7 Manfaat Daun Katuk, Termasuk untuk Ibu Menyusu •

Di Indonesia, daun katuk biasanya dimakan oleh ibu yang menyusu. Namun, sebenarnya daun katuk boleh menjadi pilihan sayur untuk pelbagai menu makanan keluarga anda di rumah. Anda boleh memprosesnya dengan menumisnya, mencampurkannya dengan telur dadar, atau membuat sayur-sayuran dengan sup. Selain sedap, daun katuk juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Betul, apa khasiat dan khasiat daun katuk? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Kandungan khasiat daun katuk

Daun katuk yang mempunyai nama saintifik Sauropus androgynus adalah tumbuhan yang mempunyai bentuk daun bujur dengan corak perak di tengahnya. Biasanya, orang memproses sayur-sayuran hijau ini sebagai sayur jernih dengan potongan jagung manis dan wortel.

Seperti kebanyakan sayur-sayuran hijau, daun katuk juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ini kerana daun katuk kaya dengan nutrien yang bermanfaat untuk tubuh anda. Dalam 100 gram daun katuk segar mengandungi pelbagai nutrien, termasuk:

 • Protein: 6.4 gram.
 • Lemak: 1 gram.
 • Karbohidrat: 9.9 gram.
 • Serat: 1.5 gram.
 • Kalsium: 233 mg.
 • Fosforus: 9.8 mg.
 • Zat besi: 3.5 mg.
 • Natrium: 21 mg.
 • Kalium: 477.8 gram.
 • Tembaga: 0.30 mg.
 • Zink: 1.3 mg.
 • Beta-Karotena: 9.152 mcg.
 • Jumlah Karotenoid: 10,020 mcg.
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.31 mg.
 • Niacin (vitamin B3): 2.3 mg.
 • Vitamin C: 164 mg.

Khasiat daun katuk untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan nutrisi, pengambilan daun katuk dapat memberikan manfaat kesihatan bagi tubuh anda, termasuk:

1. Menyelaraskan susu ibu (ASI)

Daun katuk adalah makanan yang digemari oleh ibu yang menyusu kerana mempunyai khasiat untuk memudahkan susu ibu (ASI). Telah diketahui bahawa kandungan daun katuk dapat meningkatkan hormon yang mempengaruhi pengeluaran susu ibu, iaitu hormon prolaktin dan oksitosin.

Kedua-dua hormon ini merangsang alveoli payudara untuk menyerap lebih banyak protein, gula, dan lemak dalam darah. Semua nutrien ini kemudiannya digunakan untuk menghasilkan susu ibu. Kemudian, rangkaian sel yang mengelilingi alveoli akan menekan kelenjar dan mendorong susu ke saluran yang disebut saluran.

Kajian 2011 pada Jurnal Nutrigenetik dan Nutrigenomik buktikan kegunaan daun katuk ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa tikus yang sedang menyusui dan diberi ekstrak daun katuk mengalami peningkatan susu.

2. Mengatasi dan mencegah keradangan

Daun katuk mengandungi vitamin C dan karotenoid yang merupakan antioksidan. Selain itu, antioksidan pada daun ini juga lebih lengkap dengan adanya sebatian flavonoid, seperti apigenin, quercetin, dan luteolin.

Nah, antioksidan diketahui dapat membantu melindungi sel-sel tubuh anda dari kerosakan dan keradangan yang disebabkan oleh radikal bebas. Pendedahan radikal bebas di dalam tubuh boleh terjadi akibat radiasi, asap rokok, asap kenderaan, atau dari dalam tubuh anda sendiri apabila ia merosakkan makanan.

Keradangan adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap jangkitan atau kecederaan. Secara amnya, keradangan yang mendalam dapat diselesaikan dengan sendirinya. Namun, dalam jangka masa panjang keradangan dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan barah.

Dengan memakan daun katuk, anda dapat memperoleh faedah antioksidan untuk badan. Ini bermaksud, makanan ini dapat mengatasi keradangan dan mencegahnya menjadi lebih teruk.

Kajian berasaskan haiwan 2015 yang diterbitkan di Jurnal Produk Semula jadi mengatakan bahan anti-radang pada daun katuk dapat mengurangkan pembengkakan lebih cepat daripada ubat papaverine. Bengkak (edema) sering berlaku ketika keradangan berlaku.

3. Mempercepat proses penyembuhan luka

Sumber: Kumpulan Perubatan Penjagaan Utama Kanak-kanak

Tidak hanya melawan radikal bebas, daun katuk juga mempunyai manfaat untuk mempercepat penyembuhan luka. Kenapa begitu? Vitamin C dalam daun katuk membantu pembentukan kolagen, yang merupakan protein penting untuk membina kulit.

Apabila anda cedera, bahagian luar kulit paling kerap rosak. Apabila anda memakan daun katuk, vitamin C dari daun ini akan dipecah oleh badan dan diangkut dengan aliran darah ke sel yang memerlukannya, termasuk kulit yang cedera.

Kemudian, vitamin C pada kulit akan membantu memperbaiki luka supaya luka sembuh lebih cepat.

4. Mencegah jangkitan bakteria tertentu

Salah satu kelebihan daun katuk yang tidak boleh anda lupakan adalah berpotensi untuk mencegah jangkitan. Dalam kajian yang sama melaporkan bahawa ekstrak etanol daun katuk dapat menghambat pertumbuhan bakteria Pneumonia Klebsiella dan Staphylococcus aureus, yang boleh menyebabkan radang paru-paru dan bakteremia.

Kedua-dua bakteria ini sebenarnya hidup di usus dan hidung. Walau bagaimanapun, jumlahnya tidak banyak sehingga tidak membahayakan tubuh. Namun, dalam keadaan tertentu, pertumbuhan bakteria tidak terkawal sehingga boleh menyebabkan jangkitan. Mengonsumsi daun katuk boleh memberi manfaat kepada tubuh untuk mencegah jangkitan dari bakteria ini.

5. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Mahu tidak mudah sakit? Jawapannya mudah, anda perlu memastikan sistem ketahanan badan anda kuat. Anda boleh mencapainya dengan memakan sayur-sayuran hijau seperti daun katuk.

Kegunaan daun katuk untuk sistem ketahanan badan disebabkan oleh kehadiran vitamin C. Tubuh tidak menghasilkan vitamin ini secara semula jadi, jadi anda perlu memenuhi pengambilannya melalui makanan dan minuman.

Salah satu kelebihan vitamin C ialah menyokong sistem imun. Sekiranya pengambilan vitamin C dipenuhi, sudah tentu sistem kekebalan tubuh dapat lebih kuat melawan jangkitan dari virus, bakteria, dan parasit yang mengganggu.

6. Mencegah berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan (kegemukan) dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit kronik. Sekiranya anda tidak mahu gemuk, pilihan makanan mesti dipertimbangkan. Anda boleh memperbanyak sayur-sayuran hijau, seperti daun katuk.

Sekiranya anda memperhatikan kandungan daun katuk, setiap 100 gram terdapat 1 gram lemak. Ini bermaksud, sayur-sayuran ini rendah kalori. Selain itu, daun katuk juga mengandungi flavonoid, serat, dan air yang dapat membantu menjaga perut anda kenyang lebih lama. Secara automatik, ini akan mengurangkan keinginan anda untuk menikmati makanan yang tidak sihat.

7. Menurunkan gula dalam darah

Salah satu kebaikan daun katuk yang masih dikaji oleh saintis adalah kandungan zat yang bersifat antidiabetik. Eksperimen yang dilakukan pada manusia menunjukkan bahawa pengambilan daun katuk dapat menurunkan kadar gula dalam darah. Anda perlu tahu bahawa kadar gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan diabetes dalam jangka masa panjang.

Selain itu, pengambilan daun katuk juga memungkinkan seseorang mengawal berat badannya, sehingga risiko diabetes juga akan berkurang.

Petua untuk pengambilan daun katuk dengan selamat

Sumber: Nakita

Walaupun khasiat daun katuk sangat banyak, itu tidak bermakna anda boleh memakan daun ini sesuka hati. Ingat, memakan apa-apa yang berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk daun katuk.

Pengambilan daun katuk secara berlebihan boleh menyebabkan rasa mengantuk dan sembelit. Dalam kes yang teruk, daun ini boleh menyebabkan kegagalan pernafasan kerana bronkiolitis obliterans (radang paru-paru), terutama jika dimakan mentah. Selain itu, daun katuk boleh menyebabkan keracunan logam berat. jika ditanam di tanah yang tercemar.

Sekiranya anda ingin menikmati daun katuk dengan selamat, pastikan tanaman tumbuh di kawasan tanah yang bebas daripada pencemaran. Kemudian, basuh daun terlebih dahulu sebelum diproses dan pastikan anda memakannya dalam keadaan masak. Tambahkan sayur-sayuran berwarna lain untuk menjadikannya lebih menarik dan kaya dengan nutrien.

Recent Posts