8 Kaedah Berkesan untuk Menghilangkan Mata Panda •

Kesibukan yang menguras minda dan tenaga anda mungkin membuat anda terjaga lewat, sehingga lingkaran hitam terbentuk di bawah mata. Sekiranya anda membiarkannya berterusan, mata panda dapat membuat anda kelihatan lusuh dan lebih tua. Anda boleh melakukan cara berikut untuk menghilangkan mata panda agar bebas dari mata panda.

Punca mata panda

Sebelum mempelajari cara menghilangkan mata panda, lebih baik jika anda mengenal pasti penyebabnya terlebih dahulu. Sebabnya, dengan mengetahui puncanya, lebih mudah bagi anda untuk keluar dari masalah ini.

Sekarang, bulatan gelap periorbital atau apa yang anda ketahui sebagai mata panda, umumnya muncul kerana kurang tidur, baik kerana tidur lewat atau insomnia. Walau bagaimanapun, penyebab masalah kulit mata ini bukan hanya itu, menurut kajian di Jurnal dermatologi klinikal dan estetik.

Paparan cahaya matahari yang menipis permukaan kulit, faktor genetik, kekeringan, alergi, merokok juga boleh menjadi penyebab yang mungkin anda tidak sedar.

Kaedah ampuh untuk menghilangkan mata panda

Sumber: maskulin

Supaya mata panda tidak lagi mengganggu penampilan wajah, anda boleh mengikuti beberapa cara untuk mengatasinya di bawah.

1. Elakkan berjaga lewat

Dalam banyak kes, berjaga malam boleh menyebabkan lingkaran hitam muncul di bawah mata anda. Oleh itu, elakkan berjaga hingga awal pagi. Cuba tidur lebih awal dari biasa. Sebaik-baiknya, waktu tidur normal untuk orang dewasa antara 7-8 jam setiap malam.

Kaedah ini bukan sahaja dapat menghilangkan mata gelap, tetapi juga dapat meningkatkan kesihatan keseluruhan anda. Sebabnya, tidur yang cukup setiap hari adalah keperluan paling asas untuk menjaga kesihatan minda dan badan. Sekiranya asasnya goyah, tentu kekurangan tidur boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

2. Tidur di kedudukan yang betul

Selain mendapat tidur yang cukup, posisi tidur juga boleh menjadi kaedah yang kuat untuk menghilangkan mata panda, anda tahu! Semasa tidur, buat kedudukan kepala anda cukup tinggi dengan menggunakan beberapa bantal agar air mata tidak terkumpul di bawah mata dan menyebabkan bengkak.

Namun, pastikan bantal yang anda gunakan adalah bantal yang lembut dan selesa. Elakkan menggunakan bantal yang terlalu keras kerana boleh membuat leher anda sakit. Selain tidak dapat tidur dengan selesa, ini sebenarnya akan menambahkan lingkaran hitam di bawah mata anda.

3. Kompres sejuk sebagai cara untuk menghilangkan mata panda

Sumber: Cita-cita Kesihatan

Kompres sejuk dapat membantu mengurangkan pembengkakan dan mengecilkan saluran darah yang membesar di bawah mata. Akibatnya, lingkaran hitam dan juga kantung mata yang diperbesar dapat disamarkan dengan perlahan.

Cara ini untuk menghilangkan mata panda memerlukan bahan seperti tuala kecil yang bersih dan ketulan ais. Selepas itu, bungkus beberapa ketulan ais dalam tuala kecil dan letakkan di bawah mata anda selama kira-kira 20 minit.

Anda juga boleh membasahi tuala dengan air sejuk dan merapikannya sehingga basah. Kemudian letakkan tuala di bawah mata anda. Ulangi kaedah ini sehingga ketulan ais di tuala cair.

4. Gunakan beg teh

Bukan hanya kompres sejuk, anda juga boleh meletakkan beg teh di kawasan bawah mata. Teh mengandungi kafein dan antioksidan yang dapat membantu merangsang peredaran darah, mengecilkan saluran darah, dan mengurangkan pengekalan cairan di bawah kulit mata anda.

Anda boleh melakukannya dengan merendam dua beg teh hitam atau hijau dalam air panas selama kira-kira 5 minit. Tiriskan sebentar dan letakkan di dalam peti sejuk selama 15 hingga 20 minit.

Setelah sejuk, letakkan beg teh sejuk di kelopak mata tertutup anda dan tunggu selama 10-15 minit. Jangan lupa bilas mata anda dengan air sejuk selepas itu. Anda juga boleh menggunakan hirisan timun sejuk atau sudu sejuk yang diletakkan di bahagian atas kelopak mata.

5. Gunakan timun sebagai cara menghilangkan mata panda

Sekiranya anda tidak menemui beg teh, gunakan timun segar. Cara menghilangkan mata panda sangat mudah untuk anda lakukan.

Sediakan timun segar dan sejuk, potong dan letakkan jauh di bawah mata anda. Masukkan timun pada mata ini selama kira-kira 16 minit. Kandungan aktif timun dan suhu sejuknya dapat mengurangkan bengkak dan lingkaran hitam di mata.

6. Minum lebih banyak air

Kegelapan kawasan bawah mata adalah tanda dehidrasi. Agar kulit di sekitar mata kembali normal, anda perlu meningkatkan pengambilan cecair anda. Sekurang-kurangnya, anda perlu minum 8 gelas air sehari. Walau bagaimanapun, pengambilannya boleh meningkat sekiranya anda melakukan aktiviti yang berat atau berada di bawah sinar matahari untuk waktu yang lama.

7. Tutup dengan solek

Sudahkah anda mencuba pelbagai cara semula jadi, tetapi mata panda masih belum pudar sepenuhnya? Jangan risau, bagaimana membuang mata panda yang satu ini boleh menjadi pilihan anda yang seterusnya.

Dalam kebanyakan kes, penggunaan solekan untuk menyamarkan lingkaran hitam di bawah mata cukup berkesan. Anda boleh menggunakan penyembunyikan dengan warna yang sesuai dengan kulit anda untuk menutup kawasan gelap di bawah mata. Untuk lebih memanfaatkan, anda juga boleh menambah foundation dan bedak. Walau bagaimanapun, pastikan anda menggunakan produk kosmetik yang betul dan mengikut jenis kulit anda.

Beberapa produk solek mata boleh mencetuskan gejala alergi atau bahkan memperburuk keadaan kulit anda. Sekiranya anda mula mengalami gejala yang tidak biasa, hentikan penggunaan solek atau alat solek dan berjumpa doktor dengan segera.

8. Lakukan rawatan doktor

Bagi anda yang tidak berpuas hati dengan hasil pelbagai cara untuk menghilangkan mata panda sebelumnya, maka berjumpa doktor boleh menjadi penyelesaian terbaik. Beberapa rawatan doktor untuk membantu menyamarkan garis gelap di bawah mata, termasuk:

  • Pengupas kimia untuk mengurangkan pigmentasi.
  • Laser untuk menjana semula kulit dan menegangkan kulit.
  • Tatu perubatan untuk menyuntikkan pigmen tertentu ke kawasan penipisan kulit.
  • Pengisi untuk menyembunyikan saluran darah dan melanin yang menyebabkan perubahan warna kulit di bawah mata.

Doktor anda mungkin menawarkan pelbagai prosedur perubatan lain untuk menghilangkan mata panda.

Sebelum itu, tanyakan kepada doktor secara terperinci mengenai risiko dan kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas itu. Pastikan juga anda berjumpa dengan pakar dermatologi profesional yang berpengalaman.

Recent Posts