Punca tinea versicolor yang perlu anda ketahui dan faktor risiko

Panu sering dijumpai di negara tropika seperti Indonesia. Dikenali sebagai tinea versicolor, penyakit ini umumnya tidak menyakitkan. Namun, keadaan ini menjadikan gatal dan tompok yang muncul sering mengganggu penampilan. Apakah punca sebenar tinea versicolor?

Penyebab utama penampilan panu

Sumber: Kesihatan eMedicine

Sebenarnya pada kulit setiap orang, terdapat kulat dan bakteria yang hidup dan hidup di atasnya. Mikroba ini dapat wujud bersama sel-sel badan tanpa menimbulkan masalah. Sebenarnya, banyak mikroba dapat melindungi anda dari jangkitan yang membahayakan tubuh.

Malangnya, kadang-kadang kulat membiak dengan cepat dan tidak terkawal. Sehingga ada jangkitan yang akan menyebabkan pelbagai gangguan pada kulit yang dapat mempengaruhi warna, tekstur, dan menyebabkan ketidakselesaan.

Jenis kulat yang menyebabkan penyakit kulit ini adalah sekumpulan kulat Malassezia. Malassezia termasuk bahagian mikrobiota, iaitu mikroorganisma yang biasanya terdapat pada kulit normal. Kulat ini bergantung pada lipid (lemak) untuk terus hidup.

Setakat ini, terdapat 14 spesies cendawan Malassezia dijumpai. Penyebab tinea versicolor yang paling biasa adalah: Malassezia globosa, Malassezia resta, Malasseiza sympodialis, dan Malassezia furfur. Biasanya kulat ini tumbuh di sekitar kulit kepala, muka, dan dada tanpa menyebabkan ruam pada kulit.

Tidak jelas bagaimana mekanisme kulat menyebabkan penyakit. Walau bagaimanapun, proses ini dianggap berlaku dengan cara yang berbeza bergantung pada jenis tinea versicolor yang muncul.

Dalam warna coklat tinea versicolor, ragi jamur masuk dan menjadikan melanosom (butiran pigmen) dalam melanosit (sel yang menghasilkan pigmen kulit yang disebut melanin) membesar, menyebabkan hiperpigmentasi. Proses ini menyebabkan tompok coklat pada kulit.

Sementara tinea versicolor berwarna putih atau hypopigmented mungkin disebabkan oleh bahan kimia yang dihasilkan oleh kulat Malassezia yang memasuki lapisan kulit epidermis dan merosakkan fungsi melanosit.

Satu lagi pada panu merah jambu. Biasanya jenis ini dipicu oleh keradangan dari dermatitis seborrheic yang juga boleh muncul kerana pertumbuhan kulat Malassezia pada kulit lembap.

Faktor lain yang menyebabkan tinea versicolor

Seperti yang telah disebutkan, kulat Malassezia hidup di kulit banyak orang. Kulat ini menghuni kulit 90% orang dewasa tanpa menyebabkan kerosakan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang menjadikan kulat tumbuh dan menjangkiti kulit.

Beberapa faktor risiko yang menyebabkan tinea versicolor merangkumi perkara berikut.

  • Cuaca panas. Cuaca panas dapat membuat orang berpeluh, yang memudahkan jamur membiak. Sebab ini juga menjadikan orang yang tinggal di kawasan dengan iklim tropika / subtropika lebih rentan terhadap tinea versicolor.
  • Kelembapan. Kawasan lembap adalah tempat yang sesuai untuk pertumbuhan acuan.
  • Sistem ketahanan badan yang rendah. Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah lebih mudah dijangkiti. Mereka yang termasuk dalam kategori ini adalah orang yang mempunyai penyakit imunosupresif (HIV).
  • rawatan tertentu. Pesakit yang menjalani rawatan kemoterapi atau yang mengambil ubat imunosupresan (imunosupresiberisiko lebih tinggi terkena tinea versicolor.
  • Sejarah keluarga. Mempunyai ibu bapa yang mempunyai tinea versicolor menjadikan anak-anak mereka lebih rentan terhadap perkara yang sama.

Berita baiknya, walaupun disebabkan oleh jangkitan jamur, anda tidak perlu risau untuk dijangkiti atau menularkan penyakit ini. Ini kerana kulat yang menyebabkan tinea versicolor adalah kulat yang tumbuh secara semula jadi pada kulit dan dapat dirawat dengan tinea versicolor.

Petua untuk mengelakkan panu tidak muncul lagi

Bagi anda yang mengalami gangguan ini, jangan risau kerana tinea versicolor bukanlah penyakit yang boleh menyebabkan penyakit serius lain. Walau bagaimanapun, penampilan tinea versicolor kadang-kadang menjadi momok yang dapat dielakkan kerana boleh mengganggu penampilan.

Untuk mengelakkan penyakit ini, ada baiknya anda memberi perhatian kepada petua untuk mencegah penyebab tinea versicolor. Ini juga boleh digunakan untuk anda yang telah pulih dan berharap agar tinea versicolor tidak kembali. Beberapa langkah merangkumi perkara berikut.

  • Elakkan menggunakan produk kulit yang mengandungi minyak. Kulit berminyak lebih cenderung kepada pertumbuhan kulat.
  • Kurangkan pendedahan cahaya matahari. Sekiranya cahaya matahari tidak dapat dielakkan, pertimbangkan untuk menggunakan syampu antijamur setiap hari selama beberapa hari sebelum terdedah kepada cahaya matahari.
  • Pakai pelindung matahari setiap hari. Gunakan produk yang tidak berminyak dengan sekurang-kurangnya SPF 30.
  • Jangan memakai pakaian yang ketat, seperti seluar jeans, dan sebagainya. Pakai pakaian yang diperbuat daripada kain yang dapat menyerap peluh seperti kapas.

Di samping itu, perkara yang paling penting untuk mengelakkan tinea versicolor adalah menjaga kebersihan diri.

Recent Posts