Rodent Taro sebagai Penyembuh Kanser, Menurut Pakar •

Sekiranya anda peminat tanaman, anda tahu salah satu jenis tanaman hiasan yang disebut tikus talas. Ya, tanaman yang satu ini terkenal oleh peminat tanaman, terutamanya tanaman hiasan. Selain dapat mencantikkan rumah anda, tanaman ini mempunyai manfaat kesihatan, salah satunya adalah untuk merawat barah. Nah, untuk mengetahui bagaimana taro tikus boleh menjadi ubat barah, lihat penjelasan lengkap di bawah, mari kita pergi!

Sebab taro tikus boleh menjadi ubat barah

Tumbuhan hiasan ini mempunyai nama Latin Typhonium flagelliforme. Taro tikus mempunyai bentuk seperti taro dengan ketinggian 25-30 sentimeter (cm).

Tumbuhan ini merangkumi semak, jadi lebih suka tempat yang lembap, tidak terkena cahaya matahari langsung. Bentuk daun tanaman ini bulat dengan hujung tirus.

Umbi tikus adalah tumbuhan yang tumbuh 1000 meter di atas permukaan laut. Anda dapat menemuinya dengan mudah di sepanjang pulau Jawa, sebahagian Kalimantan, Sumatera dan Papua.

Selain sesuai sebagai tanaman hiasan, taro tikus juga mempunyai manfaat kesihatan kerana kandungan kimianya dan kesan farmakologinya. Salah satunya, taro tikus yang juga boleh anda gunakan sebagai ubat untuk pelbagai jenis barah.

Sebabnya, tanaman hiasan yang satu ini mempunyai kesan antikanker. Beberapa jenis barah yang dapat memanfaatkan tanaman ini, termasuk barah payudara, barah serviks (barah serviks), barah darah (leukemia), barah usus besar, barah prostat, dan barah hati.

Tidak hanya membunuh atau menghambat pertumbuhan sel barah, tanaman ini juga dapat menghilangkan kesan sampingan dari rawatan barah, seperti kemoterapi.

Kajian mengenai taro tikus sebagai ubat barah payudara

Satu kajian pada tahun 2011 membuktikan keberkesanan penggunaan ekstrak taro tikus sebagai alternatif untuk rawatan barah payudara.

Kanser payudara adalah salah satu jenis barah yang paling mematikan dan sering sukar untuk diubati. Ini berlaku kerana barah ini sering menimbulkan masalah dalam proses terapi rawatan barah.

Artinya, para pakar sering merasa sukar untuk membunuh sel barah payudara. Nah, dalam kajian ini, para pakar mengetahui apakah tanaman hiasan ini boleh menjadi alternatif ubat barah payudara.

Ternyata, penyelidikan ini dapat membuktikan bahawa tanaman hiasan ini boleh menjadi ubat alternatif yang berkesan untuk mengatasi barah payudara. Walau bagaimanapun, pakar masih perlu membuat kajian lebih lanjut mengenai rawatan dengan talas tikus ini.

Kajian taro tikus untuk ubat barah serviks

Tidak berbeza dengan barah payudara, ternyata sel barah pangkal rahim juga digolongkan sebagai jenis sel barah yang sukar dirawat oleh doktor. Ini bermaksud, pakar memerlukan rawatan khas untuk merawat penyakit yang boleh berlaku pada wanita ini.

Oleh itu, sebuah kajian tahun 2016 menyatakan bahawa taro tikus berpotensi menjadi penawar untuk barah serviks, sama seperti tanaman ini dapat merawat sel barah payudara.

Setelah para pakar selesai melakukan penyelidikan, ternyata tanaman umbi tikus memang cukup efektif dalam mengatasi barah serviks. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan ekstrak dari tanaman hiasan ini, anda perlu memperhatikan dosanya.

Sebabnya, dos penggunaan ekstrak taro tikus untuk merawat barah payudara dan barah serviks adalah berbeza. Sudah tentu, untuk menggunakan ubat herba barah serviks ini, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Sebenarnya, lebih baik menggunakan ubat ini setelah mendapat kebenaran daripada doktor anda.

Berhati-hati menggunakan taro tikus untuk merawat barah

Bukan hanya mengatasi barah payudara dan barah serviks, tanaman hiasan ini juga boleh menjadi rawatan alternatif untuk jenis barah yang lain.

Pelbagai ekstrak yang diperoleh dari akar, batang, daun, dan ubi taro tikus berpotensi untuk merawat barah berkat kandungan kimianya.

Walau bagaimanapun, anda harus dapat menggunakan ekstrak taro tikus sebagai ubat barah dengan bijak. Ini bermaksud, jangan mengambil ubat herba tanpa pengetahuan doktor. Tambahan lagi, tahap dos yang selamat untuk dimakan, tidak diketahui dengan pasti.

Sebenarnya lebih baik menggunakannya berdasarkan nasihat doktor untuk menyokong rawatan lain yang sedang anda jalani dengan doktor. Penting untuk mengelakkan interaksi yang tidak diingini dengan ubat-ubatan lain yang ditetapkan. Di samping itu, juga penting untuk memastikan anda tidak mempunyai alergi terhadap tidur talas sebelum memakannya.

Recent Posts