5 Khasiat Daging Ayam, Salah satunya adalah untuk Kesihatan Jantung

Anda pasti biasa dengan ramuan makanan yang satu ini. Daging ayam sering diproses menjadi pelbagai menu makanan, mulai dari goreng, panggang, hingga kukus. Sebenarnya, apa faedah atau khasiat daging ayam? Bolehkah ia benar-benar membantu kesihatan jantung? Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai kandungan nutrien daging ayam untuk faedahnya.

Kandungan nutrien dalam daging ayam

Ayam boleh diproses menjadi pelbagai menu makanan. Walaupun sekarang, ayam yang telah digoreng dalam tepung sedikit sensasi hancur .

Betul, apakah kandungan nutrisi dalam daging ayam segar? Berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 gram daging ayam mempunyai kandungan nutrisi berikut:

 • Air: 55.9 ml
 • Tenaga: 298 kalori
 • Protein: 18.2 g
 • Lemak: 25.0 g
 • Kalsium: 14 mg
 • Fosforus: 200 mg
 • Zat besi: 1.5 mg
 • Natrium: 109 mg
 • Kalium: 385.9 mg
 • Zink: 0.6 mg
 • Niacin: 10.4 mg

Kandungan nutrien daging ayam di atas adalah ketika masih segar dan mentah. Apabila diproses, komposisi nutrien di dalamnya akan berubah.

Manfaat dan khasiat daging ayam bergantung pada cara memasaknya. Jadi, anda perlu memahami cara memproses daging ayam agar pemakanannya terjaga.

Namun, itu tidak bermaksud anda memakan ayam mentah kerana boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Khasiat dan khasiat daging ayam

Daging ayam sangat mudah diperoleh, baik di pasar tradisional dan moden. Harga daging ayam juga cenderung lebih murah daripada daging lembu.

Inilah kelebihan dan khasiat daging ayam untuk kesihatan tubuh yang mampu memenuhi keperluan protein haiwan.

1. Membantu kesihatan jantung

Protein haiwan boleh didapati dari pelbagai jenis daging, salah satunya adalah ayam. Walau bagaimanapun, protein daging ayam lebih baik daripada yang lain.

Laman web rasmi Persatuan Jantung Amerika (AHA) menjelaskan bahawa daging merah, seperti daging lembu, daging babi, dan domba, mempunyai lemak lebih tepu daripada ayam.

Lemak tepu dan lemak trans dapat meningkatkan kolesterol dan risiko penyakit jantung.

Protein daging ayam yang tinggi lemak tak jenuh mempunyai manfaat untuk mengurangkan risiko kegagalan jantung, penyakit jantung koronari, dan strok iskemia.

Protein dalam ayam sama seperti kacang dan ikan.

Walau bagaimanapun, masih perlu diperhatikan bagaimana ia diproses. Menggoreng dengan banyak minyak tentu akan meningkatkan kandungan lemak tepu dalam daging ayam.

Lebih baik memproses daging ayam dengan mengukus atau mendidihnya sehingga manfaat dan khasiatnya terjaga.

2. Membantu menurunkan berat badan

Daging ayam adalah bahan makanan sihat yang dapat membantu mengekalkan atau menurunkan berat badan.

Sebabnya, daging ayam mengandungi kalori rendah tetapi tinggi protein, terutama payudara. Sesuai untuk anda yang mengikuti program diet atau menjaga berat badan.

Berdasarkan kajian dari National Library of Medicine, protein menjadikan perut kenyang lebih cepat sehingga dapat membantu menurunkan berat badan.

Protein dalam daging ayam juga mempunyai manfaat untuk meningkatkan jisim otot.

3. Meningkatkan kekuatan tulang

Kandungan protein dalam daging ayam mempunyai kebaikan dan khasiat untuk kekuatan tulang.

Ini dijelaskan dalam jurnal berjudul Dietary Protein and Skeletal Health: A Review of Recent Human Research.

Protein dalam daging ayam mempengaruhi kepadatan tulang dan penyerapan kalsium.

Makan makanan dengan protein tinggi juga dapat meningkatkan jisim badan tanpa menambahkan lemak.

4. Meningkatkan hormon testosteron

Daging ayam juga mempunyai manfaat dalam meningkatkan hormon testosteron.

Kajian yang dilakukan oleh Journal of Ayub Medical College (JAMC) dilakukan untuk melihat peningkatan testosteron apabila diberi daging ayam.

Akibatnya, terdapat peningkatan hormon testosteron ketika responden mengonsumsi daging ayam. Walaupun begitu, kajian ini dilakukan pada tikus.

Penyelidikan lebih lanjut perlu dilakukan pada manusia untuk melihat kelebihan daging ayam pada hormon testosteron.

5. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Sup ayam sering digunakan sebagai salah satu makanan rumah untuk menghilangkan batuk, selsema, dan masalah pernafasan yang lain.

Dikutip dari Pusat UCLA untuk Perubatan Timur-Barat, sup ayam mempunyai kesan anti-radang (anti-radang) yang dapat mengurangkan gejala jangkitan pernafasan ringan.

Biasanya apabila seseorang mempunyai selesema, tubuh tahu ada keradangan di saluran pernafasan atas.

Tindak balas keradangan ini menandakan sel darah putih bergerak ke saluran pernafasan. Langkah tersebut menyebabkan gejala selesema, seperti kesesakan hidung.

Sup daging ayam mempunyai kebaikan dan khasiat untuk menahan kadar pemindahan sel darah putih ke saluran pernafasan atas.

Daging ayam mempunyai banyak faedah kesihatan. Walau bagaimanapun, perhatikan cara memasaknya agar faedah daging ayam tidak hilang.

Recent Posts