Lepuh, apa itu dan bagaimana merawatnya?

Goresan tidak hanya menyengat dan menyakitkan, tetapi juga boleh mengganggu jika lokasinya mudah dilihat dengan mata kasar. Walaupun ringan dan tidak menyebabkan pendarahan besar, lecet yang tidak dirawat boleh menyebabkan jangkitan pada luka. Jadi, apakah kaedah yang betul untuk menanganinya? Ketahui apakah pilihan ubat yang dapat mempercepat penyembuhan luka jenis ini.

Apa itu lecet?

Sumber: Kumpulan Perubatan Penjagaan Utama Kanak-kanak

Lecet adalah sejenis luka terbuka yang muncul kerana geseran kulit dengan permukaan kasar dan keras. Jenis kecederaan ini adalah yang paling biasa bagi kebanyakan orang.

Tidak seperti luka tusukan atau luka yang merosakkan lapisan kulit yang dalam, geseran kulit pada lecet hanya mengikis epidermis, yang merupakan lapisan kulit terluar pada struktur kulit manusia.

Goresan boleh berlaku di mana sahaja pada kulit yang mengalami geseran, tetapi ia lebih kerap terjadi di kawasan kulit yang berdekatan dengan tulang, seperti tangan, lengan bawah, siku, lutut, atau tulang kering.

Keparahan lecet boleh berbeza-beza dari orang ke orang, bergantung pada sama ada kulit anda tebal atau nipis.

Biasanya, lepuh tidak banyak menyebabkan pendarahan luaran dan ringan sehingga boleh dirawat di rumah.

Gejala yang dirasakan ketika mengalami luka ini mungkin hanya rasa panas dan menyengat pada kulit yang terkena. Sebilangan besar lepuh tidak meninggalkan parut.

Namun, jika lepuh mempengaruhi kawasan kulit yang lebih besar, luka terbuka boleh melebar dan menyebabkan perubahan warna seperti keloid.

Apa yang menyebabkan lepuh?

Memetik penjelasan dalam buku Lelasan, lepuh bermula sebagai kerengsaan kecil pada kulit dan menyebabkan calar. Goresan ini akan menjadi lebih besar dan masuk ke lapisan kulit yang lebih dalam.

Lapisan kulit terdiri daripada tisu hidup, kapilari, ujung saraf, dan sebagainya. Sekiranya lapisan ini rosak, kulit anda akan terasa sakit secara automatik.

Banyak perkara boleh menjadi penyebab kemunculan lepuh. Umumnya, lepuh berlaku di lutut ketika mengalami kemalangan jalan raya, seperti jatuh dari basikal atau motosikal.

Di samping itu, orang yang sering melakukan sukan berbasikal atau berlari boleh melepuh di pangkal paha kerana geseran antara kulit dan pakaian yang berkeringat lembap kerana pergerakan berulang.

Penyebab lecet lain termasuk:

 • kegemukan,
 • Penyusuan susu ibu boleh menyebabkan puting sakit,
 • ruam lampin pada bayi,
 • memakai pakaian yang terlalu ketat ketika udara dan cuaca panas dan lembap, dan
 • menggaru kuku terlalu keras pada kulit.

Rawatan lecet dengan ubat dan salap

Memang, jika dibandingkan dengan jenis luka lain, rawatan untuk melecet lebih mudah dan tidak memerlukan perhatian khusus.

Namun, anda tidak boleh mengabaikannya kerana masih ada risiko luka menjadi lebih teruk dan dijangkiti.

Oleh itu, jika ini berlaku kepada anda, segera merawat lepuh berikut:

 • Bersihkan kawasan luka di bawah aliran air sejuk. Jangan lupa mencuci tangan sebelum melakukan langkah ini.
 • Lap lembut kotoran kotoran pada luka. Setelah membersihkan, keringkan luka menggunakan kain bersih.
 • Sapukan lapisan nipis salap antibiotik atau jeli petroleum di atas lepuh untuk memastikan permukaannya lembap dan mencegah pembentukan parut.
 • Tutup luka dengan pembalut atau plaster untuk melindungi luka dari kotoran. Sekiranya lepuh hanya gesekan ringan, biarkan terbuka.

Ingat, jika luka ditutup dengan pembalut, anda harus menukarnya dengan kerap sekurang-kurangnya sekali sehari atau ketika pembalut terasa basah atau kotor.

Juga perhatikan tanda-tanda jangkitan yang muncul dari luka. Sekiranya kawasan lepuh itu menyakitkan, bengkak, berkerak, atau berdarah, minta doktor anda memberi salap.

Biasanya, doktor akan memberi ubat untuk melecet dalam bentuk salap antibiotik seperti bacitracin.

Luka Berjangkit: Ciri, Rawatan dan Pencegahan

Perkara yang harus dielakkan

Semasa proses penyembuhan lecet, anda harus jangan buat pengendalian seperti di bawah:

 • Menggunakan iodin atau hidrogen peroksida sebagai ubat lepuh untuk membersihkan kulit. Sebaiknya gunakan sabun dan air sahaja.
 • Mandi menggunakan air yang terlalu panas dan sabun yang mengandungi banyak bahan kimia.
 • Keringkan kulit dengan menggosok tuala.
 • Kompres kulit dengan air ais untuk mengurangkan kesakitan.
 • Menggaru kawasan kulit yang cedera.

Pastikan kulit yang cedera tidak tersentuh dan biarkan masa untuk kulit sembuh sebelum diaktifkan semula.

Geseran berterusan hanya akan menjadikan keadaan lebih teruk sehingga boleh menyebabkan jangkitan pada luka.

Perlu diingat, hakisan lapisan epidermis pada lecet menjadikan anda lebih mudah terkena bakteria seperti Clostridium tetani yang boleh menyebabkan tetanus.

Oleh itu, jika lepuh cukup parah, anda juga harus berjumpa dengan doktor anda mengenai apakah diperlukan suntikan tetanus atau tidak.

Apa yang perlu dilakukan apabila luka mula sembuh?

Selepas beberapa hari atau minggu, lepuh akan membentuk kudis. Kudis ini berfungsi sebagai luka pelindung dari kotoran dan kuman ketika kulit baru tumbuh.

Selepas tahap ini, pembalut mungkin tidak diperlukan.

Walau bagaimanapun, proses penyembuhan kadang-kadang juga boleh menyebabkan gatal sehingga anda secara tidak sedar akan menggaru.

Sayangnya perkara ini tidak dapat dilakukan, terutamanya jika anda berhasrat untuk menghilangkan kudis. Kerana tindakan ini sebenarnya akan mengganggu proses penyembuhan luka.

Oleh itu, anda harus mengabaikan gatal pada luka sebanyak mungkin.

Setelah luka sembuh, jangan lupa menggunakan pelindung matahari ketika dalam perjalanan. Menggunakan pelindung matahari dengan SPF 30 akan membantu memudarkan parut coklat dengan lebih cepat.

Secara amnya, lecet ringan dapat sembuh tanpa rawatan khas. Walaupun begitu, lepuh boleh meninggalkan rasa tidak selesa dan menyengat.

Tidak ada salahnya merawat luka kerana boleh membantu menyembuhkan luka dan mengelakkan parut dan jangkitan.

Recent Posts