8 Kaedah Berkesan untuk Menghilangkan Kegelisahan Berlebihan •

Kegelisahan adalah bentuk emosi yang dicirikan oleh perasaan tidak selesa, takut, atau gelisah. Bentuk emosi ini adalah normal dan merupakan tindak balas normal terhadap tekanan. Secara amnya, perasaan cemas akan berlalu setelah keadaan yang mencetuskannya hilang. Namun, tidak jarang, perasaan cemas boleh berlebihan sehingga menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian dan menjalankan aktiviti. Anda boleh menggunakan kaedah di bawah ini untuk membantu menghilangkan kegelisahan yang berlebihan.

Pelbagai cara untuk menghilangkan kegelisahan yang berlebihan

Perasaan cemas boleh membuat anda sakit, terutama jika ia berlaku secara berterusan. HelpGuide mengatakan keadaan ini boleh menyebabkan insomnia atau sukar tidur, ketegangan otot, sakit kepala, dan masalah pencernaan. Bukan hanya itu, kegelisahan berlebihan juga boleh menjadi gejala gangguan mental, seperti gangguan kecemasan atau kemurungan.

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan kegelisahan berlebihan yang sering terjadi:

1. Tarik nafas dalam-dalam

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kegelisahan adalah menarik nafas lega. Kaedah mudah ini dapat membantu tubuh anda mengaktifkan tindak balas relaksasi badan, sehingga mengurangkan tekanan dan kegelisahan yang anda rasakan.

Untuk mempraktikkan teknik pernafasan ini, anda hanya perlu menarik nafas panjang melalui hidung. Kemudian, tahan nafas selama beberapa saat. Kemudian, hembus perlahan-lahan melalui mulut anda. Tidak hanya ketika anda merasa cemas, anda juga dapat melakukan latihan pernafasan ini setiap hari untuk membantu melepaskan pemikiran yang mengganggu.

2. Berbual dengan orang lain

Biasanya, apabila seseorang mengalami kegelisahan yang berlebihan, dia cenderung untuk menarik diri dari persekitaran sosial. Sebenarnya, salah satu cara untuk menghilangkan kegelisahan adalah adanya sokongan sosial dari orang terdekat. Sebaliknya, mengasingkan diri dari persekitaran bukanlah jalan keluar dari kemelut yang anda lalui.

Oleh itu, ketika anda mengalami kegelisahan, cubalah ungkapkan bagaimana perasaan anda dan tetap berhubungan dengan orang di sekeliling anda. Anda boleh bercakap dengan orang yang anda percayai dan merasa selesa dengannya, seperti saudara, rakan, atau bahkan profesional kesihatan mental.

3. Lakukan apa yang anda sukai

Selain mengurangkan perasaan sedih, melakukan hobi atau aktiviti yang anda nikmati juga dapat menjadi salah satu cara untuk mengatasi kegelisahan. Cara yang menggembirakan ini dapat membantu tubuh anda melepaskan hormon oksitosin, yang merupakan tekanan dan penghilang kegelisahan semula jadi.

Pilih aktiviti yang anda gemari, tetapi masih sihat, seperti menonton filem, berjalan, menyanyi dan sebagainya. Anda boleh melakukan aktiviti ini sendiri atau bersama dengan yang terdekat dengan anda.

4. Lakukan sesuatu yang baru

Selain melakukan perkara yang anda gemari, anda juga perlu melakukan perkara baru untuk menghilangkan kegelisahan yang berlebihan. Mempelajari kemahiran baru dapat mengembangkan kemampuan anda dan mendapat kepuasan setelah menyelesaikannya.

Adapun perasaan ini dapat menimbulkan rasa senang dan bahagia, sehingga kegelisahan yang anda rasakan dapat dikurangkan. Untuk mencubanya, anda boleh memilih untuk mempelajari bahasa baru, kerajinan, atau kemahiran baru yang lain.

5. Bersenam secara berkala

Bersenam dapat meningkatkan mood atau mood, jadi kaedah ini juga diyakini dapat mengurangkan perasaan cemas. Sebabnya, senaman dapat mengurangkan hormon stres, seperti kortisol. Di samping itu, aktiviti fizikal ini juga membantu melepaskan endorfin, iaitu hormon yang dapat meningkatkan mood dan perasaan senang.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda perlu bersenam secara teratur dan teratur. Anda boleh memilih senaman ringan, seperti berenang, berjalan kaki, yoga, atau hanya pergi ke luar untuk mendapatkan cahaya matahari. Selain itu, kekurangan cahaya matahari dapat memburukkan lagi kegelisahan anda.

6. Makan makanan yang sihat

Tanpa anda sedari, makanan yang anda makan boleh memberi kesan kepada perasaan anda. Mengonsumsi terlalu banyak makanan atau minuman berkafein dapat meningkatkan kegelisahan. Melewatkan makan juga dapat membuat anda merasa rendah tenaga, yang sering menyebabkan perubahan mood.

Oleh itu, untuk membantu mengurangkan kegelisahan, anda dapat meningkatkan pengambilan serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Di samping itu, anda juga perlu mengurangkan makanan yang tinggi gula dan kafein. Jangan lupa makan secara teratur tiga kali sehari dan ganti dengan makanan ringan yang sihat untuk menambah tenaga.

7. Dapatkan tidur yang cukup

Masalah tidur sering timbul apabila anda merasa kegelisahan yang berlebihan. Sebenarnya, badan anda memerlukan rehat atau tidur tambahan ketika mengalami tekanan, untuk mengurangkan risiko pelbagai penyakit.

Oleh itu, anda harus berusaha mendapatkan tidur yang cukup ketika mengalami kegelisahan. Anda boleh mencubanya dengan mengubah waktu atau corak tidur anda. Cukupkan keperluan tidur anda sekurang-kurangnya 7 jam sehari dan ciptakan suasana tidur yang selesa, seperti mematikan lampu bilik atau menggunakan aromaterapi.

8. Berfikir secara positif untuk menghilangkan kegelisahan

Satu perkara yang boleh membuat kegelisahan anda bertambah buruk adalah pemikiran negatif tentang diri anda atau dunia di sekeliling anda. Sebaliknya, pemikiran positif sebenarnya dapat memberi manfaat kepada kesihatan mental dan fizikal anda, termasuk menghilangkan kegelisahan yang anda alami.

Oleh itu, salah satu cara untuk mengatasi kegelisahan adalah dengan berfikir positif. Juga yakinkan diri anda bahawa kebimbangan dan kegelisahan yang anda rasakan dapat memotivasi diri anda dan mengelakkan perkara buruk. Contohnya, apabila anda merasa cemas dengan peperiksaan sekolah, anda boleh menggunakan perasaan itu untuk memotivasi anda untuk belajar dan mendapat markah yang baik.

Sekiranya anda telah melakukan beberapa petua menghilangkan kegelisahan di atas, tetapi perasaan negatif tidak hilang, berjumpa dengan profesional kesihatan mental, seperti psikologi atau psikiatri. Anda boleh mendapatkan diagnosis dan bantuan perubatan yang tepat untuk pemulihan anda.

Recent Posts