3 Kemungkinan Penyebab Janin Tidak Terlihat pada Ultrasound

Penglihatan janin semasa pemeriksaan ultrasound adalah ukuran bahawa anda hamil. Namun, apa penyebabnya jika janin tidak dapat dilihat pada ultrasound walaupun keputusan ujian kehamilan menunjukkan tanda positif?

Jangan risau terlebih dahulu, terdapat pelbagai sebab yang menyebabkan janin tidak kelihatan ketika hamil muda. Inilah perkara yang perlu anda ketahui.

Apa yang menyebabkan janin tidak kelihatan pada ultrasound?

Oleh kerana diuji positif kehamilan, ini bermakna anda akan kerap menjalani pemeriksaan kehamilan mengikut jadual.

Pemeriksaan ini biasanya dalam bentuk pemeriksaan ultrasound atau ultrasound kehamilan, yang merupakan prosedur yang menggunakan alat dengan gelombang frekuensi tinggi.

Tujuan pemeriksaan ultrasound adalah untuk menentukan perkembangan bayi dan organ pembiakan ibu. Ultrasound juga biasanya digunakan untuk memantau jantina bayi.

Terdapat beberapa jenis ultrasound, termasuk ultrasound 3D dan ultrasound 4D yang boleh anda pilih mengikut keperluan anda. Wanita hamil sering bertanya berapa minggu kehamilan janin telah dilihat pada ultrasound.

Anda boleh mula melakukan ultrasound untuk memeriksa kehadiran janin sekitar 4 minggu kehamilan.

Dilancarkan dari March of Dimes, ultrasound pertama atau apa yang disebut ultrasound awal boleh dilakukan sebelum 14 minggu kehamilan.

Walau bagaimanapun, pemeriksaan ultrasound ini juga dapat dilakukan pada trimester kehamilan kedua sekitar 18-20 minggu.

Semasa pertama kali menjalani pemeriksaan ultrasound, mungkin anda tidak sabar untuk melihat perkembangan anak kecil anda dalam kandungan.

Terdapat janin yang segera terlihat sehingga perkembangannya dapat dilihat, tetapi ada juga kes janin yang tidak terlihat pada ultrasound.

Ini tentu membuat anda cemas kerana anda tertanya-tanya ke mana bayi akan pergi apabila keputusan ujian kehamilan positif.

Ibu perlu memahami, ada tiga kemungkinan sebab mengapa janin tidak dapat dilihat pada ultrasound:

1. Memeriksa kehamilan terlalu awal

Setiap ibu bapa akan gembira melihat tanda dua jalur ketika memeriksa kehamilan menggunakan paket ujian.

Semangat kemudian terus memeriksa kehamilan kepada doktor. Malangnya, ketika diperiksa, janin masih tidak kelihatan.

Ini boleh membuat wanita hamil tertanya-tanya berapa minggu kehamilan yang telah dijumpai janin pada ultrasound.

Sebenarnya, pada usia kehamilan ini, janin seharusnya sudah mula muncul.

Salah satu perkara yang menyebabkan janin tidak dapat dilihat pada ultrasound adalah pemeriksaan ketika kehamilan masih sangat muda.

Daripada calon bayi anda dilihat pada skrin ultrasound, sebenarnya anda belum pernah melihat kehadiran janin.

Namun, tidak perlu risau kerana ini adalah perkara biasa. Pemeriksaan ultrabunyi akan menunjukkan hasil yang lebih jelas ketika sekitar minggu ke-4 hingga ke-12 kehamilan.

Pada usia kehamilan ini, ultrasound bertujuan untuk:

 • Sahkan kehamilan
 • Memeriksa kadar degupan jantung janin
 • Menentukan usia kehamilan dan anggaran kelahiran
 • Pemeriksaan kehamilan berganda
 • Mendiagnosis keguguran
 • Mengetahui sama ada terdapat perkembangan yang tidak normal

2. Keguguran

Keguguran boleh menjadi sebab lain janin tidak dapat dilihat pada ultrasound. Walaupun ujian itu menunjukkan hasil yang positif, ada kemungkinan beberapa ibu mengalami pendarahan sebelum berjumpa doktor.

Ujian kehamilan akan tetap menunjukkan hasil positif selama 3 minggu selepas keguguran. Keadaan ini akan berterusan sehingga hormon dalam badan ibu stabil.

3. Kehamilan ektopik

Kehamilan ektopik juga merupakan penyebab janin tidak dapat dilihat pada ultrasound. Kehamilan ektopik adalah salah satu komplikasi kehamilan yang berlaku ketika kehamilan berkembang di luar rahim.

Tidak seperti kehamilan normal yang berlaku di rahim atau rahim, kehamilan ektopik sebenarnya berlaku di saluran tuba atau ovari.

Oleh itu, semasa melakukan imbasan melalui ultrasound, janin tidak kelihatan. Kehamilan ektopik menyebabkan janin tidak dapat berkembang kerana ruang yang sempit dan tidak ada bekalan darah yang mencukupi untuk janin.

Tidak seperti kehamilan normal di rahim, kehamilan ektopik tidak menyokong perkembangan janin sepenuhnya.

Apa yang perlu dilakukan apabila janin tidak kelihatan pada ultrasound

Setiap penyebab janin tidak dapat dilihat pada ultrasound memerlukan rawatan yang berbeza. Rawatan ini biasanya disarankan atas cadangan pakar sakit puan.

Berdasarkan halaman Kesihatan Wanita dan Kanak-kanak NSH, doktor memulakan pemeriksaan dengan bertanya mengenai gejala yang anda rasakan.

Doktor juga boleh melakukan pemeriksaan perut dan beberapa siri ujian darah untuk memeriksa tahap hormon kehamilan dan memantau perubahan.

Ujian darah ini diharapkan dapat membantu mengetahui apa yang sebenarnya berlaku pada awal kehamilan. Sekiranya diperlukan, doktor juga boleh melakukan imbasan ultrasound selama beberapa minggu.

Dalam tempoh menunggu sehingga janin dapat dilihat dengan jelas, segera berjumpa doktor jika anda merasakan salah satu daripada perkara berikut:

 • Perut sakit sangat
 • Bahu sakit sangat
 • Pendarahan dari faraj
 • Pengsan
 • Merasa tidak sihat
 • Cirit-birit

Berikut adalah beberapa rawatan yang akan dipertimbangkan oleh doktor mengikut sebab janin tidak berkembang pada ultrasound:

1. Pemeriksaan ultrabunyi terlalu awal

Sekiranya pada awal kehamilan janin tidak dikesan pada ultrasound, doktor akan mengetahui punca keadaan ini sambil meminta anda menunggu janin berkembang terlebih dahulu.

Kerana ada kemungkinan penyebab janin tidak dapat dilihat pada ultrasound, yaitu kerana pemeriksaan dilakukan terlalu awal atau ketika hamil muda.

Sekiranya anda mengalami ini, tidak ada rawatan khas dari doktor kecuali membiarkan janin berkembang mengikut usia kehamilan.

Selanjutnya, apabila jadual kawalan telah ditentukan, anda dapat melihat perkembangan anak kecil anda.

Pemeriksaan kehamilan seterusnya biasanya dilakukan sekali lagi dalam 2-3 minggu selepas pemeriksaan pertama.

2. Keguguran

Sementara itu, sekiranya berlaku keguguran, pakar obstetrik akan mengesyorkan agar anda melakukan lebih banyak kawalan untuk memastikan dinding rahim kembali normal.

Ibu mungkin mengalami pendarahan dan merasa tidak selesa di kawasan rahim selepas penyembuhan.

Namun, lama-kelamaan, rasa sakit akan beransur-ansur mereda sehingga hilang. Walau bagaimanapun, jika kesakitan berterusan, anda harus berjumpa doktor secepat mungkin.

3. Kehamilan ektopik

Semasa kehamilan ektopik, janin pastinya tidak dapat dilihat pada imbasan ultrasound. Kehamilan ektopik sangat jarang berlaku.

Untuk mengesahkan potensi kehamilan ektopik, doktor akan mengesyorkan ujian darah dan ujian lain jika diperlukan.

Adakah ada yang boleh dielakkan?

Setelah mengetahui sebab yang jelas mengapa janin tidak dapat dilihat pada ultrasound, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.

Selepas itu, anda boleh meneruskan aktiviti biasa. Sekiranya perlu, anda mungkin perlu berehat sebelum kembali ke aktiviti yang sibuk, seperti di tempat kerja.

Pada hakikatnya, cubalah melakukan apa yang anda rasa mampu dan sesuai tetapi tetap memahami keadaan badan anda sendiri.

Doktor biasanya meminta ibu untuk tidak melakukan perjalanan jauh ke luar bandar atau ke luar negara, melakukan hubungan seks, dan melakukan senaman yang berat sehingga kehamilan dapat dipastikan dengan jelas.

Recent Posts