7 Kebaikan Plum untuk Kesihatan |

Plum milik keluarga Rosaceae yang juga merangkumi buah persik dan aprikot. Dikenali untuk membantu menurunkan berat badan, ternyata terdapat beberapa kelebihan lain dari plum yang sangat disesalkan.

Kandungan nutrien plum

Plum termasuk makanan super. Sebelum mengetahui faedahnya, anda harus terlebih dahulu mengetahui pelbagai kandungan nutrien dalam plum. Setiap plum mengandungi nutrien di bawah.

  • Tenaga: 30 kalori
  • Karbohidrat: 8 gram
  • Serat: 1 gram
  • Gula: 7 gram
  • Vitamin A: memenuhi 5% keperluan pemakanan
  • Vitamin C: memenuhi 10% keperluan pemakanan
  • Vitamin K: 5% daripada RDA

Selain itu, plum juga mengandungi pelbagai jenis mineral yang tidak kurang pentingnya untuk tubuh, seperti kalium, tembaga, dan mangan.

Kebaikan plum

Pelbagai nutrien dalam plum mempunyai sifat masing-masing. Berikut adalah sebelas faedah kesihatan dari plum.

1. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Manfaat plum yang paling terkenal adalah keupayaan mereka untuk mencegah sembelit. Serat plum menyekat jisim najis dan memudahkan proses penghapusan, sehingga mengurangkan risiko barah usus besar dan buasir.

Sementara itu, serat prun yang tidak larut menyediakan makanan untuk bakteria baik yang hidup di usus besar, sehingga membantu memelihara populasinya.

Bakteria baik dalam usus menghasilkan asid lemak rantai pendek yang disebut asid butirat. Asid butik berfungsi sebagai bahan bakar utama sel-sel usus besar dan membantu menjaga kesihatan organ-organnya.

Bakteria baik juga menghasilkan dua asid lemak, asid propionat dan asid asetik, yang digunakan sebagai bahan bakar oleh sel hati dan otot. Bakteria mesra ini akan melawan bakteria patogen penyebab penyakit dan menghalangnya daripada terus hidup di saluran pencernaan.

2. Menurunkan kolesterol

Asid propionik yang dihasilkan oleh serat plum adalah jenis serat yang tidak larut dan berfungsi untuk membantu menurunkan kolesterol darah dengan mengikat asid hempedu dan mengeluarkannya dari badan melalui tinja.

Asid hempedu adalah sebatian yang digunakan untuk mencerna lemak yang dihasilkan oleh hati.

Apabila asid hempedu diekskresikan bersama dengan serat plum, hati mesti menghasilkan asid hempedu baru dan memecah lebih banyak kolesterol, sehingga menurunkan jumlah kolesterol yang beredar.

Serat larut juga dapat mengurangkan jumlah kolesterol yang dihasilkan oleh hati.

3. Khasiat plum untuk jantung

Plum adalah sumber kalium yang baik, elektrolit yang membantu dalam pelbagai fungsi tubuh yang penting. Mineral ini membantu mengekalkan irama jantung, impuls saraf, pengecutan otot jantung, dan tekanan darah yang dapat mengurangkan risiko strok.

Kerana badan tidak menghasilkan kalium secara semula jadi, untuk itu anda mesti selalu makan makanan yang mengandunginya. Makan plum atau minum jusnya dapat membantu anda memenuhi keperluan kalium harian anda.

Lebih-lebih lagi, bahan pewarna semulajadi plum, antosianin, dapat melindungi daripada barah dengan meneutralkan radikal bebas yang berbahaya.

6 Cadangan Buah Terbaik untuk Pesakit Strok

4. Mencegah anemia

Anemia berlaku apabila badan tidak mempunyai sel darah merah yang cukup sihat. Untuk menjadikan sel darah merah yang sihat, tubuh anda memerlukan pengambilan zat besi yang mencukupi.

Plum adalah sumber zat besi yang hebat dan dapat membantu mencegah dan mengatasi kekurangan zat besi. Dua ratus lima puluh gram plum mengandungi 0,81 miligram zat besi, yang menyediakan 4.5 peratus daripada keperluan besi harian tubuh.

5. Merawat osteoporosis

Plum kering adalah sumber penting dari boron mineral. Mineral ini dapat membantu membina tulang dan otot yang kuat. Boron juga dapat membantu meningkatkan ketajaman mental dan koordinasi otot.

Plum bahkan dipercayai berpotensi sebagai rawatan untuk osteoporosis. Kajian bersama dari Florida State University dan Oklahoma State University menunjukkan bukti bahawa prun kering dapat mencegah kehilangan tulang pada wanita pascamenopause yang terdedah kepada osteoporosis.

Manfaat plum untuk kesihatan tulang juga termasuk memerangi proses kehilangan kepadatan tulang akibat radiasi ke sumsum tulang.

6. Menurunkan risiko COPD

Penyakit paru obstruktif kronik (COPD), termasuk emfisema, adalah penyakit kronik yang menyebabkan masalah pernafasan. Terdapat banyak penyebab COPD, tetapi merokok adalah penyebab langsung kedua-dua penyakit ini.

Satu kajian baru melaporkan bahawa makanan yang mengandungi polifenol, termasuk antioksidan, dapat mengurangkan risiko COPD. Plum tinggi antioksidan, yang dapat melawan kerosakan yang disebabkan oleh merokok dengan meneutralkan tekanan oksidatif.

Ini dapat membantu mengurangkan kemungkinan emfisema, COPD, dan barah paru-paru, walaupun tidak ada kajian yang secara khusus melihat plum untuk kesihatan paru-paru.

7. Plum menurunkan berat badan

Anda mungkin melihat plum dibungkus sebagai makanan tambahan untuk menurunkan berat badan. Sesungguhnya, buah ungu gelap ini yang rasanya masam mengandungi banyak serat dan indeks glisemik rendah.

Serat plum yang padat lambat dicerna oleh badan sementara indeks glisemik rendah berperanan mengatur pembebasan kadar gula darah, sehingga membuat anda kenyang lebih lama.

Plum juga mengandungi sorbitol semula jadi, alkohol gula dengan kadar penyerapan yang perlahan di dalam badan.

11 Makanan Berat Badan untuk Mencapai Badan yang Ramping dan Ramping

Jangan makan plum terlalu banyak

Berminat untuk mula makan plum? Tetapi tidak terlalu banyak, okey! Pengambilan plum yang berlebihan boleh menyebabkan perut kembung dan sembelit. Pengambilan serat yang berlebihan juga boleh menyebabkan cirit-birit.

Oleh itu, makan plum secara sederhana. Sekiranya anda ingin menggunakan buah ini untuk menolong keadaan tertentu atau ingin menurunkan berat badan, anda harus berjumpa doktor lagi.

Recent Posts