Spermatogenesis, proses pembentukan sel sperma pada testis lelaki

Sperma dan air mani adalah dua zat atau zat yang berbeza. Sel sperma adalah bahagian air mani yang biasanya hanya dapat dilihat dengan mikroskop. Sementara itu, air mani adalah cairan keputihan dan tebal yang dikeluarkan oleh zakar. Sperma yang terkandung dalam air mani adalah fungsi untuk menyuburkan telur (ovum) untuk kemudian membentuk zigot, embrio janin. Sebelum menjadi sel sperma yang siap membuahi telur, sperma memerlukan masa yang lama untuk dihasilkan oleh testis. Proses pembentukan sel sperma di testis disebut spermatogenesis.

Memahami proses spermatogenesis

Spermatogenesis adalah proses pembentukan sel sperma pada testis lelaki. Spermatogenesis sendiri berasal dari perkataan spermatozoa yang bermaksud biji dan genesis yang bermaksud pembahagian.

Sel sperma dihasilkan di tubulus seminiferus di testis. Di dalam dinding tubulus, banyak sel tersebar secara rawak yang disebut sel Sertoli. Sel-sel ini berfungsi untuk memberi makanan kepada sel sperma yang belum matang.

Apabila sel sperma telah matang (spermatogonia), spermatogonia (sel stem sperma) berkembang biak oleh mitosis dan meiosis.

Dari spermatogonia, sel sperma akan berubah menjadi spermatosit primer oleh mitosis. Selepas itu, spermatosit primer dibahagi dengan meiosis menjadi spermatosit sekunder dengan ukuran yang sama.

Melalui tahap kedua meiosis, spermatosit sekunder membahagi lagi menjadi empat spermatid dengan bentuk dan ukuran yang sama. Spermatid adalah tahap terakhir sebelum akhirnya berubah menjadi sel sperma yang matang (spermatozoa) dan siap dilepaskan bersama dengan air mani ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi.

Satu sel kuman yang belum matang memerlukan masa sehingga 74 hari untuk mencapai kematangan akhir. Semasa proses ini, lebih daripada 300 juta spermatozoa akan dihasilkan setiap hari. Malangnya, dari jumlah itu, hanya terdapat sekitar 100 juta sel sperma yang telah matang sepenuhnya dalam proses terakhir.

Sel sperma sangat kecil

Sperma matang mempunyai kepala rata, bujur dan ekor bergelombang. Sperma tidak dapat dilihat dengan mata kasar kerana sel-sel ini sangat kecil, iaitu sekitar 0.05 milimeter dari kepala hingga ekor.

Kepala sperma mempunyai kromosom dan juga memiliki struktur tubuh yang disebut akrosom. Akrosom mengandungi enzim hyaluronidase dan proteinase, yang keduanya berfungsi menembusi lapisan sel telur. Di tengah akrosom terdapat mitokondria kecil yang memberikan tenaga untuk menggerakkan ekor sperma.

Tingkatkan kualiti sperma anda dengan gaya hidup sihat

Sperma yang sihat adalah kunci kesuburan lelaki. Sekiranya anda dan pasangan anda merancang untuk mempunyai anak, mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat adalah salah satu resipi.

Jadi, bukan hanya faktor usia yang mempengaruhi kesuburan lelaki, kerana hakikat bahawa gaya hidup juga dapat menentukan kejayaan program kehamilan yang anda dan pasangan merancang.

Berikut adalah beberapa perubahan gaya hidup sihat yang dapat anda lakukan untuk meningkatkan kualiti sperma.

1. Perhatikan pengambilan makanan anda

Makanan yang anda makan setiap hari boleh mempengaruhi kualiti sperma. Nutrien dalam makanan memainkan peranan penting dalam meningkatkan kualiti sperma sehingga membantu sperma bergerak dan membaja.

Oleh itu, penting bagi anda untuk memastikan bahawa makanan yang anda makan setiap hari mengandungi khasiat dan pemakanan yang seimbang. Selain lebih sihat dan bugar, beberapa makanan yang membaja sperma, seperti sayur-sayuran hijau, makanan laut, dan biji-bijian yang kaya dengan nutrien juga membantu meningkatkan kualiti sperma dan gairah seksual lelaki.

Sekiranya badan anda sihat, maka rangsangan seksual dan kualiti sperma anda juga baik. Dengan cara itu, kadar kesuburan anda akan meningkat. Ini bermaksud, kemungkinan kejayaan program kehamilan yang anda dan pasangan rancangkan dapat menjadi lebih besar.

2. Berhenti merokok

Merokok adalah tabiat yang tidak sihat dan mempunyai banyak kesan negatif pada tubuh. Salah satu yang mungkin berlaku adalah masalah kesuburan.

Beberapa kajian menyatakan bahawa lelaki yang merokok berisiko tinggi mengalami mati pucuk. Di samping itu, kualiti dan kuantiti sperma lelaki yang merokok juga diketahui lebih buruk daripada orang yang tidak merokok.

Satu kajian yang diterbitkan oleh BMC Public Health menyimpulkan bahawa merokok mempengaruhi jumlah sperma yang lebih rendah dan meningkatkan jumlah kecacatan morfologi spermatozoa. Ini tentunya mempengaruhi tahap kesuburan lelaki.

Itulah sebabnya, jika anda ingin mempunyai anak, cubalah berhenti merokok. Walaupun tidak mudah, ini tidak bermaksud anda tidak dapat melakukannya sama sekali.

Sekiranya perlu, jangan ragu untuk meminta sokongan daripada mereka yang terdekat dengan anda agar usaha anda untuk berhenti merokok dapat berjalan dengan lancar dan optimum.

3. Rajin dalam sukan

Obesiti kening kegemukan boleh mengganggu kualiti dan kuantiti sperma, baik dari bentuk dan pergerakannya. Itulah sebabnya menjaga berat badan yang ideal juga merupakan salah satu perubahan hidup sihat yang perlu anda buat.

Nah, salah satu cara untuk mengawal berat badan secara optimum adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Selain itu, senaman juga dapat menjadikan badan anda lebih bertenaga sambil mengurangkan tahap tekanan.

Tahap tekanan yang rendah boleh menyebabkan perasaan senang dan berfikiran positif dalam diri anda. Ini tentunya baik untuk kejayaan program kehamilan bersama pasangan.

Anda tidak perlu melakukan senaman intensiti tinggi. Pilih jenis senaman yang sesuai dengan pilihan dan keadaan kesihatan anda. Dapatkan badan anda bergerak setiap hari.

4. Jaga organ pembiakan anda

Mengekalkan suhu testis juga merupakan cara lain untuk meningkatkan kualiti sperma. Sebabnya, menurut beberapa kajian suhu panas boleh merosakkan sperma.

Anda dapat mencegah kerosakan sperma dengan mengekalkan suhu badan yang normal dan menghindari tabiat buruk, seperti berendam di dalam air panas, memakai seluar ketat, meletakkan komputer riba di pangkuan anda, atau duduk terlalu lama.

Walaupun anda tidak merasakan kesannya dengan segera, suhu tinggi di sekitar skrotum dan testis dapat mengganggu proses spermatogenesis dan mengurangkan kualiti sperma.

5. Amalkan hubungan seks yang sihat dengan pasangan anda

Anda juga perlu membersihkan zakar sebelum dan selepas hubungan seks untuk melakukan hubungan seks yang sihat dan selamat. Ini kerana aktiviti seksual adalah salah satu sumber penyebaran jangkitan terbesar.

Sekiranya anda ingin menggunakan alat bantu, seperti mainan seks, basuh dengan bersih setiap kali anda ingin melakukan hubungan seks.

Elakkan menukar pasangan semasa melakukan hubungan seks untuk mengelakkan risiko penyakit kelamin. Di samping itu, anda tidak boleh melakukan hubungan seks ketika mabuk kerana ia sebenarnya boleh mencetuskan tindakan berisiko.

Recent Posts