Adakah saya Gay? Ketahui Dengan 5 Soalan Ini •

Fenomena gay yang tersebar dalam beberapa tahun kebelakangan ini memang mencetuskan banyak kontroversi. Kebaikan dan keburukan adalah perkara biasa, malah orang gay tidak malu untuk menunjukkan diri mereka di khalayak ramai. Lelaki maskulin dengan otot berotot dan postur tubuh yang baik sememangnya menyenangkan mata wanita, dan lelaki tidak terkecuali. Bagi lelaki, pernahkah anda membayangkan tubuh lelaki lain yang anda anggap maskulin? Adakah anda pernah membayangkan bagaimana rasanya? Adakah anda sering tertanya-tanya, "Adakah saya gay?" Adakah terdapat sifat gay yang dapat anda ketahui dalam diri anda?

Sekiranya anda ragu-ragu, tanyakan pada diri anda perkara ini

1. Adakah anda berfantasi tentang jantina yang sama?

Rasa ingin tahu dan imaginasi anda kadang-kadang dapat memberitahu anda siapa sebenarnya anda. Apabila anda berfikir tentang hubungan seks sesekali, itu adalah perkara biasa. Tetapi jika imaginasi ini terus berleluasa dan mempengaruhi selera seksual anda? Anda boleh bertanya kepada diri sendiri secara mendalam.

2. Adakah anda merasa tertarik secara seksual terhadap jantina yang sama?

Apabila anda bersemuka atau bersentuhan langsung dengan lelaki lain, bagaimana perasaan anda? Sekiranya anda merasa ingin merangkul dan memiliki tubuh lelaki sepenuhnya, anda harus yakin terlebih dahulu. Adakah anda benar-benar mahu melakukan hubungan fizikal juga atau anda hanya kagum dengan tubuh lelaki itu?

Ini adalah perkara biasa jika anda berurusan dengan sosok atau tubuh lelaki yang membuat anda kagum. Tetapi jika secara seksual anda merasa seperti berpelukan dan mempunyai hubungan fizikal dengan lelaki itu, ada kemungkinan selera seksual anda "berbeza".

3. Adakah anda lebih suka berada di persekitaran homogen (lelaki)?

Berada dalam lingkungan seks yang sama memang selesa, kita tidak perlu malu dengan sesuatu tentang diri kita yang berbeza dengan jenis lain. Kaum gay umumnya merasa selesa kerana dalam persekitaran yang homogen, gay tidak peduli jika orang lain tahu sama ada mereka gay atau tidak. Yang penting dia merasakan bahawa lelaki-lelaki ini adalah surga (dari perspektif seksual) baginya. Adakah anda berpuas hati dari segi mata dan seksual?

4. Adakah anda tidak selesa dengan wanita?

Dunia yang anda miliki terdiri daripada dua jantina yang berbeza, hanya lelaki dan wanita. Sekiranya anda merasa tidak menyukai kehadiran seseorang daripada lawan jenis, anda boleh meragui keadaan ini. Biasanya gay tidak akan selesa menghadapi lawan jenis. Kenapa? Boleh disebabkan oleh faktor psikologi yang membuatnya trauma dengan sosok wanita. Sekiranya anda merasa terdorong oleh kehadiran wanita untuk mendapatkan perhatian dari rakan lelaki, anda mungkin gay.

5. Adakah anda mula mengetahui semua perkara mengenai gay?

Di antara banyak tanda tanya dan kekeliruan identiti seksual yang anda lalui, anda akan meluangkan masa untuk mengetahui tentang pemikiran dan soalan yang tidak dijawab. Di sini anda akan mula menggali semua yang dapat menjawab soalan anda. Bermula dari kuiz, artikel mengenai ciri-ciri gay, kes-kes yang berbaris dapat menemukan identiti anda mengenai sama ada anda gay atau tidak.

Sekiranya benar saya gay, apa yang perlu saya lakukan?

Seksualiti adalah sesuatu yang sukar difahami dari sudut logik dan emosi. Sebilangan besar dari mereka yang gay mengakui bahawa tarikan sesama jenis ini telah dirasakan sejak kecil. Sebagai tambahan kepada soalan di atas, mungkin anda telah melakukan eksperimen lain yang boleh dilakukan untuk mencari jawapan kepada rasa ingin tahu mengenai identiti seksual yang mungkin anda ragui. Sekiranya jawapannya adalah YA, anda tidak perlu risau. Terdapat beberapa kemungkinan penjelasan lain.

1. Berdamai dengan diri sendiri

Setelah anda yakin dengan siapa diri anda, anda mungkin takut, cemas, marah dan bingung pada diri sendiri. Berkongsi masalah timbul apabila anda yakin bahawa anda gay. Anda tidak perlu membuang masa dengan semua itu, tidak lama lagi anda akan berdamai dengan diri sendiri. Tidak ada yang boleh dipersalahkan, anda hanya perlu memahami "keunikan" dalam diri anda.

2. Beritahu keluarga dan orang yang anda sayangi siapa diri anda, apabila anda sudah bersedia

Tidak semua orang dapat menerima keadaan anda, sokongan dan tentangan mesti ada. Anda hanya perlu mengatakan apa yang ada di dalam hati anda dan siapa anda dengan alasan yang rasional. Tahap ini sering memerlukan masa yang lama untuk disesuaikan. Oleh itu, persiapkan diri anda semaksimum mungkin dengan risiko yang akan diterima. Jangan lupa untuk memberi sokongan positif kepada diri sendiri. Anda boleh pergi ke konsultan, forum yang mengadakan mesyuarat untuk membincangkan keunikan anda dan mula bangga dengan diri anda tidak kira apa keadaannya.

Recent Posts