Mari kenali kelebihan pala dan kandungan nutriennya!

Pala adalah salah satu rempah yang terkenal dan digunakan sebagai bahan tambahan memasak. Selain itu, buah pala juga mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa kelebihan buah pala dan kandungan nutriennya.

Kandungan nutrien dalam buah pala

Dalam 100 gram pala terdapat 525 kalori. Inilah kandungan khasiat yang anda dapat dari sekitar 100 gram buah pala.

  • Jumlah lemak: 36 gram atau 56 peratus daripada keperluan pemakanan harian (RDA)
  • Protein: 6 gram atau 12 peratus daripada RDA
  • Natrium: 16 miligram atau 1 peratus daripada RDA
  • Besi: 17 peratus daripada RDA
  • Kalsium: 18 peratus daripada RDA
  • Vitamin A: 2 peratus daripada RDA
  • Vitamin C: 5 peratus daripada RDA

Khasiat buah pala

Setelah mengetahui kandungan nutrien dalam buah pala, berikut adalah beberapa kelebihan buah pala untuk kesihatan badan.

1. Meningkatkan kesihatan otak

Manfaat pertama pala adalah menjaga kesihatan otak. Pala mengandungi sebatian myristicin dan macelignan. Sebatian ini dapat mengurangkan kerosakan pada sistem saraf dan fungsi kognitif yang biasa terjadi pada pesakit demensia atau penyakit Alzheimer.

Penyelidikan menunjukkan bahawa sebatian ini dapat melambatkan kesan ini dan memastikan otak anda berfungsi dengan normal. Di samping itu, buah pala juga dapat meningkatkan daya tumpuan anda dan melegakan keletihan dan tekanan.

2. Mengurangkan kesakitan

Salah satu komponen buah pala serupa dengan mentol, yang mana kedua-duanya dapat menghilangkan rasa sakit secara semula jadi. Oleh itu, dengan menambahkannya sebagai rempah memasak, anda dapat mengurangkan rasa sakit yang berkaitan dengan luka, regangan, dan keradangan kronik dari keadaan seperti arthritis.

3. Mengatasi masalah pencernaan

Serat yang terkandung dalam pala dapat merangsang proses pencernaan dengan mendorong peristalsis pada otot licin usus.

Di samping itu, ia merangsang rembesan pelbagai cecair gastrik dan usus yang memudahkan proses pencernaan. Kandungan serat dalam pala juga dapat membantu masalah pencernaan seperti cirit-birit, sembelit, dan perut kembung.

4. Menjaga kesihatan mulut

Sifat antibakteria pala dengan berkesan dapat membantu membersihkan bakteria yang menyebabkan bau mulut atau halitosis.

Selain itu, pala juga dapat meningkatkan daya tahan gusi dan gigi anda. Dan dapat merawat masalah gusi dan sakit gigi. Inilah sebabnya mengapa pala sering digunakan sebagai bahan tambahan dalam ubat gigi atau ubat kumur herba.

5. Merawat Insomnia

Pala tinggi magnesium. Magnesium adalah mineral yang sangat penting dalam tubuh dalam mengurangkan ketegangan saraf dan juga merangsang pembebasan serotonin, hormon yang menimbulkan rasa relaks.

Serotonin berubah menjadi melatonin di otak, yang merupakan penggalak tidur, sehingga membantu seseorang menyingkirkan insomnia atau kegelisahan pada waktu malam.

6. Membantu membuang toksin dari badan

Pala boleh bertindak sebagai tonik, bahan yang dapat membuang toksin dari badan. Oleh itu, buah pala dapat meningkatkan kesihatan badan secara keseluruhan.

Pala boleh membantu membuang toksin yang tersimpan atau terkumpul di hati dan buah pinggang. Manfaat buah pala dapat menjadikan organ tubuh bersih dari toksin yang tersimpan, misalnya, seperti alkohol, ubat-ubatan, pencemaran, atau makanan.

Di samping itu, sebatian aktif yang terkandung di dalamnya dapat membantu melarutkan batu ginjal dan meningkatkan fungsi ginjal dan hati.

7. Penjagaan kulit

Manfaat buah pala dalam menjaga kesihatan dan kecantikan kulit belum difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan herba dan tradisional telah menggunakannya sejak sekian lama. Secara amnya, pala digunakan pada kulit dengan mencampurkannya dengan air atau madu.

Selain itu, khasiat buah pala lain dapat mengurangkan keradangan dan kerengsaan kulit, meningkatkan kelembapan kulit, dan mengurangkan parut jerawat, cacar atau bisul.

8. Mengawal tekanan darah

Kandungan mineral dalam pala berkesan dalam menjaga fungsi organ. Kalium yang terkandung dalam pala, dapat membantu meregangkan saluran darah, sehingga dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangi ketegangan pada sistem kardiovaskular.

Kalsium yang terdapat dalam pala dapat meningkatkan kesihatan tulang anda dengan berperanan dalam pembaikan dan pertumbuhan, serta mengurangkan gejala osteoporosis. Kandungan zat besi dapat meningkatkan jumlah sel darah merah dan mengurangkan kemungkinan anda mengalami gejala kekurangan zat besi atau anemia.

Recent Posts