Sabun Susu Kambing Adakah Lebih Baik daripada Sabun Mandi Biasa?

Susu kambing adalah salah satu alternatif terbaik untuk susu lembu kerana kaya dengan vitamin dan mineral. Selain diproses menjadi makanan, susu kambing juga dapat dijadikan sabun mandi.

Sebenarnya, produk penjagaan kulit ini didakwa mempunyai lebih banyak faedah daripada sabun mandi komersial. Benarkah?

Kekurangan sabun mandi biasa

Sebilangan besar orang lebih gemar menggunakan sabun mandi biasa untuk kemudahan. Walau bagaimanapun, tidak selalu praktikal dan murah selalu unggul.

Sabun pencuci badan komersial sebenarnya adalah produk pencuci sintetik. Sabun mandi yang dihasilkan secara besar-besaran biasanya mempunyai pH yang tinggi kerana mengandungi bahan kimia yang mungkin berbahaya bagi kulit jika digunakan secara berlebihan.

Berbanding dengan sabun susu kambing, sabun yang mengandungi bahan pencuci lebih popular kerana berbuih dan berkesan sebagai penghilang kotoran. Walau bagaimanapun, bahan pencuci juga beralkali. Alkali dapat mengubah keseimbangan pH kulit sehingga kulit menjadi kering.

Kulit mempunyai lapisan yang berfungsi sebagai penghalang terhadap bakteria, virus, racun, perengsa, dan apa sahaja yang berpotensi menembus kulit. Apa sahaja yang mengganggu pH lapisan pelindung ini boleh menyebabkan keradangan pada kulit.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Farmakologi dan Fisiologi Kulit, kira-kira 90 minit selepas mencuci dengan sabun, pH kulit tangan tidak kembali normal. Nilai pH kulit yang seimbang ialah 4.7 - 5.75.

Perubahan pH dapat mewujudkan persekitaran yang ideal untuk bakteria membiak dan meningkatkan risiko kerengsaan. Akibatnya, kulit lebih mudah terkena dermatitis, dermatitis atopik, jangkitan kulat, dan masalah kulit lain yang berkaitan dengan jerawat.

Tidak seperti sabun susu kambing, sabun mandi komersial biasanya juga mempunyai wangian dan pewarna tambahan. Pelbagai bahan ini boleh menyebabkan kekeringan pada kulit serta mencetuskan reaksi alergi, terutama pada kulit sensitif.

Sabun antibakteria yang dinilai unggul bahkan boleh mempunyai bahan kimia yang lebih keras seperti triclosan dan triclocarban. Kedua-duanya dianggap meningkatkan risiko bakteria menjadi lebih tahan terhadap bahan antibakteria dalam sabun.

//wp.hellohealth.com/health-living/beauty/skin-care/how-to-shower-true-white-skin/

Proses pembuatan sabun susu kambing

Sabun susu kambing diperbuat daripada susu kambing tulen dan bahan semula jadi lain seperti minyak kelapa dan minyak zaitun. Semua bahan mentah ini biasanya dicampurkan bersama lye (pelet natrium hidroksida).

Walaupun beralkali, kesan penggunaannya lye tidak sebesar sabun mandi komersial. Ini kerana molekul minyak dan lye sekejap mengadun menjadi sabun. Proses pembuatan sabun juga menghasilkan gliserin yang melembapkan kulit secara semula jadi.

Penting untuk diperhatikan bahawa semua sabun asli mesti dibuat dengan lye. Sebarang produk pembersih kulit atau rambut yang dibuat tanpa natrium hidroksida bukanlah sabun yang benar, tetapi produk pencuci.

Kebaikan sabun susu kambing

Inilah faedah yang anda dapat dengan menggunakan sabun susu kambing.

1. Membersihkan kotoran yang degil

Susu kambing dalam bentuk semula jadi mengandungi asid laktik dan asid alfa-hidroksi (AHA). Asid laktik diketahui sangat berkesan membersihkan kulit. Sebatian ini berfungsi dengan menghilangkan kotoran degil pada kulit anda.

Sementara itu, kandungan asid alfa-hidroksi berfungsi membuang sel kulit mati yang menyebabkan kulit kusam. Ini akan mempercepat proses peremajaan kulit agar kulit kelihatan bersih dan cerah.

2. Memenuhi keperluan nutrisi kulit

Manfaat lain dari susu kambing berasal dari kandungan protein dan lemaknya yang tinggi. Protein menguatkan struktur kulit dan membantu membunuh bakteria penyebab jerawat, sementara lemak dapat melembapkan dan mencegah keradangan kulit.

Bukan hanya itu, susu kambing juga kaya dengan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk menjaga kesihatan kulit. Kulit anda boleh mendapat pengambilan zink, vitamin A, B complex, D, dan vitamin E hanya dengan menggunakan sabun susu kambing secara berkala.

3. Mengimbangkan pH kulit

Nilai pH sabun susu kambing lebih sesuai untuk kulit berkat kandungan asid kapriliknya. Sebatian ini dapat menurunkan nilai pH sabun dan menjadikannya hampir sama dengan pH tubuh manusia. Kesannya, kulit dapat menyerap nutrien dengan lebih baik tanpa kering.

4. Cemerlang menjaga kelembapan kulit

Krim semula jadi dalam susu kambing membantu mengunci kelembapan pada kulit. Inilah sebabnya mengapa jika anda menggunakan sabun susu kambing secara berkala, anda mungkin mula memperhatikan bahawa kulit anda menjadi lebih lembut dan lembut.

Sabun susu kambing juga tidak mengandungi bahan pencuci, alkohol, pewarna, atau sisa petroleum. Oleh itu, produk ini dianggap lebih selamat untuk orang yang mempunyai kulit sensitif atau terjejas oleh masalah kulit seperti eksim.

Sabun susu kambing adalah salah satu alternatif terbaik jika anda ingin beralih ke penjagaan kulit yang lebih semula jadi. Produk ini umumnya lebih selamat untuk kulit, tetapi perhatikan keadaan kulit setelah digunakan secara berkala untuk mengelakkan kesan yang tidak diingini.

Recent Posts