Posisi Seks yang Selamat, Selesa dan Menarik Semasa Kehamilan

Ramai orang berpendapat bahawa melakukan hubungan seks ketika hamil boleh membahayakan rahim. Tetapi hakikatnya tidak begitu. Seks semasa mengandung umumnya selamat dan anda boleh melakukan hubungan seks dengan pasangan anda bila-bila masa yang anda mahukan, selagi doktor memberi lampu hijau. Baiklah, cadangan ini untuk variasi dalam posisi seks semasa mengandung mungkin dapat menjadikan malam anda lebih intim dan bersemangat.

Kedudukan seks yang selamat semasa mengandung

Berikut adalah beberapa kedudukan seks yang selamat sepanjang kehamilan, tetapi masih menarik untuk dinikmati bersama pasangan.

1. Pendakwah

Melakukan hubungan seks di punggung (mubaligh) adalah yang paling selamat bagi wanita hamil pada trimester pertama kerana perutnya belum membesar.

Tetapi lama-kelamaan, kedudukan seks ini tidak lagi digalakkan untuk dicuba pada trimester kedua kehamilan dan seterusnya. Semasa berbaring di punggung, rahim yang membesar memberi tekanan pada saluran darah utama di dalam badan dan mengurangkan aliran darah ke bayi.

Selain berbahaya bagi janin, posisi seks ini dapat membuat ibu pening dan kehabisan nafas kerana menahan berat badannya.

2. Posisi duduk berpeluk tubuh

Posisi seks yang secara amnya selamat dilakukan oleh ibu ketika mengandung pada usia berapa pun adalah: wanita di atas. Cara anda duduk di pangkuan pasangan lelaki saling memandang, boleh di kerusi, sofa, atau kepala tempat tidur.

Dengan kedudukan ini, anda dapat menyesuaikan kedalaman dan kelajuan penembusan pasangan dengan lebih bebas. Di samping itu, kedudukan ini juga dapat meningkatkan keakraban dengan anda berdua saling melihat wajah antara satu sama lain.

Agar anda tidak jatuh atau kehilangan kawalan badan anda, peluk lelaki itu atau pegang bahu.

3. gaya anjing

Ia tidak semestinya saling bersatu. Anda dan pasangan anda juga masih merasa akrab ketika kembali ke pasangan anda dengan gaya doggy. Kedudukan seks ini sebenarnya juga selamat untuk dilakukan ketika wanita hamil.

Posisikan badan anda seperti merangkak dengan berehat di kedua lutut dan siku, sementara lelaki itu menembusi dari belakang. Kedudukan ini akan membolehkan lelaki menembusi lebih dalam. Agar wanita hamil tetap selamat, lelaki mesti mengatur irama penembusan agar mereka sekendali mungkin

4. Sudu

Semasa melakukan hubungan seks semasa hamil, pastikan anda memilih posisi yang tidak memberi tekanan berlebihan pada perut. Baiklah, kedudukan sudu adalah pilihan terbaik.

Posisi ini dilakukan oleh seorang wanita yang berbaring di sebelahnya dengan punggungnya ke pasangannya di belakangnya. Kedudukan ini bukan sahaja selamat dan selesa, ia juga sempurna untuk meningkatkan keakraban kerana anda dan pasangan anda dapat terus memeluk satu sama lain.

Oleh itu, jangan jadikan perut hamil anda sebagai halangan untuk bertemu dengan pasangan anda, OK! Selagi bijak memilih posisi seks, anda boleh menikmati seks semasa hamil dengan selamat dan selesa.

Recent Posts