5 Faedah Kopi Hijau untuk Kesihatan •

Bukan sahaja teh boleh berwarna hijau, kopi juga mempunyai warna yang serupa. Sebenarnya, kopi hijau (kopi hijau) dipercayai mengandungi sejumlah nutrien yang mempunyai manfaat kesihatan. Ayuh, lihat apa kopi hijau dan faedahnya untuk badan!

Apa itu kopi hijau (kopi hijau)?

Kopi hijau adalah biji kopi yang terbuat dari buah kopi yang belum dibakar.

Biji kopi ini mengandungi kadar asid klorogenik yang lebih tinggi daripada kopi biasa. Kerana proses memanggang biji kopi dapat mengurangkan jumlah asid klorogenik.

Ramai orang percaya bahawa asid klorogenik mempunyai sejumlah manfaat kesihatan. Malah, kopi ini juga popular di kalangan orang yang ingin menurunkan berat badan dan mengurangkan risiko penyakit lain.

Manfaat kopi hijau (kopi hijau)

Ekstrak dari biji kopi hijau telah menunjukkan pelbagai manfaat kesihatan, menurut sejumlah pakar. Komponen utama yang memberikan sifat ini adalah kafein dan asid klorogenik.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor lain yang menyumbang kepada faedahnya kopi hijau.

1. Menurunkan berat badan

Salah satu faedah yang menghasilkan kopi hijau menjadi popular di kalangan orang ramai yang membantu menurunkan berat badan.

Menurut kajian dari Jurnal perubatan tropika Asia Pasifik , suplemen ekstrak biji kopi hijau dapat mengurangkan lemak badan. Sebenarnya, memberi kopi hijau pada tikus ini juga menurunkan berat badan dan kadar lemak di hati.

Kajian menunjukkan bahawa ia adalah kafein dan asid klorogenik dalam biji kopi hijau yang menyumbang kepada sifat ini. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk melihat apakah kesannya sama seperti pada manusia.

2. Mengawal tekanan darah

Selain menurunkan berat badan, manfaat lain dari kopi hijau adalah membantu mengawal tekanan darah.

Bagaimana tidak, kandungan asid klorogenat dalam kopi hijau adalah sebatian antioksidan yang kuat. Ini kerana sebatian antioksidan ini menghalang kortisol aktif, hormon yang dapat meningkatkan tekanan darah.

Sementara itu, sebilangan orang juga minum kopi hijau kerana dianggap meningkatkan keanjalan arteri, sehingga menurunkan tekanan darah.

3. Meningkatkan tumpuan

Bukan rahsia lagi bahawa kopi dapat meningkatkan kerja otak, termasuk biji kopi hijau.

Kafein dalam kopi hijau bertindak sebagai perangsang sistem saraf pusat. Sebab itu, anda berasa lebih 'bertenaga' setelah minum kopi semasa bekerja.

Walaupun begitu, anda perlu memperhatikan pengambilan kafein harian anda. Apabila dikonsumsi secara sederhana, kafein dapat membantu meningkatkan fokus, perhatian, dan konsentrasi.

4. Menghambat proses penuaan

Bukan hanya konsentrasi, kopi hijau juga memberikan manfaat dengan menghalang proses penuaan.

Biji kopi hijau adalah sumber antioksidan yang menawarkan kesan anti-penuaan. Asid klorogenik dalam biji dilaporkan dapat meningkatkan sifat kulit dan fungsi peredaran mikro pada manusia.

Menurut kajian dari Biosains, bioteknologi, dan biokimia , pengambilan asid klorogenik selama lapan minggu dapat meningkatkan penghidratan kulit.

5. Menambah tenaga

Rasa lembap, lemah, dan tidak bersemangat untuk menjalani hari itu? Anda mungkin memerlukan kopi hijau sebagai penyelesaian untuk masalah keletihan ini.

Ini adalah kerana kopi hijau menawarkan faedah yang dapat menyelesaikan masalah, iaitu meningkatkan tenaga. Berkat kandungan kafein di dalamnya, kopi hijau boleh menjadi perangsang ringan untuk membuat anda merasa lebih terjaga.

Anda mungkin hanya merasakan kesan kafein dalam kopi hijau dalam masa 5 - 30 minit setelah meminumnya. Kesan peningkatan tenaga ini juga dapat bertahan hingga 12 jam.

Walau bagaimanapun, kesan kafein ini bergantung kepada pelbagai faktor, seperti jisim badan terhadap toleransi terhadap kafein dalam kopi.

Bahaya meminum kopi hijau terlalu banyak

Walaupun ia menawarkan pelbagai faedah dan selamat untuk diminum, terlalu banyak minum kopi disertakan kopi hijau Sudah tentu ia boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti ketagihan kopi dan masalah lain.

Ini penting untuk diperhatikan memandangkan kopi hijau juga mengandungi kafein yang serupa dengan kopi pada umumnya. Daripada mendapat keuntungan dari kopi hijau Walau bagaimanapun, terlalu banyak kafein boleh mencetuskan sejumlah gejala, termasuk:

 • insomnia,
 • gementar dan gelisah,
 • sakit perut,
 • loya atau muntah,
 • peningkatan kadar denyutan jantung,
 • sukar bernafas,
 • sakit kepala, dan
 • telinga berdering.

Kumpulan yang tidak digalakkan minum kopi hijau

Selain itu, minum kopi hijau memerlukan kewaspadaan dan amaran khusus, terutama dalam penyakit seperti:

 • gangguan kebimbangan,
 • gangguan pendarahan,
 • diabetes,
 • cirit-birit,
 • glaukoma,
 • kolesterol tinggi,
 • sindrom iritasi usus (IBS), dan
 • osteoporosis.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan anda mengenai faedah dan risiko kopi hijau .

Recent Posts