Struktur Telinga Manusia: Gambar dan Setiap Fungsi

Pendengaran adalah salah satu kemampuan telinga manusia yang menyokong komunikasi antara satu sama lain. Selain itu, telinga juga berfungsi untuk menjaga keseimbangan badan. Sekiranya telinga anda terganggu, sudah tentu aktiviti yang anda lakukan juga mengalami halangan. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat tinjauan anatomi telinga berikut.

Memahami anatomi telinga manusia

Telinga manusia terdiri daripada tiga bahagian, iaitu telinga luar (telinga luar ) , telinga tengah (telinga tengah ) , dan akhirnya telinga dalam (bahagian dalam telinga ) . Pertimbangkan gambaran anatomi telinga berdasarkan tiga bahagian berikut.

telinga luar (telinga luar)

Struktur telinga ini terbentuk dari auricle (auricle) dan saluran pendengaran luaran (saluran telinga atau telinga). saluran telinga ). Auricle dibentuk oleh tulang rawan elastik yang melekat kuat pada kulit serong. Ia berfungsi untuk menangkap suara dan melokalisasikan suara. Auricle membentuk kemurungan yang disebut concha dan pinggiran disebut heliks.

Struktur auricle terdiri daripada:

 • heliks
 • Lingkaran
 • Antihelix
 • fossa scaphoid
 • fossa segi tiga
 • Antihelikal Crura
 • Antitragus
 • Lobula
 • Tragus

Terusan telinga ( saluran telinga ) dibentuk oleh tulang rawan dan tulang temporal. Ini berukuran kira-kira 4 cm dari tragus ke membran timpani (Gamb. membran timpani ) yang juga dikenali sebagai gendang telinga dan lekukan dalam bentuk S.

Lengkungan berguna untuk mengelakkan benda asing mencapai membran timpani. Terdapat kondilus mandibular pada struktur anterior saluran telinga dan sel udara mastoid di hujungnya.

Terdapat beberapa saraf sensori di telinga luar, seperti saraf auricular, saraf oksipital, saraf ariculotemporal, dan cabang aurikular saraf phage (saraf Arnold).

Gangguan telinga yang mungkin anda hadapi ketika anda menghadapi masalah dengan telinga luar anda adalah otitis externa. Keadaan ini juga dikenali sebagai telinga perenang.

telinga tengah (telinga tengah)

Fungsi bahagian telinga ini adalah untuk menghantar suara yang telah dikumpulkan oleh auricle ke telinga dalam. Bahagian telinga ini memanjang dari rongga ke membran timpani, ke tingkap bujur yang terdiri daripada tulang malleus, incus, dan stapes dan banyak dinding yang rumit.

membran timpani

Membran timpani adalah membran nipis dan separa telus yang memisahkan telinga luar dari telinga tengah dan terdiri daripada pars flaccida dan pars tensa. Tulang malleus dilekatkan dengan kuat pada membran timpani dalam bentuk cekung yang disebut umbo. Struktur yang lebih tinggi daripada umbo disebut pars flaccida dan selebihnya disebut pars tensa.

Terdapat tiga saraf deria pada membran timpani, iaitu:

 • Saraf auriculotemporal
 • Gementar Arnold
 • cabang saraf timpani

Pada permukaan dalaman membran timpani terdapat rantai tulang yang boleh bergerak yang disebut ossikel.

 • Malleus (tukul)
 • Incus (landasan)
 • Stapes (sanggur)

Unsur tulang ini berfungsi untuk menghantar dan menguatkan gelombang suara hingga 10 kali lebih kuat daripada udara ke telinga dalam.

tiub eustachian

Tiub eustachian yang menghubungkan telinga tengah dengan bahagian atas esofagus dan hidung (nasofaring). Fungsinya adalah untuk menyamakan tekanan udara dengan pergerakan terbuka dan tutup. Otot penting di telinga tengah termasuk otot stapedius dan tendon tensor tympani.

Bahagian mendatar saraf muka melintasi rongga timpani. Oleh itu, jika terdapat kelumpuhan pada saraf muka atau otot, ia akan menyebabkan ketajaman suara terhalang dan kerosakan pada telinga dalam.

Keadaan berikut mungkin berlaku apabila telinga tengah anda menghadapi masalah:

 • Otitis media
 • Perforasi membran timpani (gendang telinga pecah)
 • Barotrauma
 • Myringitis

bahagian dalam telinga (bahagian dalam telinga)

Struktur telinga ini disebut rongga labirin yang berfungsi membantu mengimbangi dan menghantar suara ke sistem saraf pusat. Rongga ini terbentuk dari labirin osseous, yang merupakan rangkaian tulang temporal dan labirin membran (kantung membran dan saluran). Labirin membran juga mempunyai komponen, yaitu:

Koklea

Koklea ( koklea ) adalah organ penting di telinga dalam dalam bentuk cengkerang siput. Bentuknya seperti tiub yang dibengkokkan ke belakang sejauh 2.5 bulatan dengan bentuk kerucut di hujungnya.

Bahagian ini mempunyai tiga ruang, iaitu scala vestibuli, saluran koklea, dan scala tympani. Koklea mengandungi organ Corti, yang mengubah gelombang bunyi menjadi impuls saraf.

Vestibular

Bahagian vestibular adalah penghubung antara koklea dan saluran separuh bulatan. Ini terdiri dari sakula dan utricle, yang merupakan sel rambut yang menjaga kepala tetap seimbang terhadap kekuatan graviti ketika tubuh sedang beristirahat.

Separuh bulat

Saluran separa bulat adalah kanal separa bulat dari tiga kanal yang berbeza, iaitu kanal separuh bulatan mendatar, kanal separa bulat menegak atas, dan kanal separa bulat posterior yang mengandungi ampulla. Ini berfungsi untuk mengetahui kesedaran kedudukan kepala semasa melakukan putaran atau gerakan memutar.

Gangguan telinga yang mungkin anda hadapi ketika anda menghadapi masalah dengan telinga dalam adalah labirin. Selain itu, kehilangan pendengaran sensorineural juga berlaku apabila telinga dalam, khususnya saraf koklea, mengalami gangguan.

Bagaimana anda boleh mendengar?

Dari anatomi telinga, anda telah mengkaji struktur yang membentuk telinga, iaitu telinga luar, telinga tengah, dan telinga luar. Ketiga-tiga bahagian telinga menjadi saluran untuk masuknya suara dari luar dan diterjemahkan di otak.

Dilaporkan dari Stanford Childrens, proses pendengaran bermula dari telinga luar yang mengeluarkan suara dalam bentuk getaran atau gelombang di sekitar anda. Kemudian, suaranya diturunkan ke saluran telinga sehingga memberi tekanan atau pukulan pada gendang telinga (membran timpani). Apabila gegendang telinga bergetar, getaran akan dihantar ke ossikel sehingga getaran diperkuat dan dihantar ke telinga dalam.

Sebaik sahaja getaran sampai ke telinga dalam, ia diubah menjadi impuls elektrik dan dihantar ke saraf pendengaran di otak. Otak kemudian menerjemahkan impuls ini sebagai suara.

Setelah mengetahui anatomi telinga, anda akan memahami bahawa telinga bukan sahaja alat pendengaran, tetapi juga untuk menjaga keseimbangan. Ia membolehkan anda berjalan, melompat, berlari tanpa jatuh. Sekiranya anda mengalami masalah di telinga anda, segera periksa kesihatan anda kepada doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Recent Posts