Mengkaji 3 Khasiat Siput, Haiwan Bertubuh Lembut |

Manfaat siput yang kini popular adalah berkaitan dengan penjagaan kulit. Tetapi nampaknya, siput juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan untuk bahagian badan yang lain, anda tahu! Ya, walaupun agak jarang, siput dapat dimakan dan memiliki kandungan nutrisi yang begitu banyak. Ingin tahu apakah faedah haiwan bertubuh lembut ini? Inilah ulasannya.

Kandungan nutrien siput

Siapa yang tidak tahu siput? Haiwan yang tergolong dalam kumpulan moluska atau bertubuh lembut biasanya terdapat di pokok, tumbuh-tumbuhan, dan pelbagai tempat lembap yang lain.

Melihat bentuk badan mereka, anda mungkin menyangka bahawa siput dan siput adalah haiwan yang sama. Sebenarnya, walaupun kedua-duanya tergolong dalam kelas gastropod, tetapi keduanya sangat berbeza.

Perbezaan utama antara siput dan siput adalah "rumah" yang melekat pada bahagian atas badan mereka. Siput tidak mempunyai cangkang keras di badannya, sedangkan siput berlaku.

Siput mempunyai nama Latin Achatina fulica yang masih satu spesies dengan Helix aspersa atau boleh juga disebut sebagai siput afrika gergasi kerana asalnya berasal dari Afrika.

Nampaknya tidak sedikit orang yang melihat diproses escargot (makanan berasaskan siput) sebelah mata kerana meragui kandungan nutriennya.

Walaupun, pinggan escargot tidak kurang berkhasiat dengan sumber haiwan lain. Siput juga mempunyai banyak manfaat seperti sumber haiwan lain.

Laman Data Komposisi Makanan Indonesia yang dimiliki oleh Kementerian Kesehatan Indonesia menyatakan bahawa setiap 100 gram (g) daging siput mengandung nutrien berikut:

 • Air: 6.7 g
 • Tenaga: 441 kalori (Cal)
 • Protein: 48.7 g
 • Lemak: 20.3 g
 • Karbohidrat: 15.8 g
 • Abu (ASH): 8.4 g
 • Kalsium (Ca): 692 miligram (mg)
 • Fosforus (P): 523 mg
 • Besi (Fe): 16.6 mg
 • Retinol (Vit. A): 6 mikrogram (mcg)
 • Jumlah Karotena (Re): 1,408 mcg
 • Thiamin (Vit. B1): 0,56 mg
 • Vitamin C (Vit. C): 69 mg

Kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Sains Perikanan, menggambarkan bahawa daging escargot dianggap mempunyai nilai pemakanan yang tinggi kerana kaya dengan asid amino, protein, vitamin dan mineral penting.

Mineral yang terkandung dalam siput termasuk kalsium, kalium, fosfor, natrium, besi, magnesium.

Sementara kandungan vitamin dalam siput termasuk vitamin A, vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niasin), vitamin B6 (pyridoxine), vitamin C, dan vitamin E.

Menariknya, escargot Anda juga boleh membuat makanan diet kerana rendah lemak tetapi tinggi protein.

Itulah sebabnya makan siput yang diproses dipercayai dapat membantu anda merasa kenyang lebih lama.

Khasiat siput untuk kesihatan

Haiwan yang satu ini sebenarnya senang dipelihara dan dibiakkan. Sebenarnya, tidak sedikit orang yang suka memakannya, termasuk di Indonesia.

Beberapa negara di Eropah, terutama Perancis, menyukai siput yang diproses yang lebih dikenali sebagai escargot.

Pada pandangan pertama kelihatan aneh, tetapi sebenarnya siput yang diproses menawarkan pelbagai faedah yang baik untuk tubuh ketika dimakan, yaitu:

1. Menjaga kesihatan kulit

Baru-baru ini, beberapa produk penjagaan kulit sering menggunakan lendir siput yang didakwa mampu menyamarkan bintik hitam dan mengurangkan pertumbuhan jerawat.

Kesannya, kulit akan kelihatan lebih halus dan licin.

Untuk tidak dikalahkan oleh siput, siput dianggap mempunyai manfaat kecantikan yang serupa.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Ilmiah Perubatan, menunjukkan potensi lendir siput yang dianggap berkesan sebagai penyembuh luka pada kulit.

Penyelidikan yang melibatkan sekumpulan haiwan eksperimen mendapati bahawa luka yang dibalut dengan lendir siput sebenarnya sembuh lebih cepat daripada luka yang tidak dioleskan dengan lendir siput.

2. Meningkatkan mood

Apa yang biasa anda lakukan untuk kembali mood atau mood yang tidak baik?

Selain tidur, menonton filem, atau makan coklat bar, ternyata escargot atau siput juga boleh menjadi pilihan.

Sebabnya, siput mengandungi sebatian kimia yang disebut triptofan yang tergolong dalam kumpulan asid amino.

Tidak lama selepas makan, sebatian triptofan yang masuk ke dalam badan akan ditukar menjadi molekul yang disebut 5-HTP (5-hydroxytryptophan).

Molekul dalam siput ini akan menghasilkan faedah untuk merangsang otak untuk menghasilkan hormon serotonin dan melatonin.

Kedua-dua hormon ini berkait rapat dengan perubahan selera makan, mood, dan kualiti tidur yang lebih baik.

3. Mengatasi kekurangan zat makanan

Memandangkan kandungan nutrien yang tidak bergurau, para penyelidik mengatakan bahawa daging siput ternyata mempunyai manfaat untuk tubuh.

Siput dikatakan dapat membantu mengatasi kekurangan zat makanan dan zat besi (anemia) pada kumpulan umur kanak-kanak dan wanita dewasa.

Ini berkat kandungan protein dan zat besi yang banyak di dalamnya escargot menjadikannya sebagai sumber makanan yang sihat.

Sebenarnya, daging haiwan bertubuh lembut ini mampu menyumbang asid lemak penting, seperti asid linoleat dan asid linolenik, yang baik untuk kesihatan tubuh.

Petua untuk makan siput dengan selamat

Walaupun mempunyai banyak faedah dan rasanya yang enak, anda tetap harus berhati-hati ketika memakan siput.

Ada kemungkinan siput mengandungi parasit yang berisiko membahayakan tubuh ketika dimakan.

Daripada mendapatkan pemakanan yang baik, langkah yang salah dalam memproses atau memasak escargot ia boleh menyebabkan jangkitan dan penyakit yang berasal dari parasit di dalamnya.

Risiko boleh menjadi lebih teruk lagi jika dagingnya escargot tidak dibasuh atau tidak dimasak sepenuhnya semasa dihidangkan.

13 Petua Makan Sihat untuk Orang yang Sibuk

Oleh itu, jenis siput yang boleh anda makan adalah jenis siput yang diternak khas, bukan jenis siput yang biasa diambil atau biasanya hidup bebas di alam liar.

Di samping itu, perhatikan juga bahan tambahan yang terlibat dalam pemprosesan.

Sekiranya anda ingin menjadi lebih sihat dan berkhasiat, anda boleh mengganti minyak masak dengan minyak lain yang rendah lemak, seperti minyak zaitun atau minyak canola.

Jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami gejala yang membimbangkan setelah makan siput.

Recent Posts