Kulit Bersisik dan mengelupas dan Petua Mengatasinya

Sebagai organ terbesar badan, kulit mempunyai pelbagai fungsi. Kulit melindungi sistem organ dalam badan, mengatur suhu badan, dan menjadi rasa sentuhan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang anda mungkin melihat jenis kulit yang bersisik atau mengelupas secara tiba-tiba.

Punca kulit bersisik dan mengelupas

Kerana fungsi pelindungnya, kulit mesti dapat sembuh sendiri ketika anda cedera. Proses ini dikenali sebagai regenerasi kulit. Tujuannya adalah untuk mengganti sel kulit yang rosak dengan sel baru yang sihat.

Proses menukar kulit berterusan secara berkala. Sel-sel kulit mati melenyap dan diganti dengan lapisan kulit baru. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kulit terus diperbaharui walaupun belum tiba masanya.

Sel-sel di permukaan kulit juga terkumpul dan terdedah kepada banyak perkara dari persekitaran. Lama kelamaan, sel-sel di lapisan atas kulit dapat kering, pecah, dan terpisah antara satu sama lain. Akibatnya, kulit kelihatan kering, bersisik, dan mengelupas.

Dilaporkan dari Klinik Cleveland, kulit bersisik dan mengelupas biasanya dicirikan oleh kulit yang terasa kering dan berubah menjadi merah. Keadaan ini sering berlaku ketika kulit sedang dalam proses penyembuhan penyakit, tetapi banyak faktor lain yang dapat memainkan peranan.

Berikut adalah beberapa penyebab kulit bersisik dan mengelupas yang paling biasa.

1. Kulit muka kering

Ini adalah penyebab kulit bersisik dan mengelupas yang paling biasa di wajah, tangan dan jari. Berbeza dengan kulit yang sihat, sel-sel kulit kering tidak dapat mengikat satu sama lain.

Kekurangan kelembapan pada kulit boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

 • iklim kering,
 • cuaca terlalu sejuk,
 • terlalu banyak pendedahan kepada air panas
 • penggunaan produk penjagaan yang merengsakan kulit, dan
 • sebatian klorin di kolam renang.

Inilah sebabnya mengapa ketika anda berada di kawasan sejuk, kulit anda cenderung kering lebih cepat. Sebenarnya, kulit anda boleh bersisik hanya dengan bekerja seharian di pejabat yang terlalu sejuk.

2. Terbakar matahari (selaran matahari)

Selaran matahari adalah keadaan kulit yang terbakar kerana terdedah kepada cahaya matahari yang berpanjangan. Cahaya matahari dapat membunuh dan merosakkan sel kulit sebelum diganti. Akibatnya, kulit mengelupas untuk menggantinya dengan sel baru.

Dalam beberapa kes, kulit yang terbakar akan melepuh terlebih dahulu sebelum mengelupas untuk membuang sel kulit mati (proses pengelupasan). Lepuh kering kemudian boleh menyebabkan kesan bersisik pada kulit wajah, tangan, atau jari.

3. Membasuh tangan terlalu kerap

Walaupun mencuci tangan adalah penting untuk mencegah penyebaran bakteria, mencuci tangan dengan kerap boleh menghilangkan minyak semula jadi dari kulit anda. Kulit akhirnya tidak dapat mengekalkan kelembapannya, sehingga menjadi kering, mengelupas, atau mengelupas.

Untuk mengatasinya, anda hanya perlu mencuci tangan apabila perlu dan menggunakan produk yang selamat untuk kulit. Anda hanya perlu mencuci tangan jika kotor, sebelum dan selepas makan, dan selepas menggunakan tandas.

4. Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Penggunaan ubat-ubatan tertentu, terutama ubat jerawat, juga dapat menyebabkan kulit bersisik dan mengelupas. Selain itu, ubat yang mengandungi benzoil peroksida atau asid salisilik juga mempunyai kesan yang sama, terutama pada kulit sensitif.

Pada mulanya, anda mungkin melihat kerak putih seperti setelah minum susu di mulut anda. Sekiranya ini berlaku, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui apakah ada ubat yang harus dikurangkan.

5. Penggunaan produk dengan bahan kimia yang keras

Bahan kimia tertentu dalam pelembap, sabun, dan produk kecantikan lain boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Ciri yang paling biasa adalah kulit pada wajah, tangan, atau jari kelihatan bersisik dan mengelupas.

Cara terbaik untuk mengelakkan bahan kimia keras adalah dengan mencari produk yang direka khas untuk kulit sensitif. Produk-produk ini biasanya bebas dari wangian dan bahan-bahan lain yang menjengkelkan.

6. Hipotiroidisme

Hipotiroidisme atau hipotiroidisme adalah keadaan apabila kelenjar tiroid tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi. Kesannya, proses menguraikan tenaga badan menjadi perlahan dan menyebabkan pelbagai gejala yang cukup mengganggu.

Hormon tiroid memainkan peranan penting dalam pembentukan tisu kulit baru. Pada orang dengan hipotiroidisme, kekurangan pengeluaran hormon tiroid menjadikan kulit lebih kering, menjadikannya rentan dan bersisik.

7. Masalah kesihatan yang mempengaruhi kulit

Selain dari faktor persekitaran, kulit yang bersisik dan mengelupas juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan berikut.

 • Ekzema (dermatitis atopik). Keadaan ini menyebabkan keradangan yang dicirikan oleh kulit kering, merah, mengelupas, dan gatal.
 • Alahan pada kulit. Terlalu banyak tindak balas sistem imun terhadap bahan asing menyebabkan sejumlah gejala alergi pada kulit.
 • Rosacea. Tanda-tandanya adalah kemerahan dan lebam di wajah yang menjadikan kulit kering dan mengelupas kerana terlalu sensitif.
 • psoriasis. Penyakit kulit yang meradang ini berlaku kerana sel-sel kulit baru tumbuh lebih cepat, sementara sel-sel kulit lama tidak sempat terkelupas.
 • Pityriasis rosea. Keadaan ini dicirikan oleh ruam merah jambu atau merah. Ia kelihatan seperti parut atau lebam merah yang menyerupai tampalan.
 • Ichthyosis vulgaris. Gangguan kulit kongenital menjadikan sel-sel kulit mati terkumpul pada kulit yang kelihatan bersisik, kasar, dan berwarna putih kelabu.

Cara merawat kulit bersisik dan mengelupas

Proses menukar kulit menjadi kering, bersisik, atau mengelupas tidak dapat dihentikan. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan beberapa rawatan di rumah untuk memperbaiki keadaan kulit anda dan mencegah kerosakan selanjutnya.

Berikut adalah beberapa petua mudah untuk merawat kulit bersisik dan mengelupas di wajah, tangan, atau jari anda.

1. Kompres sejuk

Memberi kompres dapat menenangkan kulit yang meradang. Langkah ini juga dapat menghilangkan rasa sakit dari kerengsaan, penyakit kulit, atau keadaan kulit yang terlalu kering.

Basahkan kain bersih dengan air sejuk, kemudian peras sehingga air tidak lagi menetes. Letakkan kain pada kulit yang mengelupas dan biarkan selama 5-10 minit. Anda boleh mengulangi langkah-langkah ini mengikut keperluan.

2. Lapisi dengan susu sejuk atau bubur oatmeal

Susu dapat menyejukkan kulit kering dan mengelupas. Ini kerana asid laktik dalam susu membantu membuang sel kulit mati, sementara kandungan lemak berperanan melembapkan kulit.

Sebagai alternatif, gunakan bubur oatmeal sejukkan dengan lulur, dan biarkan selama 10 minit. Selepas itu, bilas kulit anda dengan air sejuk hingga bersih. Oatmeal Ia mempunyai sifat pelembab, pembaikan, dan pelindung untuk kulit kerana sifat anti-radang.

3. Sapukan losyen pelembap untuk kulit bersisik

Gunakan losyen pelembap dengan kerap sekiranya kulit anda kering dan mudah pecah. Seboleh-bolehnya, elakkan pelembap wangi dan pilih produk dengan bahan yang menenangkan kulit, seperti lidah buaya dan vitamin E.

4. Mengelupas secara berkala

Pengelupasan penting untuk membuang sel kulit mati. Semasa pengelupasan, gunakan dengan lembut gosok pengelupas berbutir atau kimia seperti alfa dan asid beta-hidroksi (AHA dan BHA).

Sentiasa gunakan pengelupas dengan lembut, terutama pada kawasan kulit yang tidak berselindung dan mengelupas. Jangan menggosok kulit terlalu keras atau menggunakan alat pelelas yang lain kerana ini boleh menyebabkan kerosakan selanjutnya.

5. Jangan menggaru atau mengupas

Menggaru akan memperburuk keadaan kulit dan mencetuskan jangkitan. Sekiranya anda benar-benar ingin menghilangkan kulit bersisik, gunakan gunting kecil untuk memangkas kulit yang tidak kemas. Selepas itu, sapukan losyen pelembap untuk melindungi kulit anda.

Kulit bersisik dan mengelupas adalah hasil jangka panjang dari keadaan kulit yang terlalu kering. Biasanya, bahagian kulit yang terkelupas adalah wajah, tangan, dan jari kerana ketiga-tiganya adalah produk penjagaan dan persekitaran yang paling terdedah.

Sekiranya anda mengalami masalah ini, langkah pertama untuk mengatasinya adalah dengan menambahkan kelembapan pada kulit. Gunakan pelembap bebas dari bahan kimia tambahan dan elakkan faktor yang boleh mengeringkan kulit.

Recent Posts