5 Kelebihan Susu Almond berbanding dengan Susu Lain •

Lebih kurang sejak 2014, susu badam telah menjadi trend gaya hidup sihat di kalangan masyarakat masa kini. Susu badam telah menjadi "pengganti" susu lembu yang biasanya kita makan setiap hari. Tetapi kadang-kadang (dan mungkin selalu) timbul pertanyaan, "Apa kelebihan susu badam daripada susu lembu?"

Sekiranya anda vegan, tidak suka tenusu, atau peka terhadap susu, susu badam adalah alternatif yang baik untuk gaya hidup sihat anda.

Tahun lalu 2015, MASA membuat tinjauan pendapat yang melibatkan 5 pakar kesihatan mengenai pandangan mereka mengenai faedah susu badam. 4 daripada 5 pakar kesihatan bersetuju bahawa susu badam mempunyai lebih banyak faedah dan mengandungi banyak nutrien yang tidak dimiliki oleh susu lain.

Apa kelebihan susu badam berbanding susu lain?

Susu almond dianggap sebagai pilihan yang jelas bagi vegan dan orang yang tidak toleran terhadap laktosa. Selain itu, susu badam adalah 50% lebih rendah kalori daripada susu lembu, kata Kristin Kirkpatrick, pakar diet dan pengurus perkhidmatan pemakanan kesihatan di Cleveland Clinic's Wellness Institute.

"Susu almond mempunyai manfaat bagi orang yang ingin menurunkan berat badan, kerana ia bukan produk haiwan, tidak mengandung kolesterol," jelasnya.

Di tengah populariti susu badam, ada sesuatu yang perlu anda perhatikan dan perhatikan. Susu almond tidak mempunyai banyak protein atau kalsium untuk menjadi pengganti susu lembu. Satu gelas susu badam hanya mempunyai 1 gram protein jika dibandingkan dengan susu lembu yang mempunyai 8 gram. Selain itu, kandungan kalsium adalah 2 miligram jika dibandingkan dengan kandungan kalsium susu lembu yang mengandungi 300 miligram.

Alicia Romano, ahli diet dengan Pusat Pemakanan Frances Stern di Pusat Perubatan Tufts, mengatakan, "Tidak seperti susu lembu dan susu kedelai, susu badam secara semula jadi rendah protein."

Mungkin agak pelik, tetapi sebenarnya 1 ons kacang mengandungi 6 gram. Tetapi kerana akhirnya berubah menjadi susu, yang kebanyakannya air, banyak nutrien badam hilang.

Terdapat banyak susu badam yang dijual di pasaran. Tetapi sebelum anda membeli, pastikan pada label bahawa susu badam yang anda beli mempunyai bahan pemakanan tambahan dan tidak mengandungi bahan pengawet yang buruk. Sekiranya anda lebih suka membuatnya sendiri, teruskan. Kerana memang membuatnya cukup mudah!

8 kebaikan pengambilan susu badam

Terdapat beberapa faedah kesihatan yang dapat kita peroleh ketika memakan susu badam. Berikut adalah 5 faedah yang anda dapat:

1. Sihat jantung

Susu badam tidak mengandungi kolesterol atau lemak jenuh. Ia juga rendah natrium dan tinggi lemak sehat (seperti asam lemak omega, seperti yang terdapat pada ikan), yang membantu mencegah tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

2. Membantu menurunkan berat badan

1 cawan susu badam mengandungi hanya 39 kalori, separuh daripada kalori yang terdapat dalam susu skim lembu. Susu badam membantu anda mengurangkan atau mengekalkan berat badan yang sihat.

3. Tulang menjadi lebih kuat

Walaupun pada awalnya tidak mengandung kalsium dan vitamin D sebanyak mana pun dalam susu sapi, tetapi susu badam yang diperkaya dengan kalsium dan vitamin D sebenarnya lebih banyak mengandung kalsium dan vitamin D daripada susu sapi. Ini menjadikan susu badam baik untuk mengurangkan risiko osteoporosis serta meningkatkan tulang dan gigi yang sihat.

4. Mengurangkan risiko diabetes

Susu almond (tanpa bahan tambahan) rendah karbohidrat, yang bermaksud ia tidak meningkatkan kadar gula darah anda dengan ketara, sehingga mengurangkan risiko anda menghidap diabetes. Ini kerana susu badam rendah pada indeks glisemik, dan badan anda akan menggunakan karbohidrat untuk tenaga, jadi gula tidak disimpan sebagai lemak!

5. Tidak mengandungi laktosa

Orang yang tidak bertoleransi laktosa mengalami kesukaran untuk mencerna gula dalam susu lembu. Sekiranya anda sering mengalami sakit perut atau cirit-birit selepas minum susu, anda juga mungkin mengalami intoleransi laktosa. Sekiranya demikian, susu badam lebih sesuai dimakan oleh anda sebagai pengganti susu lembu, kerana ia tidak mengandungi laktosa.

Recent Posts