Lash Lift, Kaedah Baru Untuk Merengkokkan Bulu Mata Tanpa Panjangan. Adakah ia selamat? : Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Selain memanjangkan bulu mata, dunia kecantikan mempunyai kaedah baru untuk memanjangkan bulu mata, iaitu mengangkat bulu mata. Lash lift adalah kaedah mencantikkan mata yang bertujuan menjadikan bulu mata terangkat, bervolume, dan kelihatan tebal. Rawatan kecantikan ini didakwa menggunakan bahan semula jadi. Lalu, bagaimana prosesnya? Adakah bahaya untuk kesihatan? Ayuh, lihat jawapannya di sini.

Apakah proses memasang lash lift?

Pengangkatan bulu mata hanya dapat dilakukan oleh pakar yang telah dilatih di klinik atau pusat kecantikan. Cara melakukan lash lift dilakukan dengan kandungan keratin yang diaplikasikan pada bulu mata atas. Pada mulanya, semua solekan pada wajah akan dibersihkan, terutama mata, sehingga bahan-bahannya solekan tidak masuk dan menggumpal bulu mata semula jadi anda.

Seterusnya, pelekat silikon tebal akan dilekatkan pada kelopak mata. Kemudian, bulu mata akan disisir perlahan untuk memisahkan dan tidak bergumpal.

Selain itu, proses menyikat bulu mata juga bertujuan untuk mengangkat bulu mata dari melekat ke bahagian atas mata yang telah diberi pelekat silikon. Selepas itu, kemudian bulu mata dilumurkan dengan krim khas yang mengandungi ramuan, salah satunya keratin.

Juga, bulu mata dilumurkan dengan maskara khas untuk menjadikannya kelihatan hitam, tebal, dan tebal. Sama seperti pelanjutan bulu mata, terdapat beberapa pilihan jenis lenturan yang boleh anda pilih. Biasanya ada yang mempunyai saiz kecil, sederhana, besar, atau sangat besar.

Proses melekatkan dan meninggalkan bulu mata akan berjalan selama 30 hingga 40 minit di setiap mata. Semasa proses ini, mata mesti ditutup rapat. Ini juga bertujuan untuk mencegah krim masuk dan merengsakan mata.

Setelah dibiarkan dan dilekatkan, bulu mata akan dibalut dengan krim untuk mengeluarkannya dari silikon. Hasil akhir angkat bulu mata dapat menjadikan bulu mata anda kelihatan lebih tebal dan lebih lebat. Pengangkat bulu mata boleh bertahan sekitar 6-8 minggu.

Apakah bahaya?

Dr. Jacqueline R. Carrasco, pakar bedah oculoplastik di Wills Eye Hospital di Amerika Syarikat (AS) mengatakan bahawa kerana anda menggunakan bahan kimia untuk proses mengangkat bulu mata, pasti ada risiko alergi. Ini kerana pada dasarnya kulit setiap orang akan bertindak balas secara berbeza.

Anda juga berisiko terkena dermatitis (keadaan kulit yang menyebabkan kemerahan, bengkak, dan juga lepuh) dan keradangan, terutama jika keratin masuk ke mata atau kulit di sekitarnya.

Tidak ada pakar yang menganalisis dan menentukan sama ada krim pengangkat ini selamat 100 peratus atau tidak. Ini dijelaskan oleh Michael J. Earley, Ph.D, seorang doktor optometri di The Ohio State University College of Optometry.

Cuba dulu bagaimana cara melengkung dan memanjangkan bulu mata semula jadi

Kaedah mengangkat bulu mata dan penyambungan bulu mata telah menjadi popular di dunia kecantikan. Namun, anda masih boleh menjadikan bulu mata anda lebih cantik dengan beberapa cara semula jadi, seperti yang berikut:

1. Gunakan minyak zaitun

Minyak zaitun mengandungi vitamin A dan E yang bermanfaat untuk kesihatan rambut, termasuk memanjangkan bulu mata. Minyak zaitun menyerap jauh ke akar rambut dan pori-pori kulit kelopak mata untuk merangsang pertumbuhan bulu mata dan bertindak sebagai perisai untuk melindungi kekuatan batang rambut bulu mata.

Sapukan beberapa tetes minyak zaitun secara langsung di pangkal bulu mata anda setiap malam untuk mempromosikan pertumbuhan bulu mata yang lebih tebal dan tebal, atau meletakkan minyak zaitun pada kapas atau swab kapas. Putik kapas dan lembutkan bulu mata anda. Biarkan selama lima minit (atau semalaman) dan bilas dengan air suam. Lakukan ini setiap malam selama empat minggu atau sehingga anda mendapat hasil yang diinginkan. Biasanya, hasilnya akan mula dilihat dengan jelas setelah 1-2 bulan penggunaan biasa..

2. Gunakan teh hijau

Bancuh teh hijau dan biarkan sejuk. Kemudian anda boleh menggosok teh hijau secara langsung pada bulu mata anda dengan kapas atau Putik kapas. Kafein dan flavonoid yang terdapat dalam teh hijau dapat mempercepat kadar pertumbuhan bulu mata yang ada sambil mendorong pertumbuhan bulu mata baru.

3. Gunakan lidah buaya

Sekiranya anda ingin menjaga kesihatan dan memanjangkan bulu mata anda, sapukan sebilangan kecil gel aloe vera terus ke pangkal bulu mata anda sebelum tidur dengan bantuan sikat maskara. Berkat kandungan vitamin dan nutriennya yang kuat, lidah buaya dapat meningkatkan kadar pertumbuhan bulu mata dan juga menguatkannya.

Recent Posts