Sebab untuk Orang yang Berakhlak dan Cara Mengurangkan Kemarahannya

Pernahkah anda mengenali orang yang suka membanting sesuatu, bersumpah, atau melakukan keganasan kepada orang lain ketika mereka marah? Keadaan ini dikenali sebagai temperamental. Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan perangai? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu perangai?

Perangai adalah keperibadian yang menentukan bagaimana anda bertindak balas terhadap perkara yang berlaku dalam kehidupan. Biasanya, perangai adalah keperibadian yang ada pada diri anda sejak anda dilahirkan.

Walaupun begitu, terdapat banyak faktor lain yang dapat mempengaruhi perangai seseorang, termasuk keluarga, budaya, hingga pengalaman peribadi setiap individu. Perangai mempengaruhi sikap dan tingkah laku anda, serta cara anda berinteraksi dengan orang lain.

Perangai setiap orang boleh berbeza. Ada yang tenang, ada yang sensitif dan mudah sedih, dan ada yang mudah marah. Orang yang mempunyai perangai mudah marah dikenali sebagai orang yang marah.

Perwatakan sabar dapat dilihat dari cara seseorang meluahkan kemarahannya. Contohnya, ketika marah, dia suka membuang barang, menjerit atau menjerit, untuk mendera orang lain secara fizikal. Orang yang mempunyai watak ini juga cenderung mudah tersinggung.

Sebab seseorang menjadi perangai

Sebenarnya tidak ada sebab yang pasti bagi seseorang yang mempunyai perangai. Namun, seperti yang telah disebutkan, perangai dapat dipengaruhi oleh berbagai faktor, salah satunya adalah lingkungan.

Oleh itu, watak yang marah atau mudah marah boleh dibentuk oleh sikap dan tingkah laku orang dewasa di sekitar anda ketika anda masih kecil. Ini bermaksud, pada masa itu, anda mungkin menyesuaikan diri dengan bagaimana ibu bapa, pengasuh, atau kakak anda berkelakuan dan menyatakan kemarahan.

Sekiranya orang dewasa di sekitar anda pada masa itu menunjukkan kemarahan mereka dengan membanting sesuatu, menjerit, menyakiti orang lain secara fizikal, anda mungkin mempunyai sikap dan tingkah laku yang serupa sehingga dewasa.

Bagaimana menangani watak perangai?

Sebenarnya, kemarahan adalah perasaan yang mesti dimiliki oleh semua orang. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai sikap tidak sabar sering menyatakan kemarahan mereka dengan cara yang kurang baik. Sekiranya tidak diperiksa, sudah tentu ia boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan hubungan dengan orang lain.

Oleh itu, jika anda merasa mempunyai sikap tidak sabar, cuba lakukan perkara berikut untuk meredakan kemarahan anda:

1. Elakkan penyebab kemarahan buat sementara waktu

Seseorang yang mempunyai sifat marah boleh menimbulkan kekacauan ketika marah. Oleh itu, jika anda mempunyai kecenderungan ini dan merasakan kemarahan telah mulai meningkat, lebih baik anda segera pergi ke tempat yang tenang.

Tarik nafas dalam-dalam dan hitung dari satu hingga sepuluh perlahan-lahan. Biasanya, ini dapat menenangkan anda, jadi anda akan merasa kurang cenderung untuk menyatakan kemarahan anda dengan cara yang tidak baik. Dengan cara itu, anda boleh menumpukan perhatian untuk menyelesaikan masalah dan bukannya memusatkan perhatian kepada kemarahan.

2. Ubah pemikiran anda

Ciri-ciri orang yang bersikap suka marah biasanya mudah terpicu oleh pemikiran negatif yang mereka buat sendiri tentang sesuatu. Oleh itu, cubalah mengubah pandangan anda dan mulailah mengubah corak pemikiran negatif menjadi lebih positif.

Sebabnya, pemikiran negatif, pesimisme, sebenarnya akan memperburuk keadaan yang sudah berlaku. Lebih baik, mulailah menjadi lebih optimis, atau paling tidak realistik. Ini dapat sangat membantu dalam mengawal kemarahan yang tidak perlu.

3. Tulis buku harian

Kaedah yang satu ini mungkin dapat membantu anda menangani perangai perangai yang sering di luar kawalan. Cuba mulakan menulis dalam buku harian perasaan yang anda rasakan setiap hari.

Jangan lupa tuliskan apa yang menyebabkan kemarahan anda, bagaimana anda menghadapinya, dan bagaimana reaksi orang terhadapnya. Dengan cara itu, akan lebih mudah untuk memahami perasaan anda sendiri dan mengetahui cara mengawal kemarahan yang sering timbul.

4. Bermula dengan “Saya” ketika menyatakan kemarahan

Apabila marah, orang yang berperwatakan tidak senang sering mengucapkan kata-kata yang boleh menyakitkan hati orang lain, kemudian menyesal kemudian. Ini biasanya berlaku kerana ketika anda marah, anda cenderung untuk menyalahkan orang lain.

Untuk mengelakkan ini, gunakan ayat yang bermula dengan kata-kata, "I" atau "I". Dengan cara itu, anda masih dapat meluahkan kemarahan anda dengan sopan tanpa melukai perasaan orang lain.

Sebagai contoh, lebih baik saya katakan, "Saya merasa marah kerana anda tidak mahu menolong kerja rumah," daripada, "Anda tidak pernah membantu dengan kerja rumah."

5. Mengelakkan dendam terhadap orang lain

Memaafkan kesalahan orang lain adalah perkara yang baik bahkan untuk diri sendiri. Kerana perasaan negatif yang dipupuk dapat membuat anda mudah merasa marah dan kesal dengan orang lain.

Oleh itu, agar anda tidak menjadi orang yang suka berperangai, cubalah memaafkan kesalahan orang lain dan jangan berdendam terhadap mereka. Sekiranya anda berjaya melakukannya, anda dapat belajar dari situasi tersebut, dan bahkan menjalin hubungan baik dengan orang yang membuat anda marah.

Cara berhadapan dengan orang yang berperangai

Sekiranya anda mempunyai pasangan, adik beradik, ibu bapa, atau rakan anda yang tidak berperasaan, anda boleh membantunya mengurangkan kerengsaannya dengan melakukan perkara berikut:

1. Jadilah pendengar yang baik

Pertama sekali, cara untuk berurusan dengan orang yang bersikap perangai adalah dengan berusaha mendengar ketika dia meluahkan perasaannya. Apabila mereka terdengar, orang yang mempunyai watak ini dapat dengan lebih mudah memahami bagaimana pandangan orang lain mengenai masalah yang mereka hadapi. Dengan cara itu, dia dapat menerima cadangan yang anda berikan.

2. Beri diri anda ruang dan masa

Menurut Mind, memberi ruang dan masa kepada orang yang marah akan marah dapat menolong mereka untuk bertenang dan berfikir dengan lebih jelas. Contohnya, beri dia masa untuk pergi ke biliknya sendiri, atau cuba untuk tidak menghubunginya sebentar.

Bukan hanya untuk orang yang mempunyai watak ini, anda juga memerlukan masa untuk bergabung dalam menenangkan hati dan fikiran anda.

3. Membantu mengenal pasti penyebabnya

Walaupun anda berdua tenang, cubalah menolongnya mengetahui apa yang menyebabkan kerengsaannya. Dengan cara itu, anda dapat mencari jalan keluar untuk mengelakkan situasi yang boleh mencetuskan perasaan marah.

Bukan hanya itu, mengenal pasti penyebabnya juga dapat menolong orang yang mempunyai sifat perangai untuk mengawal emosi mereka dan menyatakan kemarahan mereka dengan cara yang lebih baik yang tidak membahayakan diri mereka sendiri atau orang lain.

Recent Posts