran protein globulin yang mengikat hormon seks. Protein ini mampu mengikat hormon androgen utama, iaitu testosteron dalam darah. Dari pelbagai kemungkinan penyebab haid tidak teratur, salah satu faktornya adalah kelebihan hormon androgen. Dengan mengurangkan aktiviti testosteron, haid yang tidak teratur secara automatik dapat diatur kembali.

Selain menjadi ubat untuk memudahkan haid, ubat ini juga dapat mengurangkan sakit PMS yang merangkumi kekejangan perut, jerawat, dan pertumbuhan rambut halus yang berlebihan di wajah.

Walau bagaimanapun, anda juga tidak boleh menutup mata terhadap kemungkinan kesan sampingan. Kesan sampingan pil kawalan kelahiran adalah:

 • Mood atau perubahan mood
 • Peningkatan atau penurunan berat badan yang ketara
 • Kembung
 • Sakit pada payudara
 • Pendarahan tidak teratur

4. Progestin

Progestin adalah hormon tiruan yang mempunyai fungsi yang sama dengan progesteron. Progesteron adalah hormon yang dihasilkan di ovari, plasenta, dan kelenjar adrenal. Hormon ini berguna untuk menyiapkan tubuh untuk konsepsi, mengawal keinginan seksual, dan mengatur kitaran haid bulanan.

Sekiranya haid tidak lancar, progestin boleh menjadi ubat melancarkan haid untuk menyeimbangkan tahap estrogen dalam badan. Ramai wanita merasa berguna untuk menggunakan progestin dosis rendah untuk mengembalikan haid mereka.

Harap maklum bahawa progestin termasuk ubat-ubatan yang boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan seperti:

 • Pening
 • Sakit kepala
 • Kembung
 • keputihan
 • Kehilangan keinginan seksual
 • Sakit pada payudara

Sekiranya kesan sampingan dirasakan meningkat dan bertambah buruk, segera berjumpa doktor untuk mencari alternatif lain. Sebabnya, tindak balas badan setiap wanita terhadap pil kawalan kelahiran adalah berbeza.

Progestin juga merupakan bahan aktif dalam suntikan kawalan kelahiran dan kontrasepsi spiral atau Mirena IUD.

5. Metformin

Metformin adalah ubat yang sebenarnya bertujuan untuk merangsang kepekaan insulin dan mengawal diabetes. Walau bagaimanapun, ubat ini juga berguna untuk menyeimbangkan hormon estrogen dan androgen pada wanita dengan PCOS.

PCOS adalah salah satu faktor penyebab yang menyebabkan haid tidak teratur. PCOS adalah keadaan di mana tahap hormon androgen dalam badan terlalu tinggi, mengganggu kerja hormon lain.

Di samping itu, wanita dengan PCOS, terutama yang mempunyai indeks jisim badan di atas 35 atau diklasifikasikan sebagai obes, cenderung mengalami ketahanan terhadap insulin. Rintangan ini menambah masalah ovulasi, yang menyebabkan period tidak teratur. Metformin membantu melawan ketahanan insulin ini.

Untuk merawat PCOS, doktor memerlukan ubat yang dapat mengembalikan keseimbangan hormon dalam badan. Apabila kedua-dua hormon ini seimbang, tubuh akan mula ovulasi secara berkala sehingga haid menjadi lancar.

6. Bromociptine (Parlodel)

Bromociptine adalah ubat yang digunakan untuk merawat gangguan yang disebabkan oleh prolaktin berlebihan. Gejala termasuk haid tidak teratur, keluar dari puting susu, penurunan permintaan seks, dan sukar hamil. Oleh itu, ubat ini juga boleh digunakan sebagai agen penghapusan haid.

Bromociptine boleh didapati dalam bentuk kapsul dan tablet. Untuk dosnya, doktor akan menyesuaikannya dengan keperluan badan anda. Secara amnya, doktor akan memberi anda dos yang rendah terlebih dahulu dan kemudian meningkatkannya secara beransur-ansur.

Cuba minum ubat pada masa yang sama setiap hari agar ubat dapat berfungsi dengan optimum. Jangan berhenti rawatan jika tidak ada arahan dari doktor.

Kesan sampingan utama bromociptine adalah perubahan gula darah, yang boleh rendah atau tinggi. Beberapa gejala lain yang perlu diperhatikan adalah:

 • Mual
 • Gag
 • Pedih ulu hati
 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Kejang perut
 • Hilang selera makan
 • Sakit kepala
 • Pening atau pening
 • Lemah

Apa sahaja ubat yang anda ambil, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Jangan hanya mengambil ubat kerana setiap produk boleh memberi reaksi berbeza kepada setiap orang yang tidak selalu positif.

Untuk mengelakkan pelbagai kemungkinan negatif yang timbul, bincangkannya terlebih dahulu dengan doktor anda. Anda juga tidak perlu teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda jika ubat-ubatan yang merangsang haid yang anda berikan tidak memberi kesan.

Recent Posts