Ereksi Zakar dan Perkara yang Perlu Anda Ketahui •

Selepas anak lelaki memasuki akil baligh, hormon testosteron mempengaruhi perkembangan zakar dan mengaktifkan fungsi seksual. Salah satu tanda yang dapat diperhatikan adalah ereksi, keadaan zakar menjadi lebih besar, lebih keras, dan tegang.

Jadi, bagaimana proses ereksi berlaku? Seperti apa ereksi zakar yang sihat dan bagaimana anda mencegah disfungsi ereksi pada lelaki? Inilah penjelasan penuh.

Apa itu ereksi?

Ereksi adalah keadaan di mana zakar membesar, mengeras, dan kaku. Keadaan ini berlaku kerana perubahan pada otot, saraf, dan saluran darah pada struktur anatomi zakar.

Keadaan ini biasanya berlaku apabila seorang lelaki mendapat rangsangan seksual melalui sentuhan, penglihatan, suara, atau fantasi seksual.Namun, dalam beberapa keadaan, zakar dapat didirikan secara tiba-tiba atau disebut ereksi spontan yang terjadi tanpa rangsangan seksual atau gairah.

Seorang lelaki perlu mengalami ereksi untuk ejakulasi, yang merupakan pelepasan air mani dan sperma untuk mencapai rahim dan menyuburkan telur semasa hubungan seksual. Ejakulasi juga disertai dengan kenikmatan seksual yang dikenali sebagai orgasme.

Ketahui proses berlakunya ereksi pada zakar

Walaupun kelihatan sederhana, tetapi proses ereksi zakar melibatkan banyak bahagian penting. Keadaan ini berlaku dengan melibatkan hormon, tisu otot, saraf, dan saluran darah.

Berikut adalah beberapa titik penjelasan untuk mengetahui proses mengubah bentuk zakar menjadi lebih besar, lebih keras, dan tegang.

 • Bahagian otak disebut nukleus paraventrikular akan menghantar isyarat apabila seorang lelaki mendapat rangsangan seksual.
 • Isyarat yang dihantar oleh otak kemudian akan dibawa ke saraf autonomi di saraf tunjang ke saraf pelvis dan saraf kavernosa , yang kemudian dihantar melalui kelenjar prostat untuk mencapai corpora cavernosa dan arteri di zakar.
 • Setelah menerima isyarat, otot di corpora cavernosa berehat, sehingga aliran darah dapat memenuhi ruang di dalamnya corpora cavernosa .
 • Peningkatan aliran darah ini mempengaruhi pengembangan ruang di dalam korpora cavernosa dan membentang di sekitarnya, termasuk tunica albuginea - membran yang mengelilingi corpora cavernosa .
 • Tunica albuginea ketegangan itu akan menyekat aliran darah keluar corpora cavernosa dan darah terperangkap di zakar. Semakin lama tekanan akan meningkat sehingga ada ereksi pada zakar.
 • Otot-otot di dasar pelvis juga akan berkontraksi corpora cavernosa semasa ereksi berlaku, sehingga tekanan darah meningkat dua kali ganda dari biasanya.
 • Setelah mencapai orgasme atau tidak adanya rangsangan seksual lagi, otak akan menghantar isyarat untuk mengurangkan aliran darah ke zakar.
 • Keadaan ini menyebabkan penurunan tekanan darah dalam darah corpora cavernosa , yang juga melonggarkan bahagian tunica albuginea . Aliran darah tidak lagi terperangkap dan boleh keluar kembali ke dalam badan. Zakar kemudian kembali ke keadaan normal atau kembali lembut.

Ciri-ciri zakar tegak normal

Kemunculan gangguan atau disfungsi ereksi dapat membuat keadaan zakar kurang optimum. Manakala salah satu tanda zakar normal adalah ciri zakar yang boleh membesar, mengeras, dan dapat bertahan hingga ejakulasi.

Untuk mengetahui sama ada keadaan ereksi zakar adalah normal atau tidak, berikut adalah beberapa ciri yang harus anda perhatikan.

1. Zakar membesar dan mengeras

Ereksi zakar disebabkan oleh tekanan aliran darah yang terperangkap di dalam zakar corpora cavernosa , mengakibatkan kesan zakar yang membesar dan mengeras.

Sebilangan orang mungkin merasa "lembut" atau keadaan zakar kurang keras walaupun dalam keadaan tegak. Ini boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti kekurangan vitamin D, sederhana mood melakukan hubungan seks, atau mempunyai risiko mati pucuk.

2. Zakar tidak boleh dibengkokkan

Ereksi menyebabkan zakar kaku, berdiri lurus ke atas atau ke depan, dan seluruh permukaannya keras seperti tongkat yang tidak dapat dibengkokkan.

Keadaan zakar yang tegak tetapi masih boleh dibengkokkan akan menyukarkan penembusan dan mengurangkan kepuasan ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan.

3. Ereksi pada waktu malam dan pagi

Lelaki dengan badan yang sihat dapat mengalami 3-5 ereksi semasa tidur dan berlangsung sekitar 25-35 minit pada setiap sesi. Satu teori adalah bahawa permulaan ereksi pada waktu malam berlaku semasa peringkat tidur REM (REM). Pergerakan mata yang cepat ).

Anda akan mempunyai impian ketika memasuki tahap tidur REM, termasuk mimpi tentang fantasi seksual. Jadi tidak jarang ereksi di malam hari juga diikuti dengan ejakulasi, yang dikenal sebagai mimpi basah.

Anda juga dapat mengalami zakar yang tegak setiap kali bangun secara konsisten. Ini juga keadaan biasa dan anda tidak perlu risau.

4. Saiz dan ketahanan

Terdapat dua jenis ereksi zakar, iaitu zakar penanam yang akan kelihatan kecil dalam keadaan normal dan zakar mandi yang kelihatan hebat dalam keadaan biasa. Secara amnya zakar penanam akan meningkat panjang sekitar 86%, semasa zakar mandi hanya meningkat panjang 47% sahaja.

Menurut kajian Jurnal Perubatan Seksual , rata-rata zakar lelaki dapat mengalami ereksi sekitar 5.4 minit (5 minit 24 saat) sebelum ejakulasi semasa hubungan seks.

Tidak ada rujukan yang pasti mengenai ukuran dan ketahanan ereksi lelaki normal. Sebaiknya berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai masalah yang berkaitan dengan keadaan ini.

Jenis ereksi berdasarkan penyebabnya

Faktor penyebab ereksi umumnya berkaitan dengan rangsangan yang membangkitkan gairah seksual. Walau bagaimanapun, dari penyelidikan Klinik Urologi Amerika Utara membahagikan keadaan ini kepada tiga jenis berdasarkan sumber rangsangan.

 • Ereksi psikogenik: rangsangan datang dari audiovisual atau fantasi, seperti membaca dan menonton sesuatu yang memprovokasi imaginasi seksual.
 • Ereksi refleksogenik: rangsangan datang dari sentuhan fizikal atau rangsangan langsung ke zakar dan organ kemaluan, seperti semasa hubungan seksual atau melancap
 • Ereksi pada waktu malam: proses yang berlaku pada tahap tidur REM, di mana sel-sel noradrenergik di otak, iaitu lokus coeruleus, tidak aktif sehingga mereka tidak dapat mengawal zakar dan menyebabkan ereksi.

Pelbagai petua untuk mencegah masalah disfungsi ereksi

Salah satu yang paling banyak dikeluhkan mengenai gangguan ereksi, iaitu mati pucuk. Disfungsi ereksi atau mati pucuk adalah keadaan di mana seorang lelaki tidak mempunyai kemampuan untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi.

Penyebab mati pucuk boleh datang dari masalah fizikal, psikologi, atau kedua-duanya. Walaupun mati pucuk biasanya berlaku ketika lelaki memasuki usia tua, anda yang berumur di bawah 40 tahun atau lebih muda juga mempunyai risiko yang sama.

Sekiranya anda ingin mengelakkan masalah disfungsi ereksi, ada beberapa langkah mudah yang boleh anda lakukan, seperti berikut.

1. Jaga pengambilan makanan

Keadaan badan yang sihat secara amnya dipengaruhi oleh makanan yang anda makan. Pemakanan yang sihat dan seimbang dapat menjaga keadaan tubuh dan mental, dan mengurangkan risiko masalah kesihatan, seperti penyakit jantung dan diabetes.

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang tinggi serat, biji-bijian, sayur-sayuran, buah-buahan, produk tenusu dan daging rendah lemak dapat mengurangkan risiko disfungsi ereksi pada lelaki.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Obesiti atau berat badan berlebihan biasanya dikaitkan dengan masalah kesihatan yang meningkatkan risiko mati pucuk. Mengekalkan berat badan yang ideal juga dapat mencegah risiko diabetes dan tekanan darah tinggi (darah tinggi).

Untuk menurunkan berat badan, anda perlu menjalani diet yang selamat dan sesuai dengan keadaan badan anda. Pastikan anda berjumpa doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu sebelum menjalani diet.

3. Bersenam

Selain menjaga pengambilan makanan, melakukan aktiviti fizikal dengan bersenam juga dapat memperbaiki keadaan tubuh anda. Tidak perlu segera melakukan senaman berat, cukup sesuaikan dengan keadaan badan. Mulakan dengan berjalan kaki atau berjoging selama 30 minit setiap hari.

4. Hadkan minum alkohol

Minum alkohol berlebihan secara langsung memberi kesan kepada prestasi lelaki di tempat tidur. Dalam jangka masa panjang, tidak mustahil pengambilan alkohol akan memberi kesan kepada disfungsi ereksi atau mati pucuk.

5. Berhenti merokok

Sekiranya anda seorang perokok berat, anda harus berhenti merokok dengan segera. Perkara yang sama berlaku untuk perokok pasif. Kandungan yang terdapat dalam rokok dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan saluran darah (kardiovaskular), yang juga akan memberi kesan pada permulaan disfungsi ereksi pada lelaki.

6. Cukup tidur dan rehat

Selain memastikan tubuh mendapat aktiviti fizikal yang cukup, tidur dan rehat yang cukup juga penting untuk menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Gangguan tidur juga merupakan faktor gaya hidup yang buruk dan boleh meningkatkan risiko mati pucuk.

7. Perhatikan tahap kolesterol dan tekanan darah

Umumnya, lelaki mengabaikan keadaan kesihatan yang mereka alami, termasuk jarang memperhatikan tahap kolesterol dan tekanan darah mereka. Kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi (hipertensi) adalah faktor fizikal yang menyebabkan masalah disfungsi ereksi.

8. Perhatikan pengambilan dadah

Penggunaan ubat-ubatan tertentu yang diresepkan oleh doktor juga berpotensi menyebabkan disfungsi ereksi, seperti diuretik dan ubat antihipertensi. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda harus berjumpa doktor untuk menentukan cadangan minum atau rawatan alternatif yang boleh diberikan.

9. Perhatikan kesihatan mental

Masalah kesihatan mental, seperti tekanan, kemurungan, dan gangguan kecemasan boleh mempengaruhi keadaan fizikal, salah satunya adalah mati pucuk.

Untuk memperbaiki keadaan jantung dan menghilangkan tekanan, anda boleh melakukan yoga atau meditasi untuk menyegarkan minda. Anda juga dapat melakukan aktiviti yang membuat anda bahagia, seperti hobi atau berehat sebentar.

10. Perundingan dengan ahli psikologi

Sekiranya pelbagai cara untuk menghilangkan tekanan tidak memberi kesan, anda memerlukan bantuan pakar atau psikologi untuk menanganinya, terutamanya jika gejala semakin teruk.

Doktor dan psikologi akan memberikan rawatan, seperti pemberian ubat antidepresan atau terapi untuk merawat masalah psikologi, seperti terapi kognitif dan tingkah laku ( Terapi tingkah laku kognitif , disingkat CBT).

Mencegah gejala disfungsi ereksi dan masalah kesihatan seksual yang lain pastinya memberi manfaat kepada anda dan pasangan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, segera berjumpa doktor untuk menyelesaikan masalah anda.

Recent Posts