Tekanan Darah Normal dan Cara Menghitungnya -

Sekiranya anda melakukan pemeriksaan kesihatan, biasanya doktor akan mengukur tekanan darah anda. Pada beberapa orang dengan masalah kesihatan tertentu, tekanan darah mesti dikendalikan, yang berada dalam batas normal. Namun, tahukah anda tekanan darah (ketegangan) yang normal? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Apakah tekanan darah normal (ketegangan)?

Tekanan darah adalah ukuran kekuatan yang digunakan jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan. Ini bermaksud bahawa tekanan darah berkait rapat dengan keadaan kesihatan jantung anda, jadi ketika anda memeriksa kesihatan anda, tekanan darah anda juga akan diukur.

Mengikut klasifikasi Persatuan Jantung Amerika, Tekanan darah normal pada seseorang di bawah 120/80 mm Hg.

Nombor 120 menunjukkan tahap tekanan ketika jantung mengepam darah. Jantung mengepam darah untuk diedarkan ke seluruh bahagian badan. Nombor 120, atau nombor teratas untuk tekanan darah, dikenali sebagai nombor sistolik.

Sementara angka 80, atau jumlah tekanan darah bawah, disebut sebagai angka diastolik. Maksud nombor ini ialah jantung berehat sebentar untuk mengepam darah.

Tekanan darah tidak selalu stabil atau tetap pada bilangan yang sama. Nombor ini boleh naik atau turun, bergantung pada apa yang anda lakukan, perasaan atau keadaan kesihatan anda sekarang.

Selain normal, tekanan darah juga dikategorikan ke dalam beberapa kelompok, yaitu:

 • Tekanan darah rendah. Keadaan yang diklasifikasikan sebagai tekanan darah rendah atau hipotensi adalah ketika mereka berada di bawah nilai normal sekitar 90/60 mm Hg atau lebih rendah.
 • Tekanan darah tinggi. Tekanan darah berkisar antara 120-129 sistolik dan diastolik kurang dari 80 mm Hg. Orang yang mempunyai tekanan darah ini, mesti mengawal gaya hidup mereka agar tidak menjadi hipertensi (keadaan tekanan darah tinggi).
 • Hipertensi tahap 1. Dalam keadaan ini, tekanan darah berkisar antara 130-139 sistolik atau 80-89 mm Hg diastolik. Doktor biasanya akan mengesyorkan perubahan gaya hidup dan mungkin menetapkan ubat penurun tekanan darah, untuk menurunkan risiko penyakit jantung.
 • Hipertensi tahap 2. Tekanan darah berkisar antara 140/90 mm Hg atau lebih tinggi. Dalam keadaan ini, doktor akan menetapkan kombinasi ubat penurun tekanan darah tinggi dan perubahan gaya hidup yang lebih sihat.
 • Krisis hipertensi. Apabila tekanan darah melebihi 180/120 mm Hg, ia dikategorikan sebagai krisis hipertensi atau kecemasan hipertensi. Biasanya, untuk memastikan, dua pemeriksaan dilakukan dengan rehat 5 minit. Biasanya, keadaan ini juga disertai dengan gejala sakit dada, sesak nafas, sakit belakang, dan kelemahan, yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Tekanan darah normal (ketegangan) mengikut usia

Tekanan darah normal bagi setiap orang adalah berbeza. Satu faktor adalah usia. Berikut adalah had tekanan darah normal berdasarkan usia seseorang.

Tekanan darah normal pada orang dewasa

Bagi semua orang dewasa, tanpa mengira usia, tekanan darah orang dewasa normal ialah 120/80 mm Hg. Sekiranya tekanan darah anda tidak berada dalam had tersebut, anda mungkin mempunyai aktiviti, gaya hidup, atau masalah kesihatan tertentu.

Tekanan darah normal pada bayi dan kanak-kanak

Kanak-kanak cenderung mempunyai tekanan darah lebih rendah daripada orang dewasa. Jadi, ini menunjukkan bahawa semakin muda seseorang, semakin rendah tekanan darah mereka. Pada kanak-kanak, tekanan darah normal berkisar antara:

 • Pada bayi baru lahir, bilangan sistolik adalah sekitar 60-90 dan nombor diastolik adalah 20-60 mm Hg.
 • Pada bayi, bilangan sistolik adalah sekitar 87-105 dan nombor diastolik adalah 53-66 mm Hg.
 • Pada bayi berusia 1 hingga 3 tahun, bilangan sistolik adalah sekitar 95-105 dan nombor diastolik adalah 53-66 mm Hg.
 • Pada kanak-kanak berumur 3 hingga 7 tahun, bilangan sistolik adalah sekitar 95-110 dan nombor doa adalah 56-70 mm Hg.
 • Pada kanak-kanak usia sekolah, nombor sistolik adalah 97-112 dan nombor diastolik adalah 57-71 mm Hg.
 • Pada remaja, nombor sistolik adalah 112-128 dan nombor diastolik adalah 66-80 mm Hg.

Tekanan darah normal pada orang tua

Pada tahun 2017, garis panduan baru dari American Heart Association dan organisasi kesihatan lain menurunkan kadar diagnosis tekanan darah tinggi kepada 130/80 mm Hg untuk semua peringkat umur.

Seiring bertambahnya usia, tekanan darah cenderung meningkat. Itulah sebabnya, pada orang tua, tekanan darah mereka mungkin melebihi had tekanan darah normal bagi orang dewasa. Dengan catatan, tekanan darahnya tidak melebihi had 130/80 mm Hg dan perlu mengamalkan gaya hidup sihat.

Tekanan darah normal pada wanita hamil

Garis panduan tekanan darah normal untuk wanita hamil adalah sama dengan orang lain pada umumnya, iaitu di bawah 120/80 mm Hg. Sekiranya jumlahnya melebihi had ini ketika kehamilan belum memasuki 20 minggu, kemungkinan wanita hamil mengalami hipertensi.

Cara mengukur tekanan darah

Pada orang tua dan orang yang mempunyai masalah kesihatan yang mempengaruhi tekanan darah normal, pemeriksaan tekanan darah harus dilakukan secara berkala. Tujuannya adalah untuk mencegah hipertensi, yang secara amnya tidak menimbulkan gejala dan menjaga tekanan darah dalam batas normal sehingga tubuh sentiasa sihat.

Mengukur tekanan darah dapat dilakukan di klinik, pusat kesihatan, hospital, dan bahkan di rumah. Nah, langkah-langkah ujian tekanan darah di rumah yang perlu anda perhatikan untuk merangkumi:

 • Sebelum memeriksa tekanan darah, elakkan minum minuman berkafein dan bersenam pada 30 minit sebelumnya. Cuba merehatkan badan anda selama 5 minit dan menenangkan fikiran.
 • Duduk di kerusi dengan punggung lurus dengan kaki lurus ke bawah, tidak bersilang. Letakkan tangan anda di permukaan rata di paras jantung anda. Gunakan manset pengukur dan pastikan ia dipasang di atas lekukan siku.
 • Periksa tekanan darah berulang kali, misalnya 2 kali dengan selang 1-5 minit. Anda boleh melakukan ujian tekanan darah di kedua-dua belah lengan. Sebabnya ialah tekanan darah lengan kanan dan lengan kiri boleh berbeza dan ini adalah tanda serangan jantung.
 • Anda boleh mengukur tekanan darah secara berkala dan bebas pada waktu yang sama, seperti pagi dan petang. Biasanya, pemeriksaan tekanan darah rutin dilakukan 2 minggu setelah menjalani perubahan dalam rawatan atau selama seminggu sebelum pemeriksaan kesihatan kepada doktor, terutama anda yang mengalami keadaan kesihatan tertentu.

Perkara yang mempengaruhi tekanan darah normal

Peningkatan atau penurunan tekanan darah kadang-kadang tidak diketahui dengan pasti penyebabnya. Namun, kebanyakan orang mengalami perubahan tekanan darah dari jumlah normal kerana diet, gaya hidup, dan keadaan perubatan yang mereka alami.

Perubahan tekanan darah kerana gaya hidup dan diet

Tekanan darah meningkat boleh berlaku kerana anda minum terlalu banyak alkohol, mempunyai tabiat merokok, atau makan terlalu banyak makanan yang tinggi garam tetapi rendah kalium.

Selain itu, jarang bersenam dan berlebihan berat badan juga dapat meningkatkan tekanan darah normal. Sementara itu, penurunan tekanan darah biasanya disebabkan oleh tidak makan untuk waktu yang lama atau berbaring terlalu lama (tidak bergerak secara aktif).

Perlu diingat bahawa biasanya, tekanan darah akan menurun dengan sendirinya pada waktu malam dan meningkat pada waktu pagi.

Perubahan tekanan darah kerana keadaan atau masalah kesihatan tertentu

Dalam kes yang jarang berlaku, keadaan atau penyakit tertentu boleh mempengaruhi kadar gula darah normal, termasuk:

 • Mengalami tekanan yang mungkin menyusahkan anda, terutamanya dalam jangka masa panjang.
 • Sudah berumur 64-65 tahun, baik pada lelaki dan wanita.
 • Menghidap penyakit jantung, seperti bradikardia (denyut jantung yang sangat rendah), serangan jantung, penyakit injap jantung, atau kegagalan jantung boleh membuat tekanan darah anda rendah.
 • Penggunaan ubat-ubatan seperti pil kawalan kelahiran, ubat-ubatan sejuk, dan ubat penghilang rasa sakit boleh meningkatkan tekanan darah. Sementara itu, tekanan darah dapat menurun ketika anda mengambil antidepresan, ubat untuk disfungsi ereksi, dan ubat untuk penyakit Parkinson.
 • Mengalami diabetes, apnea tidur (gangguan tidur), masalah buah pinggang dan kelenjar tiroid, gangguan saluran darah juga boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Orang yang mengalami anemia, masalah endokrin, septikemia (keracunan bakteria dalam darah), reaksi alergi terhadap antibiotik seperti penisilin, dan kekurangan vitamin B12 dan asid folik cenderung mempunyai tekanan darah rendah.
 • Wanita hamil yang memasuki minggu ke-24 kehamilan mereka juga terdedah kepada tekanan darah rendah.

Recent Posts