Kelentit Wanita: Apa Fungsinya dan Di Mana Letaknya?

Klitoris sering disebut sebagai kunci keseronokan seksual wanita, tetapi malangnya banyak orang tidak mengetahui mengenai organ ini dan di mana ia berada. Berikut adalah maklumat lengkap mengenai klitoris dan fakta unik yang sering tidak diketahui.

Apa itu kelentit?

Klitoris adalah organ seks di dalam faraj yang mempunyai fungsi murni untuk rangsangan seksual. Klitoris boleh dijumpai di antara dua bibir faraj, yang sering digambarkan sebagai "butang".

Wanita tidak perlu bersusah payah menghadapi masalah disfungsi seksual seperti lelaki, kerana fungsi dan fisiologi mereka tidak akan berubah walaupun badan anda bertambah tua. Walau bagaimanapun, klitoris juga akan tumbuh sepanjang hayat wanita. Selepas menopaus, organ ini boleh menjadi 2.5 kali lebih besar daripada ketika wanita yang sama semasa remaja.

Lokasi klitoris (sumber: Mayo Clinic)

Organ keseronokan seksual yang sering tidak disedari ini mempunyai banyak fakta unik yang mungkin tidak anda ketahui, atau pasangan anda. Ada apa-apa?

1. Klitoris boleh tegak

Walaupun organ ini terletak jauh dari pandangan, organ ini juga boleh tegak kerana terdiri daripada tisu halus yang sensitif terhadap rangsangan dan dipenuhi dengan darah seperti zakar pada lelaki. Rangsangan yang diberikan kepada klitoris boleh mempengaruhi 15,000 saraf lain yang terletak di kawasan pelvis wanita.

Seperti pada zakar, ereksi yang berlaku akan menjadikan organ ini "membengkak" lebih besar, walaupun tidak terlalu jelas.

Kelentit diketahui sensitif. Ini kerana bahagian intim mempunyai lebih banyak saraf daripada bahagian badan yang lain, termasuk zakar. Terdapat kira-kira 8,000 saraf di organ ini.

2. Kedudukan klitoris menentukan orgasme

Adakah awak tahu? Marie Bonaparte (cucu Napoleon Bonaparte) menjalani prosedur perubatan untuk menggerakkan klitorisnya ke vagina. Sebabnya, untuk memudahkan dia mengalami syahwat. Marie Bonaparte adalah salah satu contoh sebilangan wanita yang tidak dapat mencapai orgasme dari seks penetrasi vagina.

Pada zamannya, terdapat bukti perubatan bahawa semakin dekat kawasan klitoris dengan bukaan faraj, semakin mudah bagi wanita untuk mencapai orgasme dari seks penetratif. Penemuan ini juga telah dibuktikan oleh penyelidikan moden. Malangnya, operasi Marie Bonaparte dinyatakan tidak berjaya.

3. Ukuran kelentit lebih besar daripada yang kelihatan

Sebilangan besar orang tidak tahu bahawa kelentit secara fisiologinya serupa dengan zakar. Organ ini hanya boleh muncul dengan mata kasar sebagai butang kecil, tetapi organ ini jauh lebih besar daripada yang anda fikirkan.

Anatomi klitoris (Sumber: oddee.com)

Dengan struktur persis seperti zakar, dengan kulup dan batang, serta penyangga dengan dua "kaki" masing-masing sepanjang 7,5 cm, menghubungkan bukan sahaja vagina dengan titik-G, tetapi juga dengan semua organ seksual wanita. Bahagian yang tidak kelihatan ini tidak dapat diangkat atau digerakkan. Hanya kepala dan kulup yang berada di luar badan.

4. Orgasme boleh membuat klitoris terluka

Rangsangan klitoris adalah orgasme yang diinginkan oleh ramai wanita. Namun, apa yang mungkin anda tidak ketahui adalah bahawa ia dapat mencapai had "pembengkakan" maksimum ketika klimaks semakin hampir.

Ini mungkin membuat anda merasa sedikit tidak selesa, kadang-kadang terlalu menyakitkan untuk meneruskan rangsangan. Sekiranya anda mula merasa terlalu sensitif, kurang fokus pada rangsangan dan perhatikan bahagian lain badan anda.

5. Klitoris memerlukan cecair

Geseran pada klitoris dengan jari atau alat permainan seks tanpa pelincir tidak akan selesa. Anda boleh menggunakan pelincir. Lain daripada itu, foreplay sebelum hubungan seks adalah baik untuk mencapai orgasme yang memuaskan.

Satu orgasme klitoris dapat menghasilkan antara 3-16 pengecutan dan dapat bertahan dari 10-30 saat. Sebanyak 95% wanita dapat mencapai orgasme dalam beberapa minit, hanya dengan merangsang diri mereka sendiri.

Penembusan bukanlah perkara utama bagi wanita untuk mencapai klimaks

Seks faraj zakar biasanya bukan kaedah terbaik untuk mencapai rangsangan klitoris. Sebilangan besar wanita tidak dapat melakukan syahwat dari penembusan faraj zakar sahaja, kerana bergantung pada kedudukannya, zakar boleh kehilangan sentuhan sepenuhnya.

Kedudukan jantina yang berbeza akan memberi kesan yang berbeza. Semasa melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, pastikan untuk memilih kedudukan dan sudut yang dapat menumpukan perhatian pada klitoris, sehingga anda dapat mencapai orgasme terbaik.

Lima puluh hingga 75 peratus wanita mendapat klimaks (orgasme) ketika klitoris disentuh. Sebilangan besar wanita tidak dapat melakukan orgasme melalui seks penetrasi sahaja, jadi memerlukan masa untuk mengetahui lebih lanjut.

Recent Posts