Punca Hemoglobin Tinggi (Hb) dan Cara Mengatasinya

Hemoglobin adalah bahan dalam sel darah merah yang memberikan warna merah. Sekiranya tahap hemoglobin anda lebih tinggi atau lebih rendah daripada biasa, anda mungkin mempunyai keadaan tertentu. Tahap hemoglobin yang tinggi biasanya berlaku apabila kadar oksigen dalam badan menurun. Apakah penyebabnya? Lihat penjelasan di bawah.

Apakah keadaan Hb yang tinggi?

Hemoglobin (Hb atau Hgb) adalah protein dalam sel darah merah yang juga mengandungi zat besi. Darah berwarna merah kerana adanya hemoglobin protein ini.

Fungsi Hb adalah untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan, terutama paru-paru.

Walaupun hemoglobin adalah sebahagian daripada sel darah merah, hemoglobin yang tinggi tidak sama dengan jumlah sel darah merah yang berlebihan.

Setiap sel darah merah mungkin tidak mempunyai jumlah protein hemoglobin yang sama.

Oleh itu, anda mungkin mempunyai hemoglobin berlebihan apabila jumlah sel darah merah anda berada dalam lingkungan normal.

Hemoglobin juga memainkan peranan penting dalam menjaga bentuk sel darah merah.

Bentuk sel darah merah hampir serupa dengan donat, yang bulat dan rata di tengah, tetapi tidak mempunyai lubang di tengahnya.

Struktur hemoglobin yang tidak normal dapat mengubah bentuk sel darah merah dan menghalang fungsi dan alirannya di saluran darah.

//wp.hellosehat.com/ gangguan darah / anemia / hemoglobin /

Tahap hemoglobin rendah atau tinggi mungkin berlaku pada setiap orang.

Walau bagaimanapun, anda harus mengetahui terlebih dahulu julat hemoglobin normal, yang bergantung pada usia dan jantina, iaitu:

  • Baru Lahir: 17-22 gm / dL
  • Bayi berumur satu minggu: 15-20 gm / dL
  • Bayi berumur satu bulan: 11-15 gm / dL
  • Kanak-kanak: 11-13 gm / dL
  • Lelaki dewasa: 14-18 gm / dL
  • Wanita dewasa: 12-16 gm / dL
  • Lelaki pertengahan umur: 12.4-14.9 gm / dL
  • Wanita pertengahan umur: 11.7-13.8 gm / dL

Keadaan hemoglobin yang tinggi biasanya berlaku kerana reaksi badan ketika tahap oksigen menurun. Tubuh berusaha untuk segera membekalkan oksigen melalui Hb.

Secara amnya, gejala berlebihan hemoglobin hampir tidak wujud. Lonjakan tahap Hb dalam darah hanya diketahui ketika melakukan pengiraan darah lengkap.

Apakah penyebab Hb tinggi?

Secara amnya, tahap Hb yang tinggi tidak selalu berisiko buruk untuk kesihatan.

Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai jumlah hemoglobin yang tinggi biasanya berlaku pada orang yang tinggal di tempat tinggi dan di perokok.

Berikut adalah beberapa sebab yang menyebabkan tahap Hb tinggi:

1. Kekeringan

Sekiranya anda belum minum secukupnya, ini boleh menyebabkan peningkatan kadar hemoglobin anda. Ini kerana apabila anda mengalami dehidrasi, jumlah plasma darah akan meningkat secara automatik.

Nah, apabila jumlah plasma darah meningkat, jumlah hemoglobin di dalamnya juga meningkat.

Dehidrasi boleh berlaku jika anda mengalami dehidrasi atau mengalami cirit-birit yang memaksa anda mengeluarkan banyak cecair di dalam badan anda.

2. Berada di kawasan tanah tinggi

Tahap hemoglobin yang tinggi juga dapat terjadi jika anda berada di ketinggian tinggi, seperti puncak gunung.

Ketika berada di ketinggian tinggi, kadar hemoglobin cenderung meningkat kerana sel darah merah juga meningkat secara semula jadi.

Peningkatan yang berlaku dalam sel darah merah adalah usaha tubuh untuk mengimbangi pengambilan oksigen yang semakin terhad di sana.

Oleh itu, semakin tinggi gunung yang anda naiki, semakin tinggi kemungkinan tahap hemoglobin anda meningkat.

Namun, lama-kelamaan badan anda juga akan mula berusaha menyesuaikan diri dengan keadaan dan keadaan ketika anda berada di ketinggian.

Jadi, walaupun anda berada di puncak gunung atau tinggal di ketinggian yang lama, lama-kelamaan tahap hemoglobin dalam badan secara beransur-ansur akan menurun kembali normal.

3. Merokok

Tabiat merokok juga memberi kesan pada tahap hemoglobin dalam badan. Secara amnya, semakin kerap anda merokok, semakin tinggi peningkatan kadar hemoglobin dalam badan.

Ini kerana hemoglobin, yang seharusnya mengambil oksigen, mengingat karbon monoksida di dalam rokok ketika anda menghisapnya.

Tubuh juga merasa "panik", kemudian memberikan isyarat tahap oksigen rendah, disebabkan oleh hemoglobin yang tidak mengikat oksigen. Itulah sebabnya, tubuh meningkatkan tahap hemoglobin sebagai tindak balas.

Perokok lelaki mempunyai tahap hemoglobin yang jauh berbeza dengan tahap hemoglobin pada lelaki yang tidak merokok.

Sementara itu, perokok wanita yang berusia 30-an mempunyai tahap hemoglobin yang hampir sama dengan wanita yang tidak merokok.

Walau bagaimanapun, perokok wanita yang berumur lebih dari 40 tahun mempunyai tahap hemoglobin yang jauh lebih tinggi daripada bukan perokok.

Walaupun tidak ada penjelasan yang jelas mengenai hubungan antara tahap merokok dan tahap hemoglobin, nampaknya perokok aktif mempunyai tahap hemoglobin rata-rata yang lebih tinggi daripada mereka yang merokok secara pasif.

Sekiranya dibiarkan, kemampuan hemoglobin untuk mengesan anemia dalam badan akan menurun.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Annals of Hematology menunjukkan bahawa untuk mengelakkan peningkatan kadar hemoglobin dalam badan, mengurangkan kebiasaan merokok.

Lebih-lebih lagi, kebiasaan ini tidak hanya meningkatkan kadar hemoglobin tetapi juga mempunyai kesan penyamaran, yang menyukarkan hemoglobin untuk mengesan anemia.

4. Penyakit jantung kongenital

Penyakit jantung kongenital adalah kelainan struktur jantung yang dialami sejak lahir.

Keadaan ini paling kerap berlaku pada bayi baru lahir. Seperti namanya, penyakit jantung kongenital terbentuk atau berkembang ketika bayi masih dalam perut ibu.

Penyakit ini boleh menyebabkan pelbagai gangguan dalam peredaran darah.

Gangguan ini termasuk terlalu banyak darah yang mengalir dari paru-paru, terlalu sedikit darah yang mengalir melalui paru-paru, atau terlalu sedikit darah yang mengalir ke seluruh badan.

Keadaan ini menyebabkan kemungkinan peningkatan tahap hemoglobin dalam badan.

Ini kerana tubuh berusaha memaksimumkan kadar oksigen dalam darah yang diperlukan oleh tubuh.

5. Ambil ubat penambah hormon

Klinik Mayo mengatakan bahawa pengambilan ubat untuk meningkatkan hormon juga dapat mencetuskan peningkatan kadar hemoglobin dalam tubuh, seperti steroid anabolik atau eritropoietin.

Erythropoietin adalah sejenis ubat yang digunakan untuk meningkatkan hormon yang dapat menyembuhkan anemia pada orang dengan penyakit ginjal.

Erythropoietin dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan hemoglobin.

Secara automatik, pengambilan ubat ini boleh menyebabkan hemoglobin tinggi kerana peningkatan tahap dalam badan.

Atlet biasanya mengambil ubat ini untuk meningkatkan tahap oksigen pada otot, sehingga memaksimumkan prestasi mereka dalam sukan.

6. Emfisema

Emfisema adalah masalah paru-paru yang menyebabkan sesak nafas.

Ini termasuk COPD (penyakit paru obstruktif kronik) yang menyerang kantung udara di paru-paru (alveoli).

Orang dengan emfisema mengalami kerosakan kekal pada alveoli mereka.

Lama kelamaan, dinding dalam beg udara menjadi lemah dan membuat lubang besar di dalam beg.

Semasa pesakit menyedut udara masuk, beg udara tidak berfungsi dengan baik.

Akibatnya, udara yang berada di dalam terperangkap dan tidak dapat keluar, sementara udara baru yang hendak masuk tidak memiliki ruang.

Ini menyebabkan jumlah oksigen yang sampai ke aliran darah pesakit menurun. Akhirnya, untuk kekurangan oksigen, tahap hemoglobin secara semula jadi akan meningkat.

Bagaimana menurunkan tahap hemoglobin yang terlalu tinggi?

Anda boleh mengurangkan kadar hemoglobin yang terlalu tinggi dengan mengambil air mineral yang mencukupi. Sebabnya, dehidrasi boleh menjadi salah satu penyebab badan anda mempunyai tahap Hb yang tinggi.

Mula berhenti merokok, kerana biasanya apabila anda berhenti merokok, tahap hemoglobin anda juga akan mulai stabil.

Jangan lupa untuk selalu melakukannya pemeriksaan berjumpa doktor untuk berunding dan dapatkan rawatan yang tepat untuk keadaan anda.

Recent Posts