Temu Ireng, Herba Berkhasiat Yang Dapat Mengatasi Kebotakan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Temu ireng adalah tumbuhan herba yang mempunyai nama Latin Aeruginosis curcuma . Temu ireng dan temulawak sebenarnya masih merupakan satu spesies, dan sering diberikan kepada anak-anak kecil yang sukar makan. Tidak hairanlah tanaman ini sering disebut sebagai ramuan penambah selera makan, atau dikenali sebagai "jamuk Cekok". Namun, apa lagi faedah sebenar bertemu ireng?

Temu ireng sering digunakan sebagai jamu di Indonesia

Temu ireng adalah salah satu jenis tanaman Zingiberaceae yang telah diketahui oleh masyarakat sebagai ramuan perubatan tradisional. Biasanya, khasiat temu ireng digunakan sebagai ramuan untuk ramuan perubatan semula jadi. Contohnya, untuk merawat batuk, asma, kudis, cacing, malaria, dan sebagai ubat penambah selera makan.

Tetapi sayangnya, tidak ada penelitian yang valid yang dapat membuktikan bahawa manfaat temu ireng sebenarnya dapat merawat berbagai penyakit seperti yang disebutkan di atas.

Kelebihan bertemu ireng untuk mengatasi kebotakan

Penyelidikan di Universiti Naresuan, Thailand, mendapati potensi manfaat temu ireng untuk merawat kebotakan pola lelaki. Kajian ini menguji 87 lelaki yang botak atau alopecia androgenetik (AGA).

Lelaki tersebut secara rawak ditugaskan untuk menerima perbandingan ubat antara monixidil (ubat pertumbuhan rambut) dan ekstrak temu ireng dan dibandingkan dengan plasebo. Kajian ini menguji penggunaan ubat ini selama 2 kali selama 6 bulan. Ubat ini digunakan pada kulit kepala seperti syampu.

Keberkesanan ubat dinilai berdasarkan berapa banyak pertumbuhan rambut di kawasan botak yang disasarkan dan penilaian subjektif pesakit mengenai pertumbuhan rambut.

Hasil kajian menunjukkan bahawa manfaat ekstrak temu ireng dan monoksidil dapat mengurangi kebotakan dan merangsang pertumbuhan rambut baru. Penggunaan temu ireng dan monoxidil juga selamat dan terbukti tidak menyebabkan kesan sampingan pada rambut dan kulit kepala.

Perhatikan ini sebelum menggunakan ramuan untuk rawatan

Untuk mendapatkan khasiat temu ireng, biasanya tanaman ini hanya digunakan sedikit kerana rasanya sangat pahit. Sekiranya anda ingin dimakan, ia mesti dicampurkan dengan bahan lain yang dapat meneutralkan rasa pahit temu ireng.

Selain itu, manfaat temu ireng belum terbukti secara perubatan untuk penggunaan ubat dalaman. Adalah idea yang baik sebelum menggunakan tumbuhan herba, berjumpa doktor terlebih dahulu. Perubatan herba tidak dapat menggantikan rawatan perubatan di doktor.

Tumbuhan ubat hanya berfungsi sebagai terapi sokongan (promosi) dan pencegahan (pencegahan), bukan untuk menyembuhkan penyakit. Sekiranya anda ingin menggunakan sebarang jenis ubat herba, anda harus berjumpa doktor. Kemudian doktor dapat mempertimbangkan dos herba dan cara menggunakannya dengan selamat mengikut keadaan anda

Recent Posts