6 Cara Membesarkan Zakar Anda, Benarkah Berkesan? •

Mengenai ukuran zakar, mungkin hampir semua lelaki bimbang tentang ini pada suatu ketika dalam hidup mereka. Di samping itu, ada kemungkinan juga hampir semua orang setidaknya merasa ingin tahu dengan mencari cara untuk membesarkan zakar, dan kemudian benar-benar tergoda untuk mencubanya.

Ramai yang mengaku telah menemui rahsia untuk meningkatkan ukuran organ pembiakan lelaki ini. Tetapi tetap saja, anda yang tergoda untuk mencuba cara membesarkan zakar harus berhati-hati. Kerana hingga sekarang belum ada kaedah yang terbukti secara ilmiah untuk meningkatkan ukuran zakar anda.

Jika, dengan ceroboh berusaha meningkatkan ukuran zakar, ada risiko kehilangan sensasi yang besar pada saraf periferal yang membuat ejakulasi menjadi sukar, mati pucuk, parut, luka, atau kerosakan kekal lainnya. Lalu, apakah fakta sebenarnya? Lihat ulasan berikut.

Pelbagai cara untuk membesarkan zakar, adakah ia berkesan?

Zakar, selain berfungsi sebagai organ pembiakan lelaki, kadang-kadang juga merupakan simbol kejantanan seperti yang dilihat dari ukurannya. Terdapat pelbagai cara untuk membesarkan zakar, dari pil pembesaran zakar, pam, senaman, hingga pembedahan plastik.

1. Pam vakum

Dalam kes tertentu, pam vakum zakar dapat membantu orang yang mengalami masalah peredaran darah untuk mendapatkan dan mengekalkan ereksi. Pam vakum sering digunakan pada lelaki tua yang menghidap diabetes atau disfungsi ereksi. Alat ini tidak menyembuhkan penyakit, hanya menguruskan gejala.

Pam vakum berjanji untuk meningkatkan ukuran zakar dengan mengepam darah ke batang zakar, sehingga zakar tegak dan bengkak. Anda kemudian diminta untuk menjepit zakar dengan cincin yang ketat, seperti tiku, agar darah tidak mengalir kembali ke dalam badan.

Adakah kaedah ini berkesan?

Kaedah ini mungkin masuk akal dan mudah dilakukan, tetapi terbukti hanya memberikan kesan sementara selagi cincin dipakai dan tidak memberi kesan yang signifikan terhadap prestasi anda di tempat tidur.

Menggunakan pam vakum terlalu kerap atau terlalu lama boleh merosakkan tisu elastik zakar yang sihat, mengakibatkan ereksi yang kurang optimum, dan bahkan risiko menyebabkan mati pucuk, mati rasa organ, dan kerosakan pada tisu dan saluran darah.

2. Makanan tambahan dan krim topikal

Ubat oral dan krim pembesaran zakar topikal mendakwa mengandungi hormon, vitamin, mineral, atau ramuan tradisional yang berkesan dalam pembesaran zakar.

Adakah kaedah ini berkesan?

Tidak ada bukti saintifik untuk menyokong tuntutan ini agar dapat berfungsi dengan berkesan dalam membantu anda mendapatkan ukuran zakar yang anda impikan, dan beberapa produk bahkan boleh membahayakan anda.

Sebilangan besar produk ubat pembesaran zakar tidak disetujui oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Akibatnya, tidak ada jaminan mengenai komposisi atau bahan kimia yang terkandung dalam ubat pembesaran zakar ini. Ubat pembesaran zakar seperti pil sihir boleh dicemari bahan toksik, seperti plumbum atau najis.

Beberapa produk atau kaedah pembesaran zakar secara terang-terangan menyebut kemungkinan kesan sampingan atau kerosakan kekal yang boleh menyebabkannya. Belum lagi, pil dan krim ini mungkin produk plasebo atau ubat kosong.

Beberapa pengeluar pil dan krim pembesaran zakar mengiklankan produk mereka dengan gambar dan testimoni "sebelum dan sesudah" dari pelanggan masa lalu.

Namun, ini tidak boleh dianggap bukti yang sah kerana sangat mudah bagi pengiklan untuk memanipulasi gambar dengan komputer atau menulis ulasan produk palsu. Jadi yang pasti, tidak ada ubat yang diketahui yang boleh meningkatkan ukuran zakar anda.

3. Menggantung berat pada zakar

Ada yang percaya bahawa anda boleh mencapai ukuran zakar yang lebih besar dengan menggantungkan berat pada hujung zakar berulang kali dari semasa ke semasa. Cara membesarkan zakar ini memang terasa menyakitkan. Tetapi jangan salah, alternatif bukan ubat ini dianggap kaedah tertua untuk meningkatkan ukuran zakar.

Adakah kaedah ini berkesan?

Bergantung pada berat badan yang digunakan akan memanjangkan zakar yang 'layu', tetapi kaedah ini tidak akan meningkatkan ketebalan. Kelemahannya? Tidak ada asas saintifik untuk menyokong keselamatannya. Juga, tidak ada laporan hasil positif dari berbagai percobaan yang telah dilakukan dengan menggunakan metode beban ini selama bertahun-tahun.

Tidak ada bukti bahawa hasil penarikan akan tetap kekal walaupun beban dilepaskan. Sebenarnya, terdapat banyak bukti bahawa pembesaran zakar dengan bantuan berat badan menyebabkan tanda regangan, lesi, penurunan kepekaan zakar, kerosakan tisu, dan mati pucuk.

4. Alat fizikal

Melihat peluang ini, kini banyak pengeluar pemanjang zakar atau usungan yang biasa dijumpai di pasaran. Sama seperti namanya, pemanjang zakar menggunakan kaedah tarikan: zakar 'layu' dimasukkan ke dalam tiub pemanjang dan kemudian ditarik setiap hari secara berkala.

Adakah kaedah ini berkesan?

Dipetik dari jurnal BJU Antarabangsa , pemanjang zakar Telah terbukti menggunakan proses semula jadi tubuh untuk merangsang pertumbuhan semula sel dalam tisu zakar. Kajian menyimpulkan bahawa alat ini dapat memanjangkan penis secara kekal, rata-rata 2.5 cm.

Dengan catatan, hasil yang lumayan ini datang dengan risikonya sendiri. Selain memerlukan dedikasi yang tinggi, diperlukan 4-6 jam penggunaan setiap hari dan dijalankan selama 6 bulan. Kaedah ini juga membawa risiko kesihatan yang serius, seperti kerosakan tisu dan saluran darah.

5. Latihan Kegel dan Jelqing

Sebilangan orang mengesyorkan senaman sebagai cara yang selamat untuk membesarkan zakar, misalnya dengan latihan Kegel dan Jelqing. Walaupun terdapat banyak bukti perubatan yang menjamin manfaat prestasi seksual yang lebih baik berkat latihan Kegel, sebenarnya tidak ada latihan yang dirancang khusus untuk meningkatkan ukuran zakar.

Jelqing adalah kaedah senaman yang dipercayai dapat meningkatkan ukuran zakar dengan mengurut dan menarik zakar menggunakan ibu jari dan jari telunjuk dari pangkal zakar ke hujung zakar anda berulang kali tanpa melancap.

Adakah kaedah ini berkesan?

Kedua-dua kaedah ini terbukti hanya memberikan kesan sementara dan tidak berkesan. Lebih khusus untuk kaedah Jelqing, melakukannya terlalu kerap dan agresif boleh menyebabkan rasa sakit dan kerengsaan pada kulit zakar, menyebabkan kecederaan kekal dalam keadaan terburuk.

6. Pembedahan plastik

Terdapat dua prosedur pembedahan perubatan yang tersedia untuk meningkatkan ukuran zakar, iaitu:

  • Pembedahan plastik meningkatkan panjang zakar. Prosedur pembedahan ini melibatkan pemotongan ligamen suspensori. Ligamen ini menghubungkan zakar ke kawasan pelvis dan menyokong zakar dalam keadaan tegak semasa ereksi. Apabila ligamen dipotong, zakar akan meluncur ke bawah dan memberi ilusi zakar yang lebih panjang dan lebih besar.
  • Pembedahan plastik memperbesar lilitan zakar. Prosedur pembedahan ini dilakukan untuk meningkatkan ketebalan zakar dengan menyuntik lemak yang diambil dari bahagian tubuh yang lain ke dalam zakar. Beberapa kajian melaporkan peningkatan lilitan zakar antara 1.4-4 cm.

Adakah kaedah ini berkesan?

Dilaporkan oleh perkhidmatan kesihatan Kebangsaan , sebuah kajian mendapati prosedur ini menghasilkan peningkatan purata panjang zakar 1,3 cm, tetapi hanya 35 peratus lelaki yang berpuas hati dengan hasilnya. Prosedur pembedahan untuk meningkatkan panjang zakar membawa risiko zakar meregang ke bawah semasa ereksi.

Walaupun risiko prosedur pembesaran zakar boleh menjadikan zakar anda kelihatan tidak rata, menyebabkan benjolan zakar di sana sini, dan mungkin juga parut. Lemak badan yang disuntik dari masa ke masa juga boleh hilang.

Alternatif pembedahan plastik berisiko rendah yang baru dilaporkan berjaya pada sesetengah lelaki. Prosedur ini melibatkan meletakkan semula zakar sedikit lebih tinggi untuk mendedahkan lebih banyak batang zakar, sehingga menimbulkan kemunculan zakar yang lebih panjang. Prosedur ini berlangsung selama 20 minit dan boleh dilakukan secara rawat jalan.

Menurut kajian baru-baru ini yang dilakukan di University of Turin, Itali, rawatan pembedahan membawa risiko komplikasi yang tinggi dan hasil yang tidak diingini. Persatuan Urologi Amerika juga menyatakan bahawa prosedur ini belum terbukti selamat atau berkesan untuk pembesaran zakar pada orang dewasa.

Mengapa tidak ada kaedah pembesaran zakar yang berkesan?

Baik itu makanan tambahan atau alat fizikal, tidak ada cara yang terbukti berkesan untuk membesarkan zakar. Sebabnya ialah struktur anatomi zakar terdiri daripada pasangan corpora cavernosa dan c orpus spongiosum tunggal, jadi ukuran zakar lebih kurang ditentukan secara genetik.

Tidak seperti payudara atau hidung, zakar bukanlah organ statik sehingga masih perlu bergerak. Oleh itu, prosedur pembedahan yang dilakukan tidak akan berjaya kerana tidak ada bahan implan yang sesuai untuk keperluan khusus ini.

Selain itu, zakar adalah salah satu organ tubuh manusia yang tidak mempunyai otot. Akibatnya, semua latihan fizikal dan apa sahaja latihan yang anda lakukan dan fokus pada pembesaran zakar tidak akan menghasilkan hasil yang diinginkan.

Ukuran zakar lelaki berbeza, jadi bagaimana membesarkan zakar tidak berguna

Anda berfikir bahawa zakar anda lebih kecil daripada orang lain? Tidak selalu.

Ketakutan bahawa zakar anda kelihatan terlalu kecil, bahkan untuk memuaskan pasangan anda semasa hubungan seks adalah perkara biasa. Namun, penyelidikan menunjukkan bahawa kebanyakan lelaki yang berpendapat bahawa alat kelamin mereka terlalu kecil sebenarnya mempunyai ukuran zakar yang normal.

Penyelidikan menunjukkan bahawa banyak lelaki mempunyai gambaran yang berlebihan mengenai ukuran ukuran zakar yang normal. Dipetik dari Klinik Mayo , zakar tidak akan dianggap kecil, kecuali jika panjang ereksi kurang dari 7.5 cm, yang dikenali sebagai mikropenis.

dalam jurnal Arkib Kelakuan Seksual juga menjelaskan bahawa manusia berkembang dengan zakar yang lebih besar, kerana pelebaran jalur kelahiran pada masa yang sama otak manusia berkembang dari masa ke masa. Ini jelas berbeza jika dibandingkan dengan nenek moyang manusia ratusan juta tahun yang lalu dan primata lain.

Jadi, satu-satunya cara yang pasti dan terjamin untuk mendapatkan zakar besar secara semula jadi ialah manusia perlu berkembang lebih jauh secara biologi. Namun, melihat lelaki dan wanita berkembang selari, saya rasa ini tidak akan membawa banyak faedah.

Bagi anda yang berkeras mahu menambah panjang zakar anda, sebenarnya ada beberapa pilihan yang terbukti murah, selamat, dan sihat yang secara tidak langsung dapat meningkatkan ukuran zakar.

  • Elakkan kegemukan atau berat badan berlebihan dengan mengurangkan berat badan anda.
  • Pastikan anda makan makanan yang sihat dan seimbang.
  • Bersenam secara berkala.

Apabila seseorang mempunyai perut buncit, lemak berlebihan ini akan membatasi pandangan zakar anda sehingga kelihatan lebih kecil. Keadaan ini juga dapat "menyedut" bahagian zakar ke dalam perut sehingga kelihatan lebih pendek. Sebagai peraturan umum, setiap 15 kg lemak tambahan di dalam badan lelaki akan menutup 2.5 cm zakarnya.

Sekiranya anda benar-benar risau dengan keadaan ini, elakkan kegemukan dengan mengamalkan gaya hidup dan bersenam yang sihat. Rujuk doktor atau pakar pemakanan untuk membantu proses penurunan berat badan anda berjalan lancar.

Recent Posts