5 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Mengantuk Semasa Beraktiviti

Kesibukan sering membuat banyak orang, mungkin termasuk anda, tidak dapat tidur lena pada waktu malam. Akibatnya, mengantuk mulai dari pagi hingga petang dan mengganggu produktiviti anda. Namun, anda tidak perlu risau, kerana ada pelbagai cara yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan rasa mengantuk, seperti yang berikut.

Pelbagai cara untuk menghilangkan rasa mengantuk

Tidak sedikit orang yang mengorbankan berjam-jam tidur untuk melaksanakan pelbagai tuntutan kehidupan. Sebenarnya, kekurangan waktu rehat boleh menyebabkan rasa mengantuk muncul. Agar tidak memberi kesan pada produktiviti, berikut adalah cara yang boleh anda cuba untuk menghilangkan rasa mengantuk di tempat kerja:

1. Mencari masa yang tepat untuk tidur siang

Tidak ada salahnya tidur siang atau tidur siang jika anda tidak tahan lagi mengantuk. Lebih-lebih lagi, tidur siang dapat menambah atau menambah tenaga sehingga anda dapat menjadi lebih produktif dengan aktiviti selepas itu.

Walau bagaimanapun, untuk melakukan satu cara menghilangkan mengantuk Dalam kes ini, anda perlu ingat bahawa tidak digalakkan untuk tidur siang dalam masa yang sama. Di samping itu, anda tidak boleh tidur hampir dengan waktu rehat pada waktu malam.

Sekiranya anda benar-benar ingin tidur siang, pastikan waktu terakhir untuk melakukannya adalah 6-7 jam sebelum tidur. Tidak ketinggalan, tempoh tidur yang masih berpatutan adalah 5-25 minit.

Dengan jangka waktu yang tidak terlalu lama, pastikan tidak ada gangguan yang dapat membangunkan anda. Namun, pastikan juga bahawa anda tidak memasuki tahap tidur tidur nyenyak semasa melakukannya.

Masalahnya adalah, jika anda bangun secara tidak sengaja pada tahap tidur ini, biasanya terdapat kesan sampingan yang sebenarnya menyebabkan ketidakselesaan. Sekiranya anda bekerja di pejabat, anda tidak disarankan untuk tidur siang di meja anda.

Lebih baik, manfaatkan kemudahan dari pejabat (jika ada). Ini kerana banyak syarikat telah menyediakan bilik rehat untuk pekerjanya. Anda boleh menggunakan kemudahan ini untuk tidur siang.

Tidur siang berguna untuk membuat badan berehat dengan cepat dan dalam. Anda boleh melakukannya dengan duduk, atau berbaring jika boleh.

2. Meningkatkan pergerakan sebagai cara untuk menghilangkan rasa mengantuk

Percaya atau tidak, bergerak banyak dapat mengurangkan rasa mengantuk. Ini adalah petanda, ini boleh menjadi salah satu cara untuk menghilangkan mengantuk yang cukup ampuh. Lebih-lebih lagi jika anda seorang pekerja pejabat yang harus duduk lama.

Cuba mengatasi rasa mengantuk dengan berjalan kaki selama kira-kira 10 minit. Paling tidak, aktiviti fizikal yang satu ini dapat membuat anda merasa bertenaga sehingga dua jam.

Ini berlaku kerana semasa anda berjalan, jantung anda mengepam lebih banyak darah kaya oksigen ke urat, otak dan otot anda. Bekalan oksigen berguna untuk menjaga otak aktif dan berjaga-jaga sehingga rasa mengantuk hilang.

Sekiranya anda di tempat kerja, cuba gerakkan badan anda, berjalan-jalan selama 10 minit, kemudian kembali bekerja. Sebenarnya, anda perlu memanfaatkan masa seperti makan tengah hari untuk bergerak demi menghilangkan mengantuk.

Contohnya, berjalan kaki ke restoran atau tempat makan yang tidak terlalu jauh dari pejabat anda. Sekiranya anda membawa makan tengah hari ke tempat kerja, cuba cari lokasi yang tidak terlalu dekat dengan meja anda untuk makan siang.

Dengan cara itu, sekurang-kurangnya anda akan mempunyai masa untuk berjalan.

3. Makan makanan ringan yang sihat

Mengamalkan diet yang sihat juga boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk menghilangkan mengantuk. Oleh itu, cubalah memperbaiki diet anda jika anda sering merasa mengantuk pada tengah hari.

Anda mungkin menyangka makanan manis atau makanan ringan dapat meningkatkan tenaga anda dalam masa yang singkat, sehingga dapat menghilangkan rasa mengantuk. Malangnya, kesan ini tidak akan bertahan lama di dalam badan.

Kesannya, tidak perlu menunggu lama setelah makan makanan manis, anda akan merasa mengantuk lagi. Begitu juga dengan kopi. Anda mungkin berfikir bahawa minum kopi akan membuat anda merasa mengantuk.

Sebenarnya, terlalu banyak minum kopi boleh memberi kesan buruk kepada tidur, misalnya mengurangkan kualiti tidur. Anda pasti tidak mahu perkara ini berlaku, kerana risiko mengantuk pada waktu siang akan menjadi lebih besar.

Kaedah lain yang cukup berkesan untuk menyingkirkan mengantuk adalah makan makanan ringan yang sihat. Contoh makanan ringan yang sihatadalah:

 • Yogurt dengan kacang.
 • Lobak kecil dengan keju rendah lemak.
 • Biskut oatmeal dengan mentega kacang.
 • Buah-buahan yang kaya dengan vitamin C seperti jeruk, nanas, kiwi, dan betik.
 • Coklat gelap tanpa pemanis tambahan.
 • Teh hijau.

4. Melakukan teknik pernafasan

Cara lain yang boleh anda bantu menghilangkan mengantuk, terutama pada waktu siang, adalah melakukan teknik pernafasan. Teknik ini berguna untuk meningkatkan tahap oksigen dalam badan.

Selain itu, teknik ini juga dapat memperlambat denyut jantung, menurunkan tekanan darah, dan meningkatkan aliran darah. Semua perkara ini akan meningkatkan tenaga dan prestasi anda dalam aktiviti.

Inilah cara melakukan teknik pernafasan untuk menghilangkan rasa mengantuk di tempat kerja:

 • Duduk tegak di kerusi anda, fokus pada pernafasan melalui perut anda.
 • Letakkan tangan kanan anda di perut anda, tepat di bawah tulang rusuk anda. Kemudian, letakkan tangan kiri anda di dada.
 • Tarik nafas secara mendalam ke hidung anda dan biarkan perut anda menekan tangan kanan anda. Jangan biarkan dada anda bergerak.
 • Menghembuskan nafas melalui bibir yang dikucup.
 • Ulangi semua 10 kali.

Selain teknik ini, anda juga dapat melakukan teknik lain, seperti berikut:

 • Tarik nafas dan hembus dengan cepat melalui kehidupan. Tutup mulut tetapi biarkan ia santai.
 • Lakukannya tiga kali dengan cepat.
 • Kemudian, bernafas secara normal.
 • Lakukan ini selama 15 saat, kemudian tambahkan lima saat lagi untuk mencapai satu minit (60 saat).

5. Meningkatkan kualiti tidur

Sekiranya anda tidak mahu mengantuk pada siang hari, pastikan anda cukup tidur setiap malam. Sebabnya, kurang tidur dan pelbagai gangguan tidur yang lain berpotensi menyebabkan anda merasa sakit mengantuk.

Anda pasti tidak mahu mengantuk sepanjang masa ketika anda harus melakukan aktiviti yang produktif? Oleh itu, seboleh-bolehnya hadkan aktiviti anda pada waktu malam.

Di samping itu, elakkan daripada menggunakan telefon pintar, tablet, komputer riba, atau menonton televisyen sebelum tidur. Menurut Sleep Foundation, mengamalkan rutin tidur yang baik dapat mempengaruhi tidur anda.

Sekiranya anda berdisiplin dalam melakukan ini, anda dapat tidur lena selama kira-kira tujuh jam dan menghilangkan mengantuk. Waktu untuk tidur dan bangun pada waktu pagi tidak kurang pentingnya.

Cuba buat jadual tidur supaya anda tidur dan bangun pada waktu yang sama. Ini berguna agar badan mempunyai jam biologi biasa sehingga anda tidak mudah mengantuk.

Mengantuk semasa melakukan aktiviti boleh mempengaruhi tumpuan, tumpuan, dan produktiviti anda. Nasib baik, pelbagai petua di atas dapat membantu anda mengatasi serangan mengantuk di tempat kerja.

Walau bagaimanapun, cara yang paling berkesan agar anda tidak mengantuk di tempat kerja adalah berehat secukupnya pada waktu malam. Cuba tingkatkan waktu tidur sedikit demi sedikit sehingga keperluan rehat anda dipenuhi.

Recent Posts