Apa itu ubat penurun kolesterol dan kapan diperlukan? •

Adakah anda termasuk orang yang mempunyai kadar kolesterol darah tinggi? Sekiranya demikian, adakah anda mengambil ubat penurun kolesterol? Ubat penurun kolesterol dapat membantu menstabilkan kadar kolesterol. Berikut ini adalah maklumat mengenai ubat kolesterol yang biasanya disyorkan.

Jenis ubat penurun kolesterol

Bagi beberapa orang, membuat perubahan gaya hidup menjadi lebih sihat, seperti menerapkan diet yang sihat untuk kolesterol tinggi dan meningkatkan rutin senaman anda, dapat membantu menguruskan kadar kolesterol tinggi.

Namun, ada juga yang lebih mudah mengatasinya dengan mengambil ubat penurun kolesterol. Oleh itu, untuk mengetahui kaedah rawatan mana yang lebih berkesan, cubalah berbincang dengan doktor anda.

Sekiranya doktor anda menasihati anda untuk mengambil ubat ini, terdapat beberapa jenis ubat yang boleh dimakan, seperti:

1. Statin

Ubat penurun kolesterol ini berfungsi pada hati untuk mencegah pembentukan kolesterol. Ini tentu dapat mengurangkan jumlah kolesterol yang beredar dalam darah.

Sebenarnya, statin diklasifikasikan sebagai ubat yang paling berkesan dalam menangani sejumlah besar kolesterol jahat dalam darah. Ubat ini juga membantu menurunkan kadar trigliserida dan meningkatkan kolesterol HDL.

Walau bagaimanapun, sebelum mengambil ubat ini, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kemungkinan kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan masih agak ringan dan akan hilang sendiri. Walau bagaimanapun, wanita hamil dan orang yang mempunyai penyakit hati kronik tidak boleh mengambil ubat kolesterol ini.

Sekiranya selepas mengambil ubat statin keadaan anda tidak bertambah baik, doktor anda mungkin mencadangkan ubat kolesterol lain.

2. Ezetimibe

Dadah yang mempunyai nama lain perencat penyerapan kolesterol ini dapat membantu anda mencegah kolesterol daripada diserap ke dalam usus. Selain itu, ezetimibe juga dapat menurunkan kadar LDL dalam darah.

Bukan hanya itu, ezetimibe juga dapat mengurangkan kadar trigliserida dan meningkatkan tahap HDL, walaupun tidak terlalu ketara.

Walau bagaimanapun, ubat ini juga mempunyai kesan sampingan yang mungkin memerlukan perhatian anda, seperti sakit perut, cirit-birit, keletihan, hingga sakit otot. Kemudian, seperti ubat statin, anda juga harus mengelakkan penggunaan ubat ini semasa hamil dan menyusu.

3. Urutan asid hempedu

Ubat penurun kolesterol juga mempunyai nama lain agen pengikat asid Ini dapat menurunkan kolesterol dalam usus. Sama seperti ubat kolesterol pada umumnya, ubat ini dapat menurunkan kadar LDL.

Selain itu, ubat ini juga dapat meningkatkan kadar HDL, walaupun tidak dapat menurunkan kadar trigliserida dalam tubuh. Sekiranya anda ingin mengambilnya sebagai ubat untuk merawat kolesterol tinggi, ketahui terlebih dahulu mengenai kesan sampingannya.

Sebabnya, ubat ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu, seperti sembelit, kembung perut, mual, dan sebagainya pedih ulu hati.

Siapa yang perlu mengambil ubat penurun kolesterol?

Berdasarkan namanya, anda mungkin berfikir bahawa sesiapa yang mempunyai kolesterol tinggi boleh mengambil ubat penurun kolesterol. Sebenarnya, ini tidak semestinya dan bergantung kepada setiap individu.

Ya, rancangan rawatan untuk merawat kolesterol dari doktor boleh sangat berbeza, dan bergantung pada tahap kolesterol dalam tubuh. Selain itu, risiko penyakit jantung dan strok anda juga akan dipertimbangkan.

Risiko penyakit jantung dan strok anda bergantung pada faktor risiko lain, termasuk:

 • Tekanan darah tinggi
 • Rawatan untuk merawat keadaan.
 • Tabiat merokok.
 • Umur.
 • Tahap kolesterol LDL.
 • Jumlah kolesterol.
 • Diabetes.
 • Sejarah kesihatan keluarga.
 • Adakah anda pernah mengalami penyakit jantung atau strok.

Oleh itu, doktor anda mungkin menetapkan ubat penurun kolesterol jika anda:

 • Pernah mengalami serangan jantung atau strok.
 • Tahap kolesterol LDL dalam badan adalah 190 mg / dL atau lebih tinggi.
 • Umur 40-75 tahun dengan diabetes dan tahap LDL lebih tinggi daripada 70 mg / dL.
 • Umur 40-75 tahun dengan risiko tinggi penyakit jantung atau strok dan tahap LDL lebih tinggi daripada 70 mg / dL.

Cara untuk menjaga kolesterol normal selain mengambil ubat

Ubat kolesterol memang dapat membantu anda menurunkan kadar kolesterol tinggi dalam badan. Walau bagaimanapun, doktor biasanya juga menasihati anda untuk mengamalkan gaya hidup sihat.

Berikut adalah beberapa gaya hidup sihat yang dapat Anda lakukan untuk menjaga kadar kolesterol tetap normal selain mengambil ubat, seperti:

1. Makan makanan yang menyihatkan hati

Sekiranya anda ingin mengekalkan kadar kolesterol, gunakan diet dan makan makanan yang baik untuk kesihatan jantung. Sebabnya ialah tahap kolesterol berkait rapat dengan kesihatan organ jantung anda.

 • Kurangkan lemak tepu, seperti dalam daging merah dan produk tenusu kerana dapat meningkatkan kolesterol jahat.
 • Elakkan lemak trans, seperti minyak, marjerin, dan pelbagai jenis kek kerana ia dapat meningkatkan kadar kolesterol total dalam badan.
 • Tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 seperti salmon, kacang dan biji kerana dapat mengurangkan tekanan darah.
 • Makan makanan kaya serat, seperti oatmeal, dan epal atau pir.
 • Makan protein whey, yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol LDL dan tekanan darah.

2. Bersenam secara berkala

Selain mengambil ubat penurun kolesterol, doktor anda pasti akan menasihati anda untuk bersenam lebih kerap dan menggerakkan badan anda. Sebabnya, aktiviti ini dapat mengurangkan kadar kolesterol.

Malah, aktiviti ini juga dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam badan. Sekiranya doktor membenarkan, sekurang-kurangnya cuba bersenam selama 30 minit lima kali seminggu.

Selain baik untuk kolesterol, anda juga dapat bersenam untuk menurunkan berat badan. Kerana berat badan berlebihan boleh menjadi faktor risiko kolesterol tinggi. Mulakan dengan melakukan aktiviti fizikal seperti:
 • Berjalan pada waktu makan tengah hari.
 • Berbasikal ke pejabat.
 • Main sukan yang anda gemari.

Untuk memastikan anda terdorong untuk bersenam secara teratur, cari rakan yang bersedia melakukan aktiviti ini bersama anda.

3. Berhenti merokok

Sekiranya anda seorang perokok, lebih baik menghentikan tabiat tidak sihat ini. Sebabnya, hasil pengambilan ubat penurun kolesterol mungkin tidak optimum jika anda terus merokok.

Dengan berhenti merokok, anda dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL), dan faedah ini dapat muncul dengan cepat:

 • Berhenti merokok selama 20 minit, tekanan darah dan degupan jantung akan bertambah baik.
 • Dalam masa tiga bulan berhenti merokok, peredaran darah dan fungsi paru-paru mulai bertambah baik.
 • Dalam satu tahun, risiko penyakit jantung anda berkurang sebanyak 50 peratus.

4. Hadkan pengambilan alkohol

Menurut Mayo Clinic, pengambilan alkohol terlalu banyak juga dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam badan. Sebenarnya, tabiat ini juga dapat meningkatkan tekanan darah, risiko terkena penyakit jantung, dan strok.

Oleh itu, jika anda terbiasa dengan minuman beralkohol, jangan berlebihan. Sebagai contoh, lelaki dewasa hanya boleh mengambil dua gelas, sementara wanita dewasa hanya boleh minum satu gelas sehari. Elakkan memakan lebih daripada itu.

Namun, lebih baik anda dapat menghindarinya dan berhenti memakannya.

Recent Posts