Ubat Semula jadi Kutu Air Boleh menjadi Alternatif Mengurangkan Gejala

Kutu air menyebabkan gejala berupa gatal-gatal pada kaki yang menjadikannya tidak selesa. Lebih-lebih lagi, kaki atau tangan menjadi tidak sedap dipandang kerana penampilan gelembung yang berisi cecair. Selain ubat, adakah bahan semula jadi yang dapat merawat kutu air sepenuhnya?

Bahan semula jadi sebagai ubat kutu air

Terdapat banyak pilihan krim atau salap antijamur untuk merawat kutu air. Namun, anda sebenarnya dapat menyingkirkan kutu air dengan bahan semula jadi. Berikut adalah pelbagai bahan yang berpotensi mengatasi gejala kutu air.

1. Bawang putih

Siapa kata bawang putih hanya boleh dijadikan rempah memasak? Sejak zaman kuno, bawang putih dipercayai sebagai ubat semula jadi untuk merawat kutu air, anda tahu!

Melalui kajian dalam Journal of Applied Microbiology pada tahun 2002, bawang putih diketahui mempunyai sifat antijamur yang kuat terhadap jamur Candida albicans. Bakteria jenis ini adalah penyebab jangkitan kulat yang paling biasa pada manusia.

Terdapat dua cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kutu air dengan bawang putih, seperti berikut.

1. Langkah pertama

Hancurkan 4-5 ulas bawang putih hingga hancur, kemudian perlahan-lahan gosokkannya ke kawasan kaki atau tangan yang terkena kutu air. Lakukan secara berkala sekurang-kurangnya 2 kali sehari untuk mengurangkan gatal pada kaki.

2. Cara kedua

Sediakan lembangan air suam, kemudian masukkan 3-4 ulas bawang putih yang telah digiling sebelumnya. Rendam kaki atau tangan anda yang dijangkiti selama 30 minit sehingga gatal reda. Lakukan 2 kali sehari sehingga 1 minggu dan lihat perubahannya.

2. Baking soda

Kajian dalam jurnal Mycopathologia pada tahun 2013 mendapati bahawa baking soda dapat digunakan sebagai ubat kutu air semula jadi yang patut dicuba. Sebabnya, baking soda dapat melawan jangkitan kulat yang mencetuskan keradangan pada kulit.

Cara menggunakan baking soda untuk merawat kutu air sangat mudah. Campurkan setengah cawan (115 gram) baking soda dalam mangkuk air suam. Selepas itu, rendam kaki atau tangan yang dijangkiti selama 15-20 minit 2 kali sehari.

3. Garam laut

Garam mesti tersedia di dapur anda. Selain dapat digunakan sebagai perasa dalam memasak, Anda juga dapat menggunakan garam sebagai ubat semula jadi untuk merawat kutu air.

Ini kerana garam mempunyai sifat antibakteria dan antijamur yang kuat. Bahan semula jadi ini dapat membantu menghalang pertumbuhan bakteria dan mencegah penyebaran kutu air.

Merendam kaki anda dengan air masin adalah salah satu kaedah termudah untuk mengatasi kutu air. Lakukan selama 20 minit, kemudian keringkan sehingga bersih. Jangan biarkan kaki atau tangan anda lembap, kerana ini boleh mencetuskan pertumbuhan kulat dan memburukkan lagi gejala.

4. Minyak pokok teh

Minyak pokok teh alias minyak pokok teh telah digunakan sebagai ubat antikulat semula jadi selama bertahun-tahun. Ini kerana minyak pokok teh mempunyai sifat antiseptik, antibakteria, dan antijamur yang sesuai untuk merawat kutu air.

Sebenarnya, menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam The Australasian Journal of Dermatology pada tahun 2002, manfaat minyak pokok teh terbukti sama berkesannya dengan tolnaftate. Tolnaftate adalah salah satu ubat kutu air atau jangkitan kulat yang paling banyak digunakan.

Anda hanya perlu menuangkan sedikit minyak ke telapak tangan anda, kemudian gosokkannya ke kawasan kulit gatal yang disebabkan oleh kutu air. Kaedah ini dapat membantu mengurangkan gejala kutu air, mulai dari gatal, bengkak, dan sensasi terbakar pada kulit.

5. Minyak oregano

Minyak pati Oregano juga dipercayai sebagai ubat semula jadi untuk membantu merawat kutu air. Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak oregano terapeutik mengandungi 71 peratus sebatian antiseptik yang dikenali sebagai fenol.

Dua jenis fenol yang terdapat dalam minyak oregano adalah thymol dan carvacrol. Kedua-duanya adalah bahan aktif yang dapat membunuh kulat dan mengawal pertumbuhan mikrob berbahaya di dalam badan.

Minyak oregano terapeutik boleh digunakan bersama dengan minyak pokok teh. Caranya, anda hanya mencampurkan tiga tetes minyak pokok teh dengan dua tetes minyak oregano. Kemudian, sapukan pada kawasan masalah tiga kali sehari.

Walaupun faedahnya menggoda, pelbagai ubat semula jadi untuk kutu air di atas juga dapat menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk ruam atau alergi pada beberapa orang. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor kulit terlebih dahulu sebelum mencubanya.

Di samping itu, lakukan juga pelbagai rawatan untuk kulit seperti menjaga kebersihan kaki, memakai kasut yang tidak terlalu ketat, menukar stoking setiap hari, dan menjaga sistem ketahanan badan dengan memakan makanan yang sihat.

Recent Posts