Punca Sakit di Bahu dan Cara Mengatasinya

Adakah anda pernah mengalami kesakitan atau sakit di bahu? Apabila bahu anda sakit, kemampuan anda untuk bergerak bebas mungkin akan terhambat, jika tidak segera dirawat. Sakit di bahu, di bahu kanan dan kiri adalah masalah biasa yang mungkin berlaku disebabkan oleh pelbagai sebab yang berbeza. Lalu, apa penyebabnya, dan bagaimana menangani gangguan muskuloskeletal ini? Lihat penjelasan berikut, ayuh.

Apakah penyebab sakit bahu yang paling biasa?

Bahu sebenarnya adalah sendi yang menggabungkan tendon dan otot dan membolehkan anda melakukan pelbagai pergerakan menggunakan sendi bahu. Oleh itu, gangguan pada sendi boleh menyebabkan masalah dengan sistem pergerakan.

Keadaan ini mungkin hanya sekali sekala muncul, tetapi ada kemungkinan anda akan mengalaminya setiap kali tanpa berhenti. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin memerlukan rawatan perubatan untuk mengatasi kesakitan.

Rawatan untuk keadaan ini biasanya ditentukan berdasarkan penyebab kesakitan di bahu. Oleh itu, fahami beberapa penyebab sakit bahu berikut:

1. Koyakan pemutar putar

Rotator cuff adalah tisu yang menutupi lengan atas. Tisu ini terdiri daripada empat otot dan beberapa tendon, jadi jika terkoyak akan menyebabkan sakit di bahu. Biasanya, sakit ini juga akan disertai dengan kelemahan di bahu.

Air mata pemutar rotor ini mungkin hanya sebahagian, tetapi boleh lengkap. Keadaan ini dapat dialami oleh orang-orang dari semua peringkat usia, tetapi semakin tua anda, semakin mudah anda menghidapinya.

2. Tendinitis

Tendinitis adalah salah satu masalah kesihatan sendi yang mungkin menjadi penyebab sakit bahu. Biasanya, sakit bahu akibat tendinitis disebabkan oleh deposit kalsium yang tertanam di tendon rotator cuff.

Walaupun begitu, penyebab deposit kalsium ini masih belum diketahui dengan pasti. Sekiranya anda mengalami keradangan tendon jenis ini yang dikenali sebagai tendinitis kalsifik, anda mungkin merasa sakit yang timbul secara tiba-tiba.

Keadaan ini lebih cenderung dialami oleh orang dewasa dan orang yang menghidap diabetes. Rawatan boleh dilakukan untuk mengurangkan kesakitan dan mengekalkan pergerakan sendi bahu. Pilihan rawatan untuk tendinitis kalsium termasuk ubat anti-radang, suntikan kortikosteroid, dan terapi fizikal.

Walau bagaimanapun, jika rasa sakit tidak hilang, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan untuk membuang deposit kalsium.

3. Bursitis

Bursae adalah kantung kecil yang dipenuhi dengan cecair pelincir yang terletak di sendi di seluruh badan, termasuk sendi bahu. Fungsi bursae adalah bertindak sebagai bantalan antara tulang dan tisu lembut yang mendasari.

Selain itu, bursae juga dapat membantu mengurangkan geseran antara otot dan tulang yang bergerak. Walau bagaimanapun, penggunaan sendi bahu yang berlebihan boleh menyebabkan keradangan dan pembengkakan bursae, yang terletak di antara putaran pemutar dan akromion, bahagian sendi bahu. Keadaan ini dikenali sebagai bursitis.

Sekiranya ini berlaku, tisu di bahagian bahu boleh meradang dan menyebabkan kesakitan. Sebenarnya, keadaan ini bukan sahaja menyebabkan sakit di bahu, tetapi juga menghalang aktiviti harian.

4. Bahu beku

Menurut Hackensack Meridian Health, bahu beku Ini adalah salah satu penyebab sakit bahu yang paling biasa. Keadaan ini juga dikenali sebagai capsulitis pelekat Ia dicirikan oleh kekakuan dan sakit pada sendi bahu. Gejala keadaan ini muncul secara beransur-ansur tetapi bertambah buruk dari masa ke masa.

Risiko anda mengalami bahu beku akan meningkat sekiranya anda baru menjalani prosedur perubatan atau mempunyai masalah kesihatan yang menghalang anda menggerakkan lengan.

Walaupun telah diatasi, itu tidak menolak kemungkinannya bahu beku akan muncul semula. Walaupun begitu, jika ia muncul semula, keadaan ini akan muncul di sisi bahu yang berbeza.

5. Osteoartritis

Umumnya, salah satu jenis arthritis yang paling biasa berlaku di lutut dan pinggul. Walau bagaimanapun, osteoartritis juga boleh menyerang sendi bahu, menyebabkan rasa sakit.

Keadaan ini berlaku apabila tulang lembut yang menopang tulang habis, menyebabkan geseran antara tulang. Osteoarthritis dapat dirawat dengan rehat, pengubahsuaian aktiviti harian biasa, dan minum ubat.

Ubat yang biasanya digunakan untuk merawat kesakitan atau kesakitan akibat osteoartritis adalah ubat kelas ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) dan suntikan kortikosteroid. Dalam beberapa kes, doktor mungkin meminta pesakit menjalani pembedahan.

6. Tulang patah

Fraktur yang berlaku di bahu biasanya melibatkan tulang selangka, humerus (tulang lengan atas), dan skapula. Fraktur bahu boleh berlaku pada orang dari semua peringkat umur, dengan sebab yang berbeza.

Contohnya, pada orang tua, patah bahu mungkin berlaku akibat jatuh semasa berdiri. Sementara itu, pada orang muda, patah bahu boleh berlaku akibat kecederaan serius seperti kemalangan kenderaan bermotor atau kecederaan semasa bersukan. Fraktur boleh menyebabkan sakit, bengkak, dan lebam di bahu.

Mengatasi sakit bahu

Terdapat beberapa jenis rawatan untuk sakit bahu, bergantung kepada penyebab kesakitan dan gejalanya. Pertolongan cemas untuk sakit bahu ringan biasanya melibatkan kaedah RICE:

 • Rehat: jangan melakukan aktiviti berat atau menggerakkan bahu dalam masa 48 jam selepas kecederaan
 • Ice (Ice Compress) meletakkan bungkusan ais di bahu yang cedera selama 20 minit, 4-8 kali sehari. Anda boleh menggunakan beg plastik berisi es batu dan dilapisi tuala, atau anda boleh menggunakan pek ais siap sedia yang terdapat di farmasi.
 • Mampatan: Tekan perlahan kawasan yang menyakitkan untuk membantu mengurangkan bengkak. Anda boleh membalut bahu dengan pembalut agar tetap stabil.
 • Ketinggian: Pastikan kawasan yang cedera lebih tinggi daripada jantung. Sekiranya anda ingin berbaring, sokong bahu anda dengan bantal lembut yang tebal untuk menyokong kedudukannya.

Di samping itu, berikut adalah beberapa pilihan rawatan untuk sakit bahu:

1. Fisioterapi

Fisioterapi atau terapi fizikal adalah salah satu pilihan rawatan utama untuk sakit bahu yang boleh dilakukan dengan mengubah aktiviti harian yang berpotensi meningkatkan kesakitan yang dialami.

Terapi ini akan mengurangkan masalah seperti kekakuan dan kelemahan di bahu. Aktiviti ini juga melibatkan pergerakan beberapa aktiviti fizikal yang biasa, seperti aktiviti sukan, bekerja, dan aktiviti lain yang membuat anda banyak bergerak bahu.

Tujuannya, setelah menjalani terapi ini anda dapat menjalankan aktiviti atau aktiviti fizikal seperti biasa.

2. Penggunaan dadah

Kesakitan bahu juga dapat diatasi dengan ubat penahan sakit di kaunter seperti aspirin, ibuprofen, atau paracetamol, yang dapat membantu mengawal kesakitan semasa anda berusaha mengekalkan dan memulihkan fungsi bahu yang normal.

Sekiranya anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi atau penyakit jantung dan masalah buah pinggang, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini.

Walau bagaimanapun, anda juga tidak digalakkan mengambil ubat untuk merawat sakit bahu dalam jangka masa panjang.

3. Melakukan regangan sederhana

Terdapat beberapa senaman regangan sederhana yang boleh anda lakukan di rumah untuk merawat sakit bahu.

Bahu bergolek

Pergerakan ini mungkin sering anda lakukan semasa memanaskan badan sebelum bersenam. Berita baiknya, anda juga boleh melakukannya semasa duduk di pejabat.

Anda tidak perlu pergi ke luar untuk melakukan peregangan bahu ini. Selain dapat melakukannya di luar kerja, anda juga boleh melakukannya semasa rehat sebelum mula makan.

Ini caranya:

 1. Duduk tegak dan lurus punggung.
 2. Putar bahu ke hadapan sebanyak 10 kali.
 3. Buat jeda 5-10 saat.
 4. Ulangi pergerakan yang sama ke arah yang bertentangan, iaitu memutar kedua bahu ke belakang sebanyak 10 kali.

Regangan ketiak

Pergerakan regangan bahu ini serupa dengan ketika anda mencium ketiak anda sendiri. Jika anda takut merasa malu di hadapan rakan sekerja, lebih baik melakukan ini di luar rumah.

Ini caranya:

 1. Duduk tegak dan lurus punggung.
 2. Dengan tangan kanan anda, tarik perlahan kepala anda ke ketiak anda. Tahan selama 10 saat. Sekiranya anda merasa tidak selesa, jangan memaksanya dan segera berhenti.
 3. Ulangi pergerakan yang sama di bahu kiri.
 4. Lakukan pergerakan ini dua kali di setiap sisi untuk hasil maksimum.

Peregangan trapezius atas

Sama seperti sebelumnya, gerakan meregangkan bahu ini juga boleh anda lakukan di belakang meja. Apabila bahu anda terasa sakit atau kaku, atasi segera dengan pergerakan berikut:

 1. Duduk tegak dan lurus punggung.
 2. Miringkan kepala ke arah bahu kanan, sejauh mungkin tanpa mengangkat bahu kiri.
 3. Ubah gerakan ini dengan menarik perlahan kepala anda dengan tangan kanan, kemudian tahan selama 10 saat.
 4. Ulangi pergerakan yang sama di bahu kiri.

Peregangan bahu

Regangan ini boleh dilakukan semasa duduk. Jadi, anda boleh melakukannya di mana sahaja. Untuk melakukan regangan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Duduk tegak di atas kerusi.
 2. Letakkan tangan kiri anda di bahu kanan.
 3. Sokong siku kiri anda dengan tangan kanan.
 4. Lakukan pergerakan bulat di bahu ke atas dan ke bawah dengan perlahan.
 5. Kemudian, lepaskan tangan anda dari atas bahu anda dan letakkan tangan kiri anda di depan dada anda dan tahan sebentar.
 6. Kembali ke kedudukan asal dan lakukan sebaliknya.

Untuk melakukan pergerakan ini, anda boleh melakukan 2-4 pengulangan selama 10-30 saat setiap pengulangan.

Sekiranya pilihan rawatan yang telah dicadangkan di atas tidak mengurangkan rasa sakit atau sakit bahu yang anda rasakan, cubalah berjumpa doktor untuk mengetahui lebih lanjut mengenai rawatan apa yang sesuai dengan keadaan yang anda alami.

Doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan atau prosedur perubatan lain yang dapat membantu menguruskan keadaan anda. Elakkan melakukan diagnosis diri agar tidak mengalami kesilapan dalam menangani. Cuba selalu berjumpa doktor untuk sebarang langkah perubatan yang anda lakukan dalam menangani sakit bahu.

Recent Posts