Cara menghilangkan bintik-bintik berair pada tangan yang gatal

Anda mungkin tertanya-tanya apa yang menyebabkan ketahanan air di tangan anda. Lebih-lebih lagi, penampilan elastik sering menyebabkan rasa gatal dan kadang-kadang sakit. Biasanya, keadaan ini akan bertambah baik dalam beberapa hari. Namun, ada juga yang tidak hilang lebih dari 2 minggu. Jadi, bagaimana untuk menghilangkan bintik-bintik berair di tangan seperti ini?

Cara menghilangkan bintik-bintik berair di tangan

Kemunculan bintik-bintik elastik atau berair di tangan disertai dengan gatal-gatal dan pembakaran sangat biasa. Biasanya, masalah kulit ini muncul setelah kulit di tangan anda terdedah kepada bahan kimia, seperti susu getah, detergen, dan sabun cucian.

Dalam beberapa hari, keadaan akan bertambah baik selagi anda menjauhkan diri dari pencetus. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku selama lebih dari 2 minggu disertai dengan gejala lain seperti kulit merah, kering, dan retak di tangan. Apabila ini berlaku, kemungkinan besar anda mengalami eksim dishidrotik.

Agar tidak menjadi lebih teruk, segera tangani tangan yang dipenuhi bintik-bintik berair dan gatal. Sebabnya, jika keadaan ini dibiarkan, ia akan mengurangkan kecantikan tangan, gejalanya akan bertambah teruk, dan menjadi sukar untuk dirawat.

Cara menghilangkan bintik-bintik berair di tangan akan disesuaikan dengan keadaan dan keparahan gejala, serta penyebabnya. Untuk itu, mari kita kupas satu persatu.

1. Ketahui pencetus dan elakkan pendedahan

Cara pertama untuk menghilangkan bintik-bintik berair di tangan adalah dengan mengetahui apa yang mencetuskannya. Sekiranya tangan gatal muncul setelah anda menyentuh atau menggunakan bahan, anda perlu mengesyaki bahawa bahan tersebut adalah pencetus.

Contohnya, bintik-bintik berair muncul dengan gatal-gatal yang semakin teruk setiap kali anda mencuci pinggan. Kemungkinan sabun cuci mengandungi bahan kimia yang merengsakan kulit di tangan anda.

Agar tidak berulang, anda boleh menggunakan sarung tangan semasa mencuci pinggan.

2. Pastikan tangan sentiasa bersih dan lembap

Tangan gatal disertai dengan keanjalan berair boleh berlaku kerana kulit kering dan kotor. Untuk mengelakkan masalah tangan ini tidak muncul lagi, anda perlu memastikan tangan anda sentiasa lembap dan bersih.

Terutama jika tangan anda sering terkena debu, tanah, kotoran, dan bahan kimia pembersih.

Gunakan pembersih yang selamat untuk kulit sensitif. Gosokkan sabun di antara jari anda dan bilas di bawah air yang mengalir.

Sementara itu, untuk menjaga kelembapan kulit, gunakan pelembap kulit sekerap mungkin. Sebelum menggunakan pelembap, pastikan anda mencuci tangan dengan bersih.

3. Ikuti rawatan doktor

Sekiranya kaedah di atas untuk menghilangkan bintik-bintik berair di tangan tidak berfungsi, anda harus berjumpa doktor. Mungkin penyebab gatal tangan dengan bintik-bintik berair yang tidak hilang adalah eksim.

Dilaporkan dari American Academy of Dermatology, terdapat beberapa rawatan yang dilakukan untuk merawat tangan yang gatal, termasuk:

Rawatan eksim dishidrotik ringan

  • Rendam tangan dan kompres dengan air sejuk. Lakukan ini selama 15 minit 2 hingga 4 kali sehari untuk melegakan gatal.
  • Sapukan krim kortikosteroid atau pramoxine. Setelah memampatkan tangan, sapukan krim ini untuk mengurangkan keradangan dan mengurangkan rasa gatal. Ubat ini harus digunakan secara berkala selepas mandi.
  • Ambil ubat anti-gatal. Doktor biasanya akan menetapkan ubat lain, seperti antihistamin untuk mengurangkan reaksi gatal-gatal di dalam badan sehingga dapat mengelakkan anda daripada menggaru lepuh.

Rawatan ekzema dyshidrotik yang teruk

  • Suntikan toksin botulinum. Suntikan ini dapat merehatkan otot, mencegah tangan berpeluh, dan mengurangkan keradangan dan kesakitan dari lepuh.
  • Terapi sinar UV. Terapi ini dilaporkan berjaya 90% sebagai cara untuk menghilangkan bintik-bintik berair di tangan. Hasil rawatan akan dilihat jika dilakukan berulang kali, selama 6 hingga 8 minggu rawatan.
  • Ubah diet anda. Selain perawatan kulit, Anda akan diminta untuk meningkatkan makanan yang memberi khasiat pada kulit, yang mengandung antioksidan, vitamin E, vitamin A, dan vitamin C.

Rawatan yang sama boleh menghasilkan kesan yang berbeza pada setiap orang. Menggunakan pelembap mungkin merupakan kaedah yang sesuai untuk anda menghilangkan bintik-bintik berair di tangan anda. Walau bagaimanapun, yang lain mungkin tidak.

Itulah sebabnya, segera berjumpa doktor jika jenis rawatan tertentu tidak berkesan untuk menghilangkan bintik-bintik berair gatal di tangan anda.

Recent Posts