Selsun: Petunjuk Penggunaan, Kesan Sampingan, Amaran, dll. •

Gunakan

Apa fungsi Selsun?

Selsun adalah syampu yang digunakan untuk melegakan gatal dan mengelupas kulit kepala dan memulihkan zarah kering dan mengelupas yang sering disebut sebagai kelemumur (radang kulit kepala akibat rembesan minyak yang berlebihan).

Selsun mengandungi bahan aktif selenium sulfida, yang sering digunakan untuk mengatasi masalah kulit kepala, seperti kelemumur dan dermatitis seborrheic.

Ubat ini juga digunakan untuk merawat jangkitan tinea versicolor dan kulat pada kulit. Ubat ini kadang kala diresepkan untuk kegunaan lain. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Selsun terdapat dalam dua jenis, iaitu Selsun Blue dan Selsun Yellow. Perbezaan antara Selsun Biru dan Kuning adalah pada kandungan selenium sulfida mereka.

Bagaimana cara menggunakan Selsun?

Untuk menggunakan Syampu Selsun:

  • Selsun Shampoo boleh mengubah warna emas, perak atau perhiasan logam lain, jadi penting untuk membuang semua perhiasan sebelum menggunakan syampu.
  • Urut syampu ke kulit kepala basah. Biarkan ia tinggal di kulit kepala selama dua hingga tiga minit. Bilas kulit kepala sehingga bersih. Ulangi aplikasi dan bilas hingga bersih. Selepas menggunakan syampu, basuh tangan anda dengan baik. Untuk hasil terbaik, gunakan sekurang-kurangnya dua kali seminggu atau seperti yang diarahkan oleh doktor.
  • Baca label produk untuk maklumat terperinci.

Untuk menggunakan Selsun Conditioner:

  • Setelah mencuci rambut dengan syampu Selsun, sapukan Selsun Conditioner pada rambut.
  • Elakkan terkena Selsun Conditioner dengan kulit kepala.
  • Urut rambut anda selama beberapa minit kemudian bilas dengan air

Tanyakan kepada doktor anda sebarang pertanyaan mengenai cara menggunakan ubat ini.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Bagaimana cara menyimpan syampu ini?

Selsun, baik Biru dan Kuning, paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari cahaya dan kelembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku.

Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang Selsun ke tandas atau longkang kecuali diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi.

Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda tentang cara membuang ubat anda dengan selamat.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Recent Posts