Rambut Creambath Sebaik-baiknya Berapa Kali Dalam Sebulan?

Salah satu rawatan rambut di salun yang popular di kalangan orang ramai ialah mandian krim rambut. Ayuh, kenali apa itu creambath dan apa faedahnya untuk kesihatan rambut dan bagaimana ia berbeza dengan spa rambut yang juga popular sekarang ini!

Apakah mandian krim rambut?

Bagi anda yang baru sahaja mendengar kata mandi krim, anda mungkin membayangkan bahawa anda akan mandi dengan krim. Sebenarnya, itu tidak berlaku.

Creambath adalah rawatan untuk mencuci rambut dan kulit kepala dengan bantuan krim khas. Krim untuk mandi krim biasanya dibuat dari campuran bahan kimia dan bahan semula jadi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Setiap krim mempunyai kandungan yang berbeza sehingga manfaat yang ditawarkan berbeza-beza untuk menjaga kesihatan rambut anda.

Kelebihan creambath ialah melembutkan tekstur rambut agar lebih mudah diurus. Selain itu, rawatan rambut ini juga melindungi rambut dari kesan bahan kimia pada produk gaya rambut, seperti pewarna rambut atau besi pelurus.

Itulah sebabnya mandi krim menjadi sangat popular, terutama di kalangan masyarakat di Indonesia. Sebabnya, rawatan yang disertakan dengan urutan santai cukup berpatutan dan memberikan faedah untuk kesihatan rambut.

Proses mandian krim rambut

Setelah membuat janji mandi krim, kakitangan salun akan mencuci rambut terlebih dahulu sehingga bersih. Kemudian, dia akan menggunakan krim pilihan dan meletakkan rambut yang rosak secara merata ke seluruh kulit kepala.

Selepas itu, kakitangan salun juga akan mengurut kulit kepala dengan lembut untuk membantu meningkatkan peredaran darah. Setelah selesai menggunakan krim, rambut anda akan menguap selama beberapa minit.

Mengukus rambut boleh dilakukan dengan mesin atau hanya dibungkus dengan tuala hangat. Semasa rambut dikukus, bahagian badan lain seperti bahu, lengan, dan punggung juga akan diurut untuk menjadikan badan lebih rileks.

Apabila penyejatan selesai, rambut akan dicuci semula dan dikeringkan. Anda mungkin diberi vitamin rambut untuk menjadikan rambut anda lebih sihat. Hasil akhirnya, rambut akan lebih harum, halus, lembut, dan berkilau daripada sebelumnya.

Berapa kerap mandi mandian krim dibenarkan?

Creambath adalah rawatan yang hanya ada di Indonesia. Rawatan yang hampir serupa dengan spa rambut tidak mempunyai penyelidikan perubatan yang menyatakan berapa kerap mandi krim dibenarkan.

Sebenarnya, cara kerja creambath serupa dengan mencuci muka. Oleh itu, peraturan creambath dan shampooing akan berbeza-beza bergantung pada jenis, tekstur, ketebalan rambut, keadaan kulit kepala setiap orang.

Contohnya, pemilik rambut kering dan rapuh disarankan mencuci rambut 3 kali seminggu untuk mengekalkan kelembapan. Sementara itu, pemilik rambut lurus dan berminyak dibenarkan mencuci rambut setiap hari.

Cadangan creambath mungkin berfungsi sama seperti mencuci rambut anda. Namun, rambut yang telah rosak teruk dapat melakukan mandi krim setiap beberapa minggu, tanpa mengira jenis dan tekstur rambut.

Ini juga berlaku untuk orang yang bekerja atau melakukan aktiviti yang membuat anda banyak berpeluh dan menjadikan rambut anda kotor.

//wp.hellosehat.com/skin-diseases/hair-care/banana-hair mask /

Kesan sampingan Creambath

Walaupun bermanfaat untuk kesihatan rambut, terlalu kerap mandi krim boleh merosakkan rambut. Bagaimana ia boleh berlaku?

Salah satu proses mandi krim adalah mengukus rambut. Rambut yang dikukus memang memberi manfaat untuk rambut, terutama untuk merangsang pertumbuhan rambut.

Ini mungkin kerana penyejatan dapat membuka pori-pori kulit kepala sehingga nutrien dan krim dapat diserap dengan sempurna ke dalam kulit. Mengukus rambut anda juga dapat mengekalkan kelembapan untuk mengelakkan rambut kering.

Malangnya, proses penyejatan dengan mesin dapat melemahkan kekuatan rambut kerana terdedah kepada panas. Daripada mengukus rambut anda dengan mesin suhu tinggi, anda boleh menggantinya dengan tuala hangat.

Anda juga boleh melakukan mandian krim sendiri di rumah dengan bahan-bahan semula jadi yang senang dijumpai tanpa perlu pergi ke salun.

Creambath berbanding spa rambut

Anda mungkin tidak akan mendapat rawatan mandian krim di negara lain. Sebabnya, rawatan yang satu ini lebih dikenali sebagai spa rambut. Walau bagaimanapun, mandian krim dan spa rambut mempunyai perbezaan yang ketara.

Salah satu perbezaan antara mandi krim dan spa rambut adalah proses terakhir. Sekiranya creambath hanya diberi vitamin rambut, ini tidak berlaku dengan spa rambut.

Sekiranya anda menjalani rawatan spa rambut, ahli terapi akan menggunakan topeng rambut, seperti serum sehingga rambut mendapat nutrisi yang mencukupi. Menggunakan topeng rambut adalah penyelesaian terbaik untuk masalah rambut, seperti keguguran rambut, kelemumur dan rambut tipis.

Topeng rambut juga membantu memaksimumkan kelebihan spa rambut untuk menguatkan folikel dan menyuburkan rambut.

Recent Posts