Bagaimana Meluruskan Rambut Yang Tumbuh?

Semua orang pasti ingin mempunyai rambut yang sihat dan cantik. Malangnya, rambut sering degil dan sukar diurus, terutama ketika anda bangun. Nasib baik, terdapat pelbagai cara untuk meluruskan rambut anda yang keriting agar tidak terbebas hari rambut teruk.

Cara meluruskan rambut yang gebu

Rambut yang tumbuh dan kelihatan kusut sebenarnya disebabkan oleh keadaan rambut yang terlalu kering.

Sayangnya, masalah ini tidak dapat diselesaikan dengan tinggal di tempat yang lembap, kerana rambut akan menyerap kelembapan dari udara dan menyebabkan kutikula (lapisan pelindung) rambut membengkak.

Ini menyebabkan kutikula membentuk timbangan yang tumpang tindih, membuat rambut rosak dan kelihatan kusut.

Namun, jangan risau, kerana ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk meluruskan atau melembutkan rambut yang gebu dan tidak kemas.

1. Menggunakan perapi

Menggunakan perapi selepas menggunakan syampu adalah satu langkah dalam perawatan rambut yang tidak boleh dilewatkan jika anda mempunyai rambut kering.

Perapi rambut adalah produk yang dibuat untuk menjadikan rambut lebih teratur. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan geseran pada helai rambut ketika menyikat atau menyikat.

Bukan hanya menjadikan rambut lebih halus, jika digunakan dengan betul, kondisioner juga dapat mengurangi jumlah hujung yang terpisah dan menguatkan folikel rambut sehingga tidak mudah gugur.

Selain perapi yang mesti dibilas selepas mencuci, anda juga boleh menggunakannya perapi cuti cukup untuk dibiarkan pada rambut sepanjang hari.

2. Jangan terlalu kerap mencuci rambut

Sesungguhnya, mencuci rambut dapat membersihkan kotoran yang menempel pada rambut, terutama setelah anda melakukan perjalanan dan terdedah kepada pencemaran.

Malangnya, mencuci rambut juga akan menghilangkan minyak semula jadi yang diperlukan untuk menjaga rambut anda lembut. Dengan kata lain, terlalu kerap mencuci rambut juga boleh menjadikan rambut gebu dan kering.

Sebenarnya, frekuensi pencucian yang betul bergantung pada keadaan dan jenis rambut masing-masing. Walau bagaimanapun, biasanya disyorkan untuk rambut kering sekali setiap dua atau tiga hari.

3. Menyikat rambut ketika kering atau lembap

Mengikat rambut yang basah secara langsung selepas mencuci akan menjadikan rambut lebih lemah, rapuh, dan mudah patah.

Menyikat rambut ketika basah menjadikan helai lebih tegang, sehingga ketika mengering, rambut menjadi rosak, kusut, dan melenting. Oleh itu, tunggu sebentar sebelum mula menyikat rambut anda.

Sekiranya rambut anda lurus, biarkan kering sedikit dan kemudian sikat dengan lembut dengan sisir bergigi lebar. Untuk rambut kerinting, sisir rambut anda dalam keadaan lembap dengan sisir bergigi lebar.

4. Menggunakan Cuka Apple Cider

Cara lain untuk meluruskan rambut keriting adalah dengan menggunakan cuka sari apel. Cuka sari apel berfungsi untuk menyeimbangkan keasidan rambut (pH). Biasanya, pH rambut berkisar antara 4.5 hingga 5.5.

Sekiranya pH rambut anda terlalu tinggi, kutikula boleh terbuka dan membuat rambut anda membengkak. Oleh itu, rambut memerlukan asid, contohnya dari cuka sari apel.

Selain itu, cuka sari apel juga bermanfaat untuk kesihatan rambut kerana sifat antibakteria dan antijamur yang berpotensi mencegah anda dari masalah kelemumur.

Untuk hasil terbaik, sapukan pada rambut dua kali seminggu secara berkala menggunakannya sebagai perapi rambut.

5. Menggunakan topeng rambut

Anda juga boleh menggunakan topeng khas untuk rambut. Kaedah ini cukup berkesan untuk meluruskan dan menyuburkan rambut kering dan gebu.

Anda tidak perlu selalu membeli, anda juga boleh membuat topeng rambut anda sendiri dari bahan-bahan sehari-hari seperti alpukat atau putih telur.

Kandungan vitamin A dan vitamin E dalam alpukat dapat membantu meluruskan rambut anda. Sementara putih telur boleh menjadikan rambut anda kelihatan lebih bersinar.

Jadikan bahan-bahan menjadi pes, kemudian sapukan pada rambut anda dan biarkan selama 15 minit. Anda juga boleh menambahkan minyak rambut semula jadi seperti minyak kelapa atau minyak argan ke campuran topeng rambut anda.

Apa yang harus dielakkan semasa rambut tumbuh

Bukan hanya langkah-langkah di atas, ada beberapa perkara yang harus dielakkan jika anda ingin mengatasi rambut yang gebu.

Pertama, kurangkan penggunaan pengering panas seperti pengering rambut atau seterika rata. Sekiranya perlu, tetapkan tahap panas ke paling rendah.

Kedua, elakkan juga melakukan terlalu banyak prosedur yang dapat mengubah struktur rambut sekaligus seperti meluruskan, membenarkan, atau mewarnakan rambut.

Sebagai gantinya, lakukan pelbagai prosedur secara beransur-ansur dengan memberi jarak sekitar 8 hingga 10 minggu.

Akhirnya, jika kaedah dan langkah pencegahan telah dilakukan tetapi tidak berjaya, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor rambut untuk menyelesaikan masalah anda.

Recent Posts