Manfaat dan Kesan Sampingan Menggunakan Minyak Pokok Teh untuk Kecantikan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Baru-baru ini, dalam dunia produk kecantikan, minyak pokok teh telah menjadi salah satu produk penjagaan kulit terbaik kerana khasiat dari bahan semula jadi. Ingin tahu? Apa khasiat dan faedah minyak pokok teh, dan adakah kesan sampingannya? Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Apa itu minyak pokok teh?

Minyak pokok teh atau minyak pokok teh, juga dikenali dengan nama Latin Australia melaleuca alternifolia . Jangan salah, pokok teh yang digunakan berbeza dengan tanaman teh untuk membuat teh hitam atau teh hijau. Minyak pokok teh ini sebenarnya adalah tanaman asli dari Australia, yang selama 100 tahun terakhir telah digunakan sebagai minyak antiseptik dan anti-radang serbaguna, dan mempunyai banyak manfaat untuk tubuh manusia. Selain digunakan sebagai produk penjagaan kulit, minyak pokok teh juga berguna sebagai produk rumah tangga.

Apakah faedah minyak pokok teh?

Berikut adalah beberapa kelebihan minyak pokok teh untuk kesihatan dan penggunaan harian:

1. Untuk merawat jerawat

Satu kajian mendapati bahawa minyak pokok teh sama efektifnya dengan benzoil peroksida, yang terdapat dalam banyak ubat jerawat. Perbezaannya adalah, dalam kandungan minyak pokok teh, tidak ada kesan sampingan seperti kulit kemerahan, kering, bahkan mengelupas ketika digunakan.

Anda boleh menggunakan minyak pokok teh ini untuk merawat jerawat, dengan mencampurkan 5 tetes minyak pokok teh dan dua sudu teh madu. Selepas itu, kacau dan sapu pada kulit dengan jerawat. Diamkan selama 5-10 minit, kemudian bilas dengan air suam.

2. Untuk merawat kelemumur dan merawat kesihatan rambut

Minyak pokok teh terbukti bermanfaat untuk rambut dan kulit kepala yang sihat. Seperti minyak kelapa, minyak pokok teh memiliki kemampuan untuk menenangkan kulit mati yang mengelupas pada rambut, menghilangkan kelemumur, dan bahkan merawat rambut untuk mencegah kutu.

Anda boleh membuat syampu dari ekstrak minyak pokok teh dengan mudah. Campurkan kira-kira 10 tetes minyak pokok teh cair, tambahkan gel lidah buaya, santan 3 sudu teh, dan anda boleh menambah minyak lavender untuk menambah wangian. Gunakan untuk syampu, dengan penggunaan dua hari. Lihat hasil yang baik untuk satu bulan penggunaan berikutnya.

3. Berfungsi sebagai deodoran

Bagi mereka yang mempunyai bau badan yang tidak sedap, anda boleh mempertimbangkan minyak pokok teh untuk mengatasi masalah bau badan. Kandungan antimikroba minyak pokok teh dapat memusnahkan bakteria pada kulit yang menyebabkan bau badan.

Cara membuatnya juga cukup mudah, anda hanya memerlukan minyak pokok teh, minyak kelapa, dan baking soda. Campurkan ketiga-tiga bahan tersebut, gunakan sebelum tidur, dengan menggunakan bahagian badan yang mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan, misalnya di ketiak atau kaki. Pada waktu pagi, bilas dengan air sejuk, jangan lupa menggunakannya dengan kerap sehingga bau badan hilang dengan perlahan.

4. Membantu melegakan eksim dan psoriasis yang gatal

Dengan sifat anti-radang minyak pokok teh, ia dipercayai dapat melegakan eksim gatal dan psoriasis kulit. Sangat mudah, campurkan 1 sudu minyak kelapa, 5 tetes minyak pokok teh, dan 2 tetes ekstrak lavender, jadikan tekstur seperti losyen kulit cair. Anda boleh menggunakannya sebagai sabun mandi dan krim gatal yang boleh dibawa untuk perjalanan.

5. Pembersihan rumah

Selain bermanfaat untuk kesihatan, minyak pokok teh juga berguna untuk membersihkan peralatan rumah tangga. Sifat antimikroba yang kuat dari minyak pokok teh dapat membunuh bakteria buruk pada peralatan rumah tangga.

Anda boleh mencampurkan 3 sudu minyak pokok teh, cukup air, cuka, dan wangian lemon. Simpan di dalam botol semburan, dan anda boleh menyemburkannya di perkakas dapur, sink, tandas dan juga pembersih meja di rumah anda untuk membuang kulat dan bakteria.

Adakah terdapat kesan sampingan dari penggunaan minyak pokok teh?

1. Untuk kulit sensitif

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum anda memutuskan untuk menggunakan minyak pokok teh pada kulit untuk merawat jerawat. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, minyak ini akan meninggalkan rasa kering, gatal, menyengat dan terbakar selepas penggunaan pertama anda. Sekiranya demikian, ada baiknya berhenti sebentar, dan anda boleh mencuba lagi dalam beberapa hari.

2. Mengganggu hormon lelaki

Dalam kajian kes penyelidikan, penggunaan minyak pokok teh dan minyak lavender pada lelaki sangat tidak digalakkan. Kenapa? Kedua-dua kandungan minyak semula jadi memungkinkan kesan yang boleh mengganggu hormon lelaki. Dalam kes yang telah terjadi, ini mengakibatkan lelaki mengalami pertumbuhan payudara yang tidak normal, atau biasanya disebut ginekomastia.

3. Jangan minum!

Dan terakhir, jangan ambil minyak pokok uji langsung dari mulut. Tidak pernah ada peraturan yang mengesyorkan minyak pokok teh untuk penggunaan langsung. Mengonsumsi minyak pokok teh akan menyebabkan beberapa kemungkinan kesan, termasuk pening, kelemahan, ruam merah di seluruh badan, dan juga koma.

Recent Posts