10 Tanda Bayi Gigi yang Perlu Tahu Ibu Bapa

Ciri-ciri atau tanda-tanda gigi bayi perlu diketahui oleh ibu bapa, kerana pada umumnya si kecil anda akan merasa sedikit tidak selesa. Lebih-lebih lagi, dia belum dapat memberitahu keluhan yang dia rasakan, jadi dia cenderung rewel. Tidak perlu bingung, berikut adalah ciri-ciri gigi pada bayi yang merupakan bahagian semula jadi dari perkembangan anak kecil anda.

Apa itu sindrom gigi?

Gigi bayi sering disebut sebagai sindrom tumbuh gigi atau sindrom gigi. sindrom tumbuh gigi Ini dicirikan oleh pertumbuhan gigi pertama atau gigi primer yang mula menembusi gusi.

Gigi adalah bahagian normal dalam perkembangan bayi. Ia hanya, sindrom tumbuh gigi tidak jarang disertai dengan pelbagai gejala dan keadaan yang kurang menyenangkan dan menjadikan bayi tidak selesa.

Pada usia berapa bayi biasanya mula tumbuh gigi?

Sebelum mengenali tanda-tanda tumbuh gigi, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai kapan bayi mula tumbuh gigi.

Dipetik dari Kehamilan, Kelahiran, & Bayi, secara amnya, pertumbuhan gigi pada bayi berlaku pada usia 6 bulan. Namun, beberapa bayi mengalami pertumbuhan gigi lebih cepat, iaitu sekitar usia 4 bulan.

Biasanya gigi yang tumbuh berpasangan, sama ada pasangan pertama di bahagian atas atau pasangan pertama di bahagian bawah.

Jangan risau jika gigi bayi anda belum muncul. Gigi pertama yang tumbuh dalam lingkungan usia 3-12 bulan masih dianggap normal.

Pada bayi baru lahir, gigi sebenarnya disusun sepenuhnya di bawah gusi. Apabila satu demi satu gigi mula tumbuh, gigi akan keluar dari gusi.

Secara amnya, gigi depan di bahagian bawah akan tumbuh terlebih dahulu. Kemudian diikuti dengan pertumbuhan gigi depan atas kira-kira 1 hingga 2 bulan kemudian.

Seiring dengan meningkatnya usia, bayi akan mempunyai gigi susu yang lengkap, iaitu sebanyak 20 gigi pada usia sekitar 2-3 tahun.

Tahap tumbuh gigi pada bayi

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, proses pertumbuhan gigi kanak-kanak berlaku secara beransur-ansur.

Berikut adalah penerangan mengenai julat usia bayi tumbuh gigi:

 • Gigi depan: 6 - 12 bulan.
 • Gigi sering di sisi: usia 9-16 bulan.
 • Taring: 16-23 bulan.
 • Geraham pertama: Umur 13-19 bulan.
 • Geraham kedua: umur 22-24 bulan.

Apakah ciri-ciri gigi bayi?

Tanda atau ciri gigi bayi pada mulanya dapat dilihat dari tingkah laku bayi yang mula sukar makan. Dia juga akan menolak makanan yang ditawarkan kepadanya kerana dia merasa tidak selesa.

Gigi yang tumbuh akan merobek gusi dan menyebabkan kesakitan kerana gusi menjadi bengkak.

Perlu diingat, ciri-ciri gigi bayi biasanya muncul selama 3 hingga 5 hari sebelumnya dan akan hilang ketika gigi kelihatan.

Kesakitan yang timbul akan membuat bayi menggigit jari atau mainan untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh gigi yang tumbuh.

Namun, perlu diingat bahawa setiap bayi mungkin mengalami dan menunjukkan gejala yang berbeza.

Walaupun dalam beberapa kes, bayi mungkin tidak menunjukkan tanda dan gejala ketika tumbuh gigi. Tidak perlu risau, kerana ini masih normal.

Nah, untuk memastikan ketika anak kecil anda tumbuh gigi atau tidak, terdapat beberapa ciri gigi pada anak yang boleh anda perhatikan:

1. Picit

Salah satu ciri atau tanda tumbuh gigi pada bayi adalah bahawa mereka akan menghasilkan lebih banyak air liur daripada biasa. Itulah sebabnya kanak-kanak lebih mudah periksa.

Malah, beberapa bayi juga boleh mengalami ruam merah di sekitar mulut, dagu, dan leher. Ini kerana air liur yang lembap terus membasahi wajahnya.

Pastikan anda selalu menyediakan kain lembut atau tisu steril untuk mengelap air liur bayi, dan memakai apron bayi khas yang menyerap air dengan mudah.

Seiring bertambahnya usia, bayi akan menjadi lebih mahir mengawal air liur di mulut mereka.

2. Menangis

Ciri-ciri bayi tumbuh gigi seterusnya menangis lebih kerap dan sering rewel kerana proses tumbuh gigi boleh menjadi sangat menyakitkan.

Namun, sebilangan bayi hanya akan bergumam sedikit apabila gusi atau mulutnya tidak selesa.

Kesakitan ketika tumbuh gigi pada kanak-kanak disebabkan oleh tisu gusi yang masih sangat terdedah.

Keadaan ini mencetuskan keradangan, terutama ketika gigi pertama bayi meletus.

3. Suka menggigit

Tekanan dari gusi yang dirasakan bayi ketika giginya akan tumbuh boleh menjadi sangat tidak selesa. Itulah sebabnya bayi sering menggigit objek di sekelilingnya sebagai tanda gigi.

Sekiranya anda masih menyusu dan bayi anda mula menggigit, perhatikan apabila rahangnya mula mengetat. Geser jari bersih anda dengan segera di antara gusi bayi melalui sudut bibirnya.

Ingatkan dia dengan lembut bahawa dia tidak boleh menggigit kamu. Sekiranya dia menggigit bingkai buaian atau tempat tidur, tutup dengan kain lembut yang menyerap air.

4. Gusi bengkak

Gusi merah dan bengkak boleh menjadi tanda gigi bayi yang normal. Sekiranya gusi kelihatan, cuba berikan urutan ringan pada gusi dengan jari yang bersih.

Dia mungkin terkejut atau memprotes kali pertama anda melakukan ini, tetapi dia akan merasa lebih selesa setelah mengurut gusi.

Anda juga boleh mengurutnya dengan kain lembut yang telah dibasahi dengan air sejuk.

5. Kerap bangun pada waktu malam

Ketidakselesaan yang dirasakan oleh kanak-kanak tidak hanya muncul pada waktu pagi atau petang. Walaupun tidur, dia boleh bangun kerana sakit atau gatal di gusi.

Perhatikan jika bayi anda kerap bangun pada waktu malam tanpa sebab yang jelas dan pada waktu yang tidak biasa. Kemungkinan ini adalah tanda atau tanda gigi bayi.

6. Sukar dimakan

Mulut kanak-kanak boleh merasa tidak selesa kerana tumbuh gigi, jadi sukar baginya untuk makan.

Sekiranya pelbagai kaedah telah digunakan dan bayi anda masih cerewet atau enggan makan, ini mungkin merupakan tanda bahawa bayi anda sedang tumbuh gigi.

Sebaliknya, segera hubungi doktor supaya dia diberi nasihat mengenai rawatan yang selamat untuk usia anak kecil anda.

7. Mencabut telinga atau menggaru pipi

Bayi akan mula menarik cuping telinga atau menggaru pipinya, sebagai tanda atau tanda bahawa bayi itu sedang tumbuh gigi. Ini dilakukan kerana gusi terasa sedikit gatal dan tidak selesa.

Hati-hati kerana dia mungkin menggaru pipinya dan menarik telinganya semasa tidur. Oleh itu, pastikan kuku dipotong dan tangan anak sentiasa bersih.

8. Demam

Hingga kini, tidak ada fakta atau kajian yang menunjukkan bahawa demam mesti berlaku pada keadaan gigi pada bayi.

Prof. Melissa Wake, penyelidik dari Pusat Kesihatan Kanak-kanak Komuniti di Royal Children Hospital di Melbourne, melakukan penyelidikan mengenai hal ini pada tahun 1990-an.

Hasil kajian mengatakan bahawa bayi tidak mengalami peningkatan suhu yang ketara ketika mereka sedang tumbuh gigi.

Walau bagaimanapun, demam semasa tumbuh gigi adalah mungkin. Bukan kerana tumbuh gigi, tetapi lebih disebabkan oleh jangkitan kuman atau bakteria dari luar yang menyebabkan anak demam.

Sekiranya demam mencapai 38 darjah Celsius dan ke atas, kemungkinan penyebabnya bukan kerana gigi yang akan tumbuh.

9. Batuk atau muntah

Bayi tidak dapat mengawal semua otot dan saraf di mulut dan tekak. Lebih-lebih lagi, terdapat terlalu banyak air liur di mulut bayi, jadi bayi tersedak ketika cuba menelan.

Biasanya dicirikan oleh batuk atau muntah. Sekiranya batuk dan muntah anda tidak disertai selesema, selesema, atau cirit-birit, anda tidak perlu risau. Ini boleh menjadi tanda gigi bayi.

10. Selsema

Bukan hanya demam, ibu bapa juga merasakan selsema juga menjadi ciri bayi yang sedang tumbuh gigi. Sebenarnya, keadaan ini tidak selalu berlaku dan tidak ada kajian pasti.

Selsema atau selesema yang menyerang tubuh anak kecil anda selama ini bukanlah kesan sampingan dari gigi.

Tetapi kerana sistem imun bayi merosot, menjadikannya lebih mudah terkena jangkitan.

11. Memasuki tangan dalam mulut

Untuk menghilangkan rasa tidak selesa atau gatal-gatal yang timbul, bayi mungkin sering memasukkan tangan ke dalam mulutnya.

Adalah idea yang baik untuk menjaga kebersihan tangan, mainan, dan objek yang mungkin disentuh. Ingatkan juga bayi anda untuk mengelakkan perkara ini.

Apa yang perlu dilakukan ketika bayi sedang tumbuh gigi?

Gigi adalah proses semula jadi yang berlaku pada semua kanak-kanak, tetapi boleh menjengkelkan.

Apabila anda melihat tanda-tanda atau tanda-tanda gigi pada bayi anda, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu si kecil anda mengatasi dan meredakan kesakitan, seperti:

Gosokkan gusi dengan lembut

Gunakan jari yang bersih untuk menggosok lembut gusi bayi di mana gigi akan tumbuh selama 2 minit.

Anak kecil anda biasanya akan mencubit jari untuk melegakan keluhan gusi gatal dan sakit ketika tumbuh gigi.

Sediakan mainan yang selamat untuk digigit bayi

Bayi yang dalam tempoh ini biasanya sangat senang mengunyah, atau memasukkan sesuatu ke dalam mulut untuk menghilangkan rasa sakit.

Biasanya, bayi menyukai sesuatu yang sejuk ketika dimasukkan ke dalam mulutnya. Anda boleh memberikan pacifier sejuk atau pacifier anak mata sebelumnya disimpan di dalam peti sejuk.

Cuba jangan berikan pacifier atau anak mata terlalu sejuk hingga beku. Ia dikhuatiri boleh mencederakan mulut si kecil.

Urut gusi bayi sebelum mula menyusu

Untuk mengelakkan bayi anda menggigit puting dan menyebabkan luka, anda boleh mengurut gusi terlebih dahulu sebelum menyusu.

Cuba masukkan jari anda ke dalam air sejuk, kemudian urut gusi bayi anda seperti biasa. Kaedah ini dianggap dapat membuat si kecil merasa lebih selesa ketika menyusui nanti.

Bolehkah bayi yang diberi gigi diberi ubat?

Sekiranya anak kecil anda sangat rewel dan sakit, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan terbaik.

Anda mungkin disarankan memberi gel gigi pada si kecil agar lebih selesa.

Namun, pastikan gel gigi tidak mengandungi kolin, salisilat dan benzokain di dalamnya kerana ia berbahaya untuk kesihatan.

Penting untuk diketahui, ada beberapa perkara yang harus anda lakukan elakkan jika bayi sedang tumbuh gigi, iaitu:

 • Beri aspirin bayi atau sapukan aspirin pada gusi.
 • Menggunakan alkohol pada gusi bayi yang sakit.
 • Meletakkan sesuatu yang sangat sejuk atau kiub ais pada gusi gigi.
 • Biarkan bayi menggigit mainan yang diperbuat daripada plastik keras.

Adakah perlu membawa bayi ke doktor semasa tumbuh gigi?

Kadang-kadang, gigi boleh membuat bayi lebih rewel, demam, batuk, dan muntah.

Segera bawa anak anda ke doktor jika gigi disertai dengan keadaan berikut:

 • Suhu badan melebihi 38 darjah Celsius untuk bayi kurang dari 3 bulan.
 • Demam lebih dari 39 darjah celcius untuk bayi lebih dari 3 bulan.
 • Demam lebih dari 24 jam.
 • Cirit-birit, muntah, atau ruam kerana demam.
 • Nampak mengantuk dan sakit.
 • Sentiasa cerewet dan sukar untuk menenangkan diri.

Walaupun tumbuh gigi adalah proses yang normal, ibu bapa harus mengenali ciri-ciri atau tanda-tanda bayi tumbuh gigi.

Anda harus berjumpa dengan pakar pediatrik, jika gejala gigi yang dialami oleh kanak-kanak membuatnya sangat terganggu.

Perkara lain yang perlu diketahui oleh ibu bapa ketika gigi tumbuh

Gigi yang tumbuh terpisah

Seperti disebutkan di atas, umumnya bayi akan mula tumbuh gigi dari usia 6 bulan.

Apabila gigi tumbuh berdampingan, ada kemungkinan anak anda akan mengalami gigi badan yang longgar yang juga dapat disebut sebagai diastema.

Gigi yang longgar atau berjarak bukanlah tanda masalah pertumbuhan, jadi anda tidak perlu risau gigi itu kekal.

Secara amnya, disebabkan oleh ukuran gigi dan tulang yang tidak sepadan. Kemudian, ini juga boleh berlaku kerana keturunan.

Semasa berunding dengan doktor, rawatan yang dapat dilakukan kemudian adalah penggunaan braces, membersihkan tartar untuk merawat radang, atau pembedahan.

Bilakah gigi kanak-kanak akan jatuh?

Gigi susu akan jatuh dan diganti dengan gigi dewasa. Secara amnya, kanak-kanak akan kehilangan gigi susu pertama pada usia 6 hingga 7 tahun.

Pola kehilangan gigi bayi sama persis dengan corak pertumbuhan pada awalnya. Pertama sekali, ia akan kehilangan dua gigi seri tengah yang lebih rendah, iaitu gigi seri tengah mandibula.

Seterusnya, dua gigi tengah atas akan rontok, diikuti gigi taring, geraham pertama, dan geraham kedua. Pada usia 11 hingga 13 tahun, gigi bayi akan hilang dan diganti dengan gigi dewasa.

Proses kehilangan gigi bayi biasanya tidak terlalu menyakitkan. Walau bagaimanapun, gusi akan membengkak dan sebahagian daripada mereka akan merasa sakit.

Untuk mengatasinya, anda hanya boleh memberi acetaminophen dan ibuprofen untuk melegakan kesakitan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts