Meringankan Sakit Gigi dengan Menekan 5 Titik Akupresur Ini

Akupresur telah lama digunakan sebagai kaedah semula jadi untuk mengatasi rasa sakit, termasuk untuk melegakan sakit gigi. Tekanan pada titik-titik akupresur badan anda dipercayai dapat meningkatkan aliran darah dan mengendurkan otot di sekitar mulut sehingga sakit gigi secara beransur-ansur hilang. Lalu, titik mana yang perlu anda tekan?

5 titik akupresur untuk melegakan sakit gigi

Terdapat lebih daripada 400 titik akupresur di badan anda dan setiap titik mempunyai fungsinya sendiri. Titik akupresur untuk merawat masalah gigi merebak di tangan, leher, bahu, ke kawasan lutut.

Berikut adalah beberapa perkara yang dapat mengatasi sakit gigi dan keluhan lain yang sering menyertainya:

1. Titik usus kecil 18 (SI18)

Titik SI18 adalah titik akupresur yang paling banyak digunakan untuk merawat kesakitan akibat sakit gigi, gusi bengkak, dan rongga.

Titik ini terletak di bahagian bawah tulang pipi anda, tepat di bawah sudut mata anda, dan pada tahap yang sama dengan bahagian bawah hidung anda.

Untuk mengaktifkan titik SI18, tekan kedua-duanya dengan telunjuk dan jari tengah anda selama satu minit. Semasa menekan titik ini, tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan.

2. Titik Perut 6 (ST6)

Titik ST6 biasanya digunakan untuk mengurangkan rasa sakit di mulut atau disebabkan oleh penyakit gigi. Cuba tempelkan gigi atas dan bawah anda, titik ini adalah tonjolan yang terletak di tengah-tengah antara hujung bibir anda dan bahagian bawah cuping telinga anda.

Untuk merawat sakit gigi, tekan titik akupresur ini dengan ibu jari anda selama satu minit. Kemudian, ulangi beberapa kali mengikut keperluan atau sehingga rasa sakit mereda. Jangan lupa menarik nafas lega sambil menekan titik ini.

3. Titik pundi hempedu (GB21)

Titik pundi hempedu sering digunakan untuk merawat sakit di kepala, muka, dan leher. Melancarkan Pusat UCLA untuk Perubatan Timur-Barat, tekanan pada titik GB21 juga berguna untuk merawat pelbagai aduan di bahu dan leher.

Berbeza dengan namanya, titik GB21 tidak terletak berhampiran pundi hempedu. Titik ini terletak di tengah bahu sedikit ke belakang. Picit bahagian tengah bahu anda dengan ibu jari dan jari telunjuk anda, kemudian urut titik dengan jari tengah anda selama 4-5 saat.

4. Titik titik dua (LI4)

Titik akupresur ini dianggap dapat melegakan keradangan sehingga sakit gigi secara beransur-ansur hilang. Tekanan pada titik LI4 juga berguna untuk mengurangkan tekanan, sakit kepala, dan sakit di kawasan di atas leher anda.

Anda boleh mendapatkan titik LI4 dengan meletakkan ibu jari anda pada segmen kedua jari telunjuk. Titik ini adalah tempat ibu jari dan jari telunjuk anda bertemu. Untuk melegakan sakit gigi, tekan perlahan titik ini dan urut selama 4-5 saat sambil menghirup.

5. Titik perut 36 (ST36)

Titik ST36 sering digunakan untuk melegakan sakit gigi, loya, tekanan dan keletihan. Anda boleh mendapatkan titik ST36 dengan meletakkan telapak tangan anda di lutut. Titik ini terletak di jari kelingking.

Untuk mengurangkan sakit gigi, beri tekanan lembut pada titik penekanan yang satu ini. Kemudian, urut titik dengan jari anda. Arah urut ke bawah ke arah bahagian luar tulang kering.

Akupresur cukup berguna untuk melegakan sakit gigi yang luar biasa. Cukup dengan menekan beberapa titik pada badan, anda dapat menghilangkan rasa sakit pada gigi, gusi, dan mulut walaupun hanya sementara.

Walau bagaimanapun, akupresur tidak dapat menggantikan faedah pemeriksaan langsung oleh doktor gigi. Pastikan anda kerap berjumpa doktor gigi untuk merawat sakit gigi sehingga tidak berulang.

Recent Posts