Ketahui Apa itu Aspartam dan Kesannya pada Tubuh

Apa itu aspartam?

Aspartame adalah pemanis buatan yang terbuat dari gabungan dua asid amino, iaitu asam aspartat dan fenilalanin. Bahan ini biasanya digunakan untuk menggantikan peranan gula dalam makanan dan minuman. Aspartame mempunyai tahap rasa manis hingga 200 kali ganda berbanding gula biasa, tetapi mempunyai jumlah kalori yang sama.

Walaupun lebih manis daripada gula pasir, keduanya mempunyai kandungan kalori empat kalori per gram. Rasa manis yang jauh di atas gula menjadikan kita hanya perlu memakannya dalam jumlah kecil. Dengan kandungan kalori yang sama dengan gula pasir, tetapi dengan menggunakan sedikit, secara automatik jumlah kalori yang masuk ke dalam badan akan menjadi kurang.

Adakah pemanis buatan ini selamat?

Semasa mengambil aspartam, proses metabolik tubuh akan memecahnya menjadi metanol. Proses ini juga berlaku di dalam badan anda ketika anda mengkonsumsi buah, jus, minuman fermentasi, dan beberapa sayuran lain, jadi metabolisme aspartam bukanlah proses baru bagi tubuh. Walaupun ia adalah pemanis buatan, penggunaan bahan ini telah disetujui oleh Persatuan Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) sebagai pemanis yang selamat untuk dimakan sejak tahun 1981.

Selaras dengan FDA, BPOM juga membenarkan penggunaan aspartam sebagai pemanis buatan selagi anda mengawasi untuk membatasi jumlah pengambilan setiap hari. Walaupun ia dibenarkan dan selamat, itu tidak bermaksud penggunaannya tidak menimbulkan kontroversi mengenai kemungkinan kesan buruk.

Menurut laman web Pengurusan Diri Diabetes, penggunaan aspartam membawa beberapa kesan buruk kepada kesihatan. Sebahagian daripadanya adalah keracunan metanol. Keracunan metanol dicirikan oleh munculnya gejala sakit kepala, vertigo, dering di telinga, dan kelemahan. Kesan buruk lain yang mungkin timbul ialah kerosakan otak pada barah. Namun, belum ada tuntutan rasmi yang menyatakan bahawa pemanis buatan ini berbahaya bagi tubuh.

Setakat ini, aspartam adalah bahan yang paling banyak diuji. Berdasarkan hasil ujian, bahan ini dapat dimakan oleh hampir semua orang, kecuali yang dilahirkan dengan kelainan genetik yang jarang disebut phenylketonuria (PKU). Kelainan ini menjadikan tubuh penderita tidak dapat memecah fenilalanin, jadi penggunaan pemanis buatan yang mengandung fenilalanin tentu akan memberi kesan negatif.

Aspartame untuk pesakit diabetes

Menjadi penghidap diabetes bermaksud harus memperhatikan pengambilan gula yang masuk ke dalam badan. Bukan hanya gula, mereka juga harus mengawal jumlah kalori dan karbohidrat dari makanan dan minuman yang dimakan.

Dengan tahap rasa manis yang mencapai 200 kali ganda dari pemanis semula jadi, aspartam sering dipilih oleh penderita diabetes untuk memberi makanan dan minum rasa manis sebagai pengganti gula. Dengan menggunakan pemanis buatan ini, pesakit diabetes masih dapat menikmati rasa manisnya tanpa perlu risau tentang jumlah kalori yang masuk.

Walaupun aman untuk penderita diabetes, penggunaannya juga tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Anda masih harus memperhatikan kandungan yang masuk ke dalam badan.

BPOM menyatakan bahawa pengambilan aspartam yang dibenarkan adalah sebanyak 40 miligram per kilogram berat badan setiap hari. Jadi, jika berat anda 50 kilogram, maka jumlah pemanis yang boleh anda konsumsi setiap hari adalah 2,000 miligram sehari.

Walaupun begitu, sebenarnya jumlah yang anda konsumsi setiap hari biasanya hanya 10 peratus daripada had cadangan BPOM. Ini kerana pemanis buatan ini sudah mempunyai rasa manis yang sangat tinggi, jadi anda hanya memerlukan sedikit sahaja.

Sebilangan orang mungkin merasa tidak selesa atau ragu-ragu untuk menggunakan aspartam kerana sifatnya yang tidak wajar, walaupun beberapa kajian menunjukkan bahawa ia selamat. Adalah disyorkan agar pesakit diabetes terus berunding dengan doktor mereka mengenai penggunaan aspartam yang selamat dan dos yang disyorkan setiap hari. Terutama jika anda menjalani diet dan menggantikan pengambilan gula semula jadi anda.

Recent Posts