8 Kesan Sampingan IUD yang Perlu Dipertimbangkan

IUD (Peranti intrauterin) aka kontrasepsi spiral adalah kaedah kontrasepsi yang sangat diminati oleh wanita Indonesia kerana ia berkesan dan kaedah memasukkan IUD agak mudah. Bergantung pada jenis yang anda inginkan, IUD boleh bertahan dari 3 hingga 10 tahun untuk mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu mengetahui kesan sampingan IUD atau kawalan kelahiran spiral yang mungkin berlaku sebelum anda memutuskan untuk menggunakannya.

Apakah kesan sampingan IUD?

Sama seperti alat kontraseptif lain, IUD (jenis hormon atau tembaga IUD) dilengkapi dengan pelbagai kelebihan dan kekurangan. Tidak lupa, kadang-kadang terdapat satu atau lebih kesan sampingan yang menyertai penggunaan kontrasepsi spiral ini, termasuk:

1. Sakit semasa kemasukan IUD

Salah satu kesan sampingan penggunaan pil kontraseptif adalah kesakitan yang dirasakan semasa memasukkan IUD. Walaupun tidak semua wanita mengalami ini, keadaan ini adalah salah satu kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Biasanya, kesakitan ini tidak bertahan lama, jadi anda tidak perlu risau. Sebenarnya, kesakitan ini hanya dapat bertahan sebentar. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu ditemani oleh orang lain semasa menjalani proses ini. Sebabnya, anda mungkin tidak dapat pulang sendiri sekiranya mengalami kesakitan atau kesakitan.

2. Haid tidak teratur

Kesan sampingan lain yang mungkin berlaku semasa anda menggunakan IUD adalah kitaran haid yang tidak teratur. Biasanya, kitaran haid yang tidak teratur bergantung pada jenis kawalan kelahiran spiral yang digunakan. Terutama, memandangkan terdapat dua jenis IUD yang boleh anda gunakan.

Sebagai contoh, jika anda menggunakan kawalan kelahiran spiral hormon, anda biasanya akan mengalami pendarahan ringan tetapi dengan kitaran haid yang tidak teratur. Sementara itu, semasa anda menggunakan kawalan kelahiran spiral bukan hormon, anda mungkin mengalami pendarahan yang lebih berat.

3. Kekejangan perut selepas kemasukan IUD

Kesan sampingan lain yang boleh anda alami setelah menggunakan IUD adalah kekejangan perut. Ya, anda sangat mungkin mengalami kesakitan atau kekejangan di kawasan perut setelah pil kontraseptif diletakkan di rahim anda. Kekejangan perut juga boleh muncul ketika anda sedang haid.

Walau bagaimanapun, kekejangan perut yang anda rasakan mungkin sedikit berbeza dengan kekejangan atau kesakitan yang biasa anda rasakan semasa haid anda. Oleh itu, apabila anda mengalami kekejangan perut yang tidak biasa, anda mungkin perlu memeriksa benang kawalan kelahiran spiral ini atau berjumpa doktor.

4. Titik pendarahan muncul

Sekiranya anda mengalami pendarahan selepas kawalan kelahiran spiral, anda tidak perlu risau. Sebabnya, ini mungkin salah satu kesan sampingan penggunaan IUD. Ini biasanya berlaku kerana badan anda masih memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan kehadiran benda asing ini.

Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan pendarahan selepas hubungan seks. Walaupun, sebenarnya terdapat IUD di dalam vagina tidak boleh mengganggu aktiviti seksual anda dengan pasangan anda.

Sekiranya penggunaan IUD membuat anda atau pasangan merasa tidak selesa semasa melakukan hubungan seks, anda harus berjumpa doktor.

5. Mual dan sakit perut

Tidak jarang, kesan sampingan lain yang mungkin anda alami setelah memasukkan IUD atau pil kontraseptif adalah loya. Mual yang anda alami sedikit berbeza dengan loya yang mungkin anda perolehi daripada menggunakan bentuk kontrasepsi lain.

Anda boleh mengurangkan loya yang anda rasa dengan minum banyak air mineral. Selain itu, anda juga boleh mengambil jus buah atau sayur yang anda rasa dapat mengurangkan rasa mual dan pening yang anda rasa.

6. Jangkitan faraj

Salah satu kesan sampingan yang paling serius yang mungkin anda alami selepas memasukkan IUD adalah jangkitan. Jangkitan yang anda alami biasanya berlaku di faraj. Walau bagaimanapun, ini hanya mungkin dilakukan sekiranya doktor atau profesional penjagaan kesihatan yang lain tidak memasukkan IUD dengan betul.

Maksudnya, selagi anda dan doktor anda mengikuti langkah-langkah memasang pil kontraseptif mengikut peraturan, kemungkinan kesan sampingan ini sangat kecil. Namun, seperti yang dilaporkan oleh Pejabat Kesihatan Wanita, setelah pemasangan, risiko anda terkena jangkitan pada organ pembiakan anda meningkat. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud bahawa setiap wanita yang menggunakan IUD sebagai alat kontraseptif akan mengalami keadaan ini.

7. Perbezaan kedudukan IUD

Satu kemungkinan yang boleh berlaku dari penggunaan IUD adalah kedudukannya di rahim yang bergeser. Sebenarnya, kedudukan ini boleh beralih keluar dari rahim anda. Oleh itu, penting bagi anda untuk memeriksa kedudukan benang IUD secara berkala. Ini dapat membantu anda memastikan bahawa IUD masih dalam kedudukan asalnya.

Sekiranya anda bimbang bahawa IUD telah bergeser atau benang IUD hilang, gunakan kontrasepsi sandaran sehingga anda mempunyai masa untuk berjumpa doktor.

8. Kesan sampingan IUD lain

Bukan hanya itu, penggunaan IUD sebenarnya mempunyai pelbagai kesan sampingan yang berpotensi. Walau bagaimanapun, kesan sampingan memasang pil kontraseptif masih agak normal dan tidak bertahan lama. Sebagai contoh, kesan sampingan lain yang mungkin juga berlaku semasa anda memasukkan IUD adalah pertumbuhan jerawat.

Bukan hanya itu, kesan sampingan ringan yang lain adalah sakit badan dan kesakitan, hingga payudara terasa sakit setelah dimasukkan IUD. Kesan sampingan ini lebih cenderung berlaku semasa anda menggunakan IUD hormon.

Bagaimana menangani kesan sampingan IUD?

Sebenarnya, anda tidak perlu terlalu risau tentang kesan sampingan penyisipan IUD. Kenapa? Kerana kesan sampingan penggunaan pil kontraseptif hanya berlangsung selama beberapa bulan pertama penggunaan. Ini berlaku kerana badan anda masih menyesuaikan diri dengan kehadiran IUD di rahim.

Namun, keadaan ini tidak membuat anda terpaksa menghentikan aktiviti atau rutin harian anda. Di samping itu, terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat penyisipan IUD.

  • Ambil ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen, paracetamol, atau naproxen untuk mengurangkan kesakitan.
  • Gunakan kompres hangat tepat di bahagian bawah perut yang terasa tidak selesa, untuk melegakan kekejangan dan kesakitan.
  • Gunakan seluar dalam untuk beberapa lama untuk menyerap pendarahan atau noda yang tidak teratur.

Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati dengan sebarang kesan sampingan yang anda alami selepas memasukkan IUD. Sekiranya kesan sampingan yang anda alami terus muncul selama berbulan-bulan dan tidak hilang, lebih baik jika anda berjumpa doktor.

Beritahu doktor anda mengenai sebarang keadaan yang anda alami. Selain itu, tanyakan dan periksa lebih lanjut mengenai keadaan kesihatan anda, sehingga jika ada masalah, doktor dapat segera mengambil tindakan untuk mengatasi keadaan tersebut. Elakkan menyelesaikan masalah kesihatan tanpa pengawasan atau nasihat doktor anda.

Recent Posts