Mengatasi Ketiak Hitam, Dari Kaedah Perubatan hingga Cara Semula Jadi

Terdapat banyak penyebab ketiak gelap, dari menggunakan deodoran yang salah, teknik mencukur yang salah, dan sebagainya. Namun, bagaimana mengatasi kulit ketiak gelap dan mengembalikannya ke warna asalnya?

Pelbagai cara untuk mengatasi ketiak gelap

Terdapat banyak cara yang boleh kita lakukan untuk mengatasi warna ketiak gelap. Sekiranya anda mahukan hasil yang lebih cepat, anda mungkin memerlukan ubat dan rawatan dari doktor. Tetapi jika anda bimbang tentang kesan sampingannya, anda boleh mencuba menggunakan bahan semula jadi.

Mengatasi ketiak gelap cara perubatan

Berikut adalah pelbagai rawatan dari doktor untuk mengurangkan ketiak gelap.

1. Menggunakan krim

Biasanya ubat topikal yang paling kerap diberikan adalah ubat topikal hidrokuinon. Hydroquinone berfungsi untuk mencerahkan kulit ketiak gelap anda. Ini boleh dalam bentuk krim, losyen, gel, atau cecair. Kadang-kadang, produk ini boleh didapati tanpa preskripsi doktor, tetapi kandungan hidrokuinon tentu kurang.

Untuk menyokong kerja ubat, doktor juga akan menetapkan ubat tambahan, iaitu tretinoin atau kortikosteroid. Kadang kala, ubat yang diberikan sudah mengandungi ketiga-tiganya sekaligus.

Pilihan krim lain termasuk asid azelaic dan asid kojic.

2. Terapi laser

Rawatan lain untuk ketiak gelap adalah menjalani terapi laser. Terapi ini melibatkan pemberian laser ke kawasan yang terkena untuk menghilangkan pigmen kulit.

3. Mengupas bahan kimia

Dalam prosedur ini, doktor akan menggunakan bahan kimia pada kulit anda yang menghitam. Kemudian, kemudian kulit yang terkena perlahan-lahan akan terkelupas dan menampakkan kulit baru yang lebih halus dengan nada yang lebih sekata.

Bahan kimia yang digunakan dalam prosedur ini ialah asid hidroksi alfa dan asid beta hidroksi (AHA dan BHA). Pada mulanya, hasilnya mungkin tidak kelihatan optimum. Oleh itu, biasanya prosedur ini harus dilakukan secara berperingkat.

Anda perlu tahu, rawatan perubatan akan menjadi lebih penting sekiranya ketiak gelap berdasarkan keadaan tertentu seperti melasma atau acanthosis nigricans. Sekiranya anda tidak mempunyai syarat-syarat ini, ada baiknya berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu.

Mengatasi ketiak gelap dengan cara semula jadi

Bagi anda yang tidak mahu mengalami kesan sampingan rawatan perubatan, anda boleh memilih untuk menggunakan bahan-bahan rumah. Selain lebih menjimatkan, ramuan ini juga cenderung menghasilkan kesan sampingan yang lebih sedikit.

1. Lemon

Lemon adalah peluntur semula jadi yang dapat mencerahkan semua bahagian kulit termasuk ketiak. Bukan hanya itu, lemon juga berfungsi sebagai antiseptik, yang dapat menghilangkan bau di ketiak.

Namun, anda tidak boleh menggosokkan lemon secara langsung pada ketiak anda kerana asid sitrik pada lemon terlalu keras dan boleh mengeringkan kulit anda. Oleh itu, lebih baik mencampurkan lemon dengan serbuk kunyit, yogurt tanpa rasa, atau madu.

2. Kentang

Sama seperti lemon, kentang juga merupakan peluntur semula jadi. Namun, kentang tidak mengeringkan kulit seperti lemon dan juga tidak menjengkelkan.

Untuk merawat ketiak gelap menggunakan kentang, anda boleh menggosok kepingan kentang secara langsung di ketiak atau meletakkan kentang ke dalam pengisar terlebih dahulu, kemudian sapukan ke ketiak.

3. Timun

Selain menghilangkan lingkaran hitam pada mata, timun juga dapat menghilangkan bintik hitam di ketiak. Anda melakukan ini dengan menggosok potongan timun di ketiak. Timun akan memutihkan dan melembapkan kulit. Anda juga boleh mencuba kaedah ini bersama jus lemon atau madu.

4. Kulit oren

Asid sitrik pada kulit jeruk dapat mengatasi kulit ketiak yang gelap. Caranya adalah dengan mengeringkan kulit jeruk di bawah sinar matahari selama 3-4 hari atau sehingga kulit jeruk kering.

Kisar ke serbuk dan simpan di tempat yang tertutup rapat. Ambil dua sudu teh serbuk kulit oren dan campurkan dengan air mawar. Sapukan pada ketiak anda dan biarkan selama 10 minit. Selepas itu, bilas dengan air sejuk. Lakukan ini 2-3 kali seminggu.

5. Minyak kelapa

Tidak ada yang tidak boleh dilakukan oleh minyak kelapa. Minyak kelapa adalah bahan semula jadi yang dapat digunakan untuk kesihatan dan kecantikan. Pemulihan dengan minyak kelapa adalah proses yang panjang. Oleh itu, disarankan agar anda memakainya setiap hari. Urut ketiak anda dengan minyak kelapa selama 10-15 minit sebelum mandi.

6. Kunyit

Kunyit berkesan untuk memulihkan kulit yang jengkel, mengurangkan cela dan pigmentasi. Caranya ialah dengan mengambil serbuk kunyit atau dicukur dan campurkan dengan dua sudu besarlosyen. Campurkan kedua-duanya dan sapukan pada ketiak secara merata.

Di samping itu, anda juga boleh mencampurkan serbuk kunyit, jus tomato, dan susu. Biarkan selama 30-60 minit, kemudian bilas dengan air suam. Bukan hanya dapat memutihkan kulit, kunyit juga dapat menghilangkan bau di ketiak. Lakukan kaedah ini 2 kali seminggu.

Recent Posts