Berat Ideal Untuk Kanak-kanak berumur 2-5 Tahun

Berat anak adalah dua perkara penting yang perlu dipertimbangkan dalam peringkat perkembangan anak. Ibu bapa boleh membawa anak mereka ke Posyandu atau Puskesmas setiap bulan untuk mengetahui jumlah sebenar berat badan anak-anak. Bagaimana perkembangan anak berdasarkan berat badan anak kecil? Inilah penjelasan lengkapnya.

Berat badan yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 1-5 tahun

Memantau pertumbuhan berat badan juga penting agar dapat membantu anak kecil anda mencapai pertumbuhan idealnya. Ini untuk menjangkakan bila-bila masa pertumbuhan anak mengalami perlambatan atau percepatan.

Sebagai ibu bapa, anda dapat membantu berat badan anak anda menjadi ideal dengan menyediakan perkara yang menyokongnya.

Berat badan yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 1-5 tahun

Walaupun berat anak anda hampir sama dengan anak-anak lain, pertumbuhan fizikalnya mungkin tidak sama dengan anak-anak lain seusianya.

Ini membuktikan bahawa setiap anak juga tidak semestinya mempunyai pertumbuhan yang lebih perlahan atau lebih cepat. Untuk itu, anda perlu tahu apa berat badan kanak-kanak yang ideal.

Berikut adalah perincian mengikut umur:

Kanak-kanak berumur 1-2 tahun

Penambahan berat badan seorang kanak-kanak berumur 1-2 tahun tidak sebesar ketika dia dilahirkan hingga usia 1 tahun. Memetik dari Anak Sihat, kenaikan berat badan purata ialah 1.4 kg - 2.3 kilogram dalam setahun.

Bagi wanita, berat badan ideal ialah sekitar 8.9 kilogram - 11.5 kilogram. Sementara itu, lelaki sekitar 9.6 kilogram - 12.2 kilogram.

Kanak-kanak kecil berumur 2-3 tahun

Sama seperti tahun sebelumnya, pertumbuhan berat anak yang berumur 2-3 tahun tidak terlalu besar tetapi masih dianggap ideal. Jadi, ibu bapa perlu mengetahui keperluan pemakanan anak dengan betul.

Untuk kanak-kanak lelaki, berat badan ideal ialah sekitar 12.2 kilogram - 14.3 kilogram. Sementara untuk kanak-kanak perempuan adalah 11.5 kilogram - 13.9 kilogram.

Kanak-kanak berumur 3-4 tahun

Dalam perkembangan kanak-kanak berumur 3 hingga 4 tahun, kenaikan berat badan tidak jauh berbeza dengan usia sebelumnya. Berat seorang kanak-kanak pada usia ini semestinya meningkat sekitar 1.5 kilogram dalam setahun.

Balita 4-5 tahun

Pada usia 4-5 tahun, pergerakan anak-anak lebih tangkas kerana mereka sangat menyukai aktiviti fizikal. Berat anak yang ideal pada usia 4-5 tahun meningkat sekitar 2 kilogram dalam setahun.

Berikut ini adalah perincian berat balita yang ideal untuk anak-anak berusia 1-5 tahun, berdasarkan Peraturan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Sekiranya berat badan kanak-kanak lebih rendah daripada julat ini, tandanya kurang sesuai.

Sementara itu, berat badan balita yang melebihi julat ini menunjukkan bahawa keadaannya tidak sesuai kerana anak itu berlebihan berat badan atau gemuk.

Sekiranya penurunan berat badan berlaku secara berterusan, ini boleh menjadi tanda bahawa pertumbuhan anak mengalami masalah atau keadaan kesihatan anak terganggu.

Faktor-faktor yang menyukarkan kanak-kanak untuk menambah berat badan

Beberapa sebab yang mungkin menjadi masalah makan pada kanak-kanak termasuk:

  • Kebiasaan memilih makanan atau pemakan pemilih
  • Tekanan (mungkin disebabkan oleh suasana yang berbeza dan tidak selesa)
  • Gangguan makan yang berkaitan dengan kemampuan deria anak.

Memetik dari laman Kesihatan Kanak-kanak, keadaan fizikal kanak-kanak yang ideal dipengaruhi oleh genetik, dan berat badan anak kecil tidak terkecuali.

Sekiranya ibu bapa atau saudara-mara dalam keluarga anda berlebihan berat badan atau gemuk, kemungkinan anak anda juga boleh mendapatkannya.

Dan sebaliknya, jika anak keluarga anda mempunyai perawakan kecil secara genetik, berat anak anda tidak akan sebesar rakan lain.

Walaupun anak anda lebih gemuk atau lebih kurus daripada rakannya, keadaan ini masih dianggap sihat jika anda melihat faktor genetik. Biasanya, ketika memasuki akil baligh, berat dan ketinggian anak akan mengikut usia.

Cara menambah berat badan kanak-kanak

Melihat berat badan anak kecil anda masih kurang daripada carta berat badan biasa sering membuat ibu bapa risau. Terdapat beberapa cara untuk meningkatkan berat badan anak untuk berada di carta normal, iaitu:

Sediakan makanan berkalori tinggi

Sekiranya si kecil anda sukar makan dan anda ingin menambah berat badannya, caranya ialah memilih makanan atau makanan ringan berkalori tinggi.

Penting untuk memberi makanan berkalori tinggi untuk meningkatkan berat badan anak anda, tetapi itu tidak bermaksud memberinya gula-gula, kerepek, atau biskut.

Contohnya, anda boleh memberinya spaghetti carbonara atau lemak yang kaya dengan lemak Mac dan Keju . Selain itu, sediakan lemak tambahan seperti mentega dalam sekeping roti, dan keju parut untuk menambah berat badan si kecil.

Untuk makanan ringan, anda boleh memberikan makanan berkalori tinggi seperti alpukat, pisang, madu, dan makanan segera balita.

Fokus pada kualiti makanan bukan kuantiti

Semasa anak masih bayi, ibu bapa memberi tumpuan kepada jumlah makanan yang dimakan oleh anak. Berapa banyak anak yang menyusu, berapa liter susu yang diminum oleh anak itu.

Namun, apabila anak anda membesar dan mencapai usia balita, anda harus mengubah tabiat ini. Ibu bapa perlu memberi perhatian kepada kualiti makanan anak mereka sehingga berat badan anak meningkat sesuai dengan pemakanan untuk anak.

Ini adalah masa yang tepat untuk memberi anak anda makanan berkualiti baik, bukan hanya banyak. Namun, itu tidak bermaksud anda segera menghentikan pelbagai makanan ringan yang dimakan oleh si kecil anda.

Stephanie Walsh MD, Pengarah Perubatan Kesihatan Kanak-kanak di Healthcare Kanak-kanak Atlanta mengingatkan untuk memberi rehat untuk setiap makanan yang diberikan kepada si kecil anda.

Beri vitamin tambahan

Beberapa vitamin yang meningkatkan selera makan perlu diberikan untuk menyokong kenaikan berat badan anak yang ideal, iaitu vitamin A, C, D, dan zat besi. Khusus untuk zat besi, sangat penting untuk diserap oleh badan kerana dapat meningkatkan selera makan anak-anak.

Namun, berhati-hatilah ketika memberi makanan tambahan zat besi kepada anak-anak. Sebabnya, ada keadaan anak-anak mempunyai zat besi yang berlebihan dan menyebabkan masalah pada tubuh untuk menyerap mineral lain.

Zat besi yang berlebihan juga mencetuskan sembelit dan menambah masalah. Sentiasa berjumpa doktor untuk memberi vitamin kepada anak-anak.

Hidangkan jumlah makanan yang betul

Bagaimana anda tahu bahawa jumlahnya tepat? Melaporkan dari Doktor Keluarga, ibu bapa boleh memberikan satu sudu setiap makanan mengikut umur. Pada kanak-kanak berumur 3 tahun, sajikan makanan sebanyak 3 sudu besar orang dewasa pada setiap hidangan.

Bahagian yang lebih kecil memberi peluang kepada anak-anak untuk menambah makanan dan dapat meningkatkan berat badan anak dan menjadi lebih ideal.

Biarkan anak makan sendiri

Bermula pada usia 1 tahun, kanak-kanak mula mencuba makan sendiri dan terlibat dalam penyediaan makanan. Pada kanak-kanak yang berumur 1-5 tahun, anda boleh menjemput anak anda untuk menyediakan sudu, menuangkan makanan ke dalam mangkuk, dan memberi makan sendiri.

Selain itu, elakkan memaksa anak makan kerana hanya akan membuatnya trauma dan mungkin lebih teruk lagi, anak itu akan mogok makan.

Ciptakan suasana yang menyenangkan ketika tiba masanya untuk makan supaya si kecil lebih selesa ketika makan makanannya dan berat badan anak kecilnya dapat mencapai jumlah yang ideal.

Kurangkan harapan tinggi

Berat anak tidak akan meningkat dengan cepat apabila anda melakukan beberapa perkara di atas, seperti keadaan ideal yang dibayangkan.

Elakkan harapan yang tinggi terhadap sesuatu sehingga anda tidak merasa tertekan semasa menjalani program untuk meningkatkan berat badan bayi anda.

Dalam beberapa kes, keadaan berat anak yang turun dan jauh dari ideal boleh berlaku dengan pelbagai sebab. Contohnya, membakar terlalu banyak kalori atau menjadi tanda keadaan perubatan tertentu.

Adalah sangat penting untuk berbincang dengan doktor mengenai masalah ini, terutamanya jika anak mempunyai selera makan yang baik tetapi menurunkan berat badan atau jika anak itu mengalami masalah pencernaan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts