Cara yang betul untuk menghilangkan kesedihan dan kegelisahan di hati -

Semua orang pasti merasa sedih. Namun, berapa kerap dan seberapa kuat yang anda rasakan? Sekiranya berlanjutan dan berlebihan, anda tidak boleh menganggap ini sebagai perkara biasa kerana mungkin anda mengalami gejala kemurungan. Apakah perbezaannya? Ayuh, ketahui dalam ulasan berikut.

Mengapa seseorang berasa sedih?

Kesedihan adalah emosi naluri yang dapat dirasakan oleh semua orang. Kesedihan dapat menimpa anda sesekali atau hampir setiap hari, bergantung pada apa yang berlaku dalam hidup anda.

Secara umum, kesedihan muncul ketika sesuatu tidak berjalan sebagaimana mestinya, sesuai rencana, atau sebagaimana yang diharapkan. Hasilnya, ini membuat anda merasa tidak berdaya dan putus asa. Konflik, kegagalan, kematian, dan kerugian adalah beberapa perkara yang paling sering membuat orang sedih.

Sebaliknya, melihat, menyaksikan, atau mendengar orang lain yang sedih juga boleh membuat anda merasakan emosi yang sama. Terutama jika anda mempunyai rasa empati yang tinggi. Anda cenderung lebih peka terhadap perasaan dan pemikiran orang lain.

Contohnya, apabila anda melihat seseorang yang ditimpa musibah, anda akan benar-benar merasakan kesakitan dan memikirkan bagaimana keadaannya ketika anda berada dalam keadaan itu. Rasa empati yang anda miliki membolehkan anda benar-benar memahami kesedihan yang dialami oleh orang lain.

Cara menghilangkan kesedihan

Adalah wajar untuk merasa sedih, tetapi tidak baik membiarkannya berlarutan terlalu lama. Berikut adalah beberapa cara sihat untuk menghilangkan kesedihan sehingga tidak terlambat untuk memakan jiwa anda:

1. Akui bahawa anda sedih

Sebilangan besar dari kita sering tersenyum nipis dan berpura-pura bersikap keras agar tidak kelihatan menangis di hadapan orang lain. Tidak sedikit juga yang secara terang-terangan menafikan bahawa mereka sedih kerana tidak mahu menjadi beban dan dikasihani oleh orang lain.

Sebenarnya, penolakan sebenarnya akan memudaratkan kesihatan fizikal dan mental anda. Bayangkan semua kesedihan yang telah lama terkubur menumpuk menjadi seperti "bom masa" yang boleh meletup pada bila-bila masa. Bukan hanya menghancurkan diri sendiri, tetapi pada akhirnya juga memusnahkan orang lain di sekeliling anda.

Oleh itu, akui bahawa anda benar-benar sedih. Ingat bahawa kesedihan adalah reaksi manusia yang normal. Jadi, tidak ada yang salah jika anda merasakan emosi ini. Sekiranya perlu, luahkan kesedihan anda dengan menangis. Menangis menolong anda berasa lebih lega.

2. Renungkan apa yang membuat anda sedih

Setelah keadaan anda sedikit bertambah baik, renungkanlah kesedihan yang anda rasakan. Tanyakan pada diri sendiri, apa yang benar-benar membuat anda merasa sedih? Adakah emosi ini timbul berkaitan dengan kehilangan atau peristiwa yang tidak bahagia?

Merenung dan memahami emosi yang anda rasakan dapat membantu anda mengatasi kesedihan. Namun, jangan biarkan diri anda menilai diri sendiri.

Ingatlah bahawa kesedihan adalah bahagian kehidupan dan selalu ada pelajaran dalam setiap situasi yang anda alami.

3. Beri masa

Penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan orang dapat pulih dari kesedihan mereka sendiri dari masa ke masa. Jangka masa yang diperlukan jelas berbeza dari orang ke orang.

Anda mungkin memerlukan satu hari, seminggu, atau bulan untuk mengatasi kerugian, kegagalan, putus asa, dan sebagainya. Oleh itu, nikmati proses "penyembuhan" anda.

4. Mendekatkan diri kepada Tuhan

Sekiranya anda seorang yang beragama, anda boleh melakukan aktiviti kerohanian seperti berdoa, bertafakur, atau pergi ke tempat ibadah untuk mencari kedamaian. Mendekatkan diri kepada Tuhan juga merupakan cara yang berkesan untuk menenangkan hati kelabu anda.

Sentiasa ingat bahawa Tuhan lebih mengasihi anda daripada apa pun di muka bumi ini.

5. Bercakap dengan seseorang yang anda percayai

Jangan biarkan diri anda terperangkap dalam kesedihan. Tidak ada yang salah dengan beralih kepada seseorang yang anda percayai untuk mengurangkan beban di hati anda dan juga mencari pencerahan mengenai masalah ini. Anda boleh berkongsi rungutan hidup dengan ibu bapa, pasangan, atau rakan terdekat anda.

Orang yang mengambil berat tentang anda akan berusaha sedaya upaya untuk menghiburkan anda dan menghilangkan kesedihan anda. Jadi, jangan teragak-agak untuk meminta bantuan orang terdekat anda.

6. Jauhi perkara yang mencetuskan kesedihan

Sekiranya anda sedar bahawa terdapat beberapa objek atau tempat yang berpotensi membuat anda sedih, anda harus menjauhinya. Ia tidak mudah. Namun, anda harus mencuba yang terbaik agar anda tidak perlu menghadapi perkara yang membuat anda sedih.

Sekiranya anda terus dihantui oleh pelbagai perkara yang menimbulkan kesedihan, anda pasti tidak akan merasa lega. Kuncinya adalah satu; mengalihkan perhatian dan pemikiran anda pada perkara lain. Selesaikan diri anda, agar anda tidak berpeluang memikirkan perkara-perkara yang membuat anda sedih.

7. Cuba aktiviti baru

Tidak mengapa bersedih, tetapi jangan lupa untuk menjaga kebahagiaan diri. Cuba buat diri anda sibuk dengan aktiviti yang anda gemari atau yang tidak dapat anda lakukan sebelumnya.

Rebut juga peluang ini untuk mencuba sesuatu yang baru yang dapat membuat anda melupakan kesedihan anda. Contohnya, anda boleh meneruskan perjalanan ke destinasi percutian yang belum pernah anda kunjungi. Dengan cara itu anda dapat menyegarkan perasaan dan fikiran yang telah kacau.

8. Elakkan mencederakan diri sendiri

Setiap orang mempunyai cara tersendiri untuk menangani kesedihan yang mereka alami. Apa pun, lakukan perkara yang membuat anda berasa selesa dan selesa.

Namun, elakkan menyibukkan diri dengan minum alkohol, makan makanan yang tidak sihat, dan selalu merokok. Perkara-perkara ini tidak akan menyembuhkan kesedihan anda. Sebaliknya, mereka hanya memberikan kesenangan sementara dan menjadikan keadaan anda lebih teruk.

Daripada melakukan perkara yang memburukkan keadaan, anda harus mengamalkan gaya hidup sihat agar badan dan minda anda bertambah baik secara beransur-ansur. Ya, fikiran dan badan saling berkaitan antara satu sama lain. Apabila anda berada dalam keadaan fizikal yang baik, anda juga akan berasa lebih baik secara emosi.

Baiklah, untuk meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan, pastikan anda mendapat tidur yang cukup, makan makanan yang berkhasiat tinggi, dan rajin bersenam.

9. Mulakan jurnal

Selain mempercayai orang yang anda percayai, anda juga dapat mencurahkan isi hati anda ke dalam sebuah tulisan. Anda boleh menyimpan jurnal atau catatan mengenai perkara positif yang dapat anda lakukan dan terima setiap hari.

Bagi sesetengah orang, menulis boleh menjadi terapi untuk memproses emosi. Anda juga dapat membaca semula tulisan anda untuk lebih memahami kesedihan yang anda rasakan.

Siapa tahu, kemelut yang anda rasakan dapat dikomersialkan. Sebagai contoh, ia boleh dijadikan inspirasi untuk menulis lirik lagu sedih atau puisi sedih.

10. Banyak bersyukur

Suatu hari akan ada masa ketika anda melihat masa lalu. Bukan untuk meratapnya tetapi untuk memahami bahawa semua yang anda lalui adalah sebahagian dari arus pengalaman hidup anda.

Bersyukurlah bahawa anda telah berada dalam masa yang menyedihkan semalam, kerana pada masa itu, anda akan tahu apa artinya bersyukur. Selain itu, memahami kesedihan juga membuat kebahagiaan menjadi lebih manis. Bukankah lebih baik merasakan sesuatu daripada tidak merasakan apa-apa?

11. Tonton filem sedih

Selain yang telah disebutkan di atas, ada cara lain untuk mengatasi kesedihan; menonton filem sedih! Selama ini anda mungkin berfikir bahawa menonton filem sedih sebenarnya membuat anda lebih sedih. Mungkin juga mengingati kenangan buruk yang biasa membuat anda sedih.

Tetapi sebenarnya, menonton filem sedih sebenarnya dapat membantu anda melangkah lebih pantas teruskan. Kenapa begitu?

Apabila anda menonton filem yang memprovokasi emosi, ternyata pada masa itu otak kita akan mengeluarkan hormon oksitosin. Oksitosin sering disebut sebagai hormon cinta. Selain itu, hormon ini juga berperanan penting dalam mewujudkan keinginan untuk bersosial dengan orang lain, dan mendorong anda untuk lebih bersikap empati dan penyayang.

Dipetik di laman web rasmi The Greater Good Science Center milik University of California, Berkeley (UC Berkeley), oxytocin menjadikan seseorang lebih peka terhadap situasi dan aktiviti sosial di sekelilingnya. aktiviti sosial di sekitarnya.

Kepekaan ini secara beransur-ansur akan membuat anda menyedari bahawa anda tidak bersendirian di dunia ini. Anda juga mungkin menyedari bahawa anda bukan satu-satunya orang yang merasa sengsara di dunia. Terdapat banyak orang di luar sana yang mungkin mengalami bencana yang lebih teruk daripada anda.

Ahli psikologi klinikal Jessica Magidson juga mengatakan perkara yang sama. Dr. Magidson mengatakan bahawa sering menonton filem sedih boleh membuat kita merasa lebih bahagia. Sebabnya, filem ini mendorong kita untuk merenungkan diri kita sehingga kita dapat merasa bersyukur dengan apa yang kita miliki dalam hidup.

Ia tidak berhenti di situ. Filem sedih juga mengajar kita untuk belajar dari kesalahan orang lain. Silvia Knobloch-Westerwick, Ph.D. serta penulis penyumbang di PsychCentral , mengatakan manusia cenderung merenungkan tragedi yang menimpa orang lain untuk menilai kembali kehidupan mereka.

Dengan melihat penderitaan orang lain, seseorang belajar untuk bersyukur dengan pemberian yang mereka terima selama ini.

Sedih berbeza dengan kemurungan

Kesedihan adalah reaksi semula jadi terhadap situasi yang tidak selesa atau menyebabkan kesakitan. Walau bagaimanapun, kesakitan yang disebabkan oleh kesedihan secara amnya hilang dari masa ke masa. Setelah anda berjaya teruskan dari rintangan ini, kesedihan akan segera digantikan dengan rasa lega dan bahagia pada akhirnya.

Tidak seperti kemurungan, yang merupakan penyakit mental jangka panjang. Depresi boleh mempengaruhi cara anda merasa, berfikir, dan berkelakuan, menyebabkan anda merasa sedih sepanjang masa. Ia bahkan boleh berterusan selama berminggu-minggu, atau lebih dari enam bulan berturut-turut.

Seseorang yang tertekan juga mengalami perubahan selera makan, tidur, dan kesukaran untuk berkonsentrasi atau membuat keputusan. Bukan hanya itu, orang-orang dengan keadaan ini juga cenderung menutup diri dan menghindari bersosial dengan keluarga, pasangan, dan saudara terdekat.

Dia juga kehilangan minat terhadap perkara-perkara yang sangat dia suka. Depresi membuat seseorang selalu dihantui oleh perasaan bersalah, tidak berdaya, dan putus asa. Pada tahap yang teruk, kemurungan juga dapat membuat penderita mempunyai keinginan untuk menyakiti diri sendiri atau bahkan bunuh diri.

Atasi kesedihan dengan berunding dengan ahli psikologi

Adakah anda telah mencuba pelbagai cara tetapi kesedihan tidak hilang? Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor atau ahli psikologi terdekat.

Kebanyakan orang berpendapat bahawa orang yang pergi ke psikologi adalah orang yang "gila". Namun, itu tidak berlaku. Sesiapa sahaja boleh berjumpa pakar psikologi untuk menjaga kesihatan mental mereka.

Penting untuk memahami bahawa kesihatan mental sama pentingnya dengan kesihatan fizikal anda. Jadi, tidak perlu didiagnosis dengan kemurungan atau mengalami gangguan mental sebelum pergi ke ahli psikologi.

Jadi, mengapa anda mesti pergi ke ahli psikologi? Terdapat pelbagai sebab mengapa anda harus berjumpa dengan ahli psikologi.

  • Pertama, terlatih dan berpengalaman untuk benar-benar mendengarkan pelanggannya. Melalui serangkaian pendidikan dan latihan, psikologi mempunyai kemampuan untuk sampai ke akar masalah berdasarkan kisah anda. Bukan itu sahaja, ahli psikologi juga berperanan untuk membantu anda dalam menangani masalah.
  • Kedua, ahli psikologi juga merupakan tokoh yang berkecuali. Tidak kira betapa sukarnya masalah yang anda hadapi, mereka tidak akan menilai anda. Ya, ahli psikologi tidak mempunyai keinginan peribadi untuk anda melakukan perkara yang tidak sesuai dengan nilai anda.
  • Ketiga, ahli psikologi menjamin kerahsiaan masalah anda. Ahli psikologi adalah profesional, jadi mereka akan menjaga rahsia anda. Oleh itu, jangan takut untuk bersikap jujur ​​dan kongsi bagaimana perasaan anda.

Recent Posts