Mendedahkan Air Micellar, Adakah Selamat untuk Wajah?

Dalam dunia kecantikan, terdapat produk penjagaan kulit yang menarik yang disebut air micellar. Selain wajah, air misel juga dikatakan digunakan untuk membersihkan tangan atau noda pada permukaan kain.

Apa itu air micellar?

Micellar water adalah pencuci muka cecair berasaskan air. Anda boleh menggunakan pembersih ini untuk membuangnya solekan , menyegarkan wajah, untuk mencuci muka.

Oleh kerana banyak kegunaannya, tidak hairanlah produk ini segera menarik perhatian banyak orang. Walaupun, harganya jauh lebih mahal daripada produk pencuci muka yang lain.

Namun, seperti produk kecantikan dan kesihatan kulit yang lain, anda perlu berhati-hati dan mengetahui apa yang terdapat dalam air misel sebelum anda mencubanya pada kulit anda.

Produk yang banyak digunakan oleh orang lain tidak selalu selamat untuk wajah dan kulit anda. Ini kerana setiap orang mempunyai jenis kulit yang berbeza.

Bagaimana ia berbeza dengan pencuci muka yang lain?

Pembersih misel telah digunakan sebagai pembersih sejak tahun 1990-an di Perancis. Pada masa itu, wanita mencari jalan keluar untuk membersihkan wajah dan kulit mereka kerana kualiti air di Paris sangat buruk.

Oleh itu, para pakar menyusun formula yang kuat untuk menangkis kotoran, habuk, dan minyak berlebihan di wajah. Dari sana, air misel dilahirkan yang kini banyak terdapat di kedai kecantikan.

Tidak seperti produk pencuci muka lain yang mengandungi sabun dan alkohol untuk membantu menghilangkan kotoran atau kekotoran solekan, air misel kaya dengan misel. Micelles adalah molekul minyak kecil seperti granul mikro yang disimpan di dalam air lembut.

Molekul minyak ini mampu mengikat dan mengangkat pelbagai kotoran, debu, kuman, dan minyak kotor yang melekat di wajah. Kerana kemampuan ini, anda tidak perlu lagi bilas dengan air atau sabun muka.

Rumusannya juga berkesan untuk menghilangkan solekan dan noda yang cukup keras kepala. Sifat pembersih micellar yang serba boleh dan praktikal inilah yang menjadikannya begitu popular di kalangan penggemar penjagaan kulit dan wajah.

Adakah air micellar selamat untuk wajah?

Menurut dr. Debra Luftman, pakar dermatologi yang ditemu ramah oleh ELLE, pembersih micellar bagus dan selamat digunakan pada wajah.

Dia menambah bahawa produk penjagaan kulit ini sebenarnya lebih selamat daripada pencuci muka biasa yang akan meninggalkan bahan kimia yang keras dan berbahaya pada kulit.

Selain itu, dalam beberapa kes lapisan kulit juga akan menjadi lebih tipis kerana disapu dengan pembersih wajah yang mengandungi sabun, alkohol, dan wangian.

Pakar kecantikan dan penjagaan kulit dari Amerika Syarikat, dr. Tabasum Mir, juga penggemar air micellar.

Seperti yang dilaporkan oleh Huffington Post, dr. Mir mendedahkan bahawa walaupun ramuannya lebih semula jadi daripada pembersih biasa, air misel mampu menghilangkan lebihan minyak yang terkumpul dan melekat pada solek setelah seharian beraktiviti.

Petua Memilih Sabun Pembersih Muka Terbaik Mengikut Jenis Kulit

Pembersih muka yang tidak berwarna ini juga sangat lembut dan mempunyai fungsi pelembap seperti produk pelembap, ia tidak akan mengeringkan wajah anda seperti penghilang solek biasa. Kulit wajah anda akan kekal kenyal.

Sejauh ini, para pakar percaya bahawa air misel adalah pencuci muka dengan kesan sampingan yang paling sedikit. Tidak ada kes di mana seseorang mengalami komplikasi tertentu akibat menggunakan pencuci muka serba guna ini.

Walau bagaimanapun, beberapa jenama air misel yang dijual di kedai kecantikan mungkin mengandungi fenoksietanol yang berfungsi sebagai pengawet kosmetik.

Walaupun alahan atau tindak balas terhadap bahan kimia ini sangat jarang berlaku, sesetengah orang melaporkan kerengsaan pada kulit atau mata.

Apa jenis air misel yang sesuai untuk kulit wajah?

Dipetik dari Huffington Post, pakar dermatologi dr. Hadley King mengesyorkan produk pembersih micellar untuk anda yang mempunyai kulit muka yang kering dan sensitif.

Bahan-bahan ringan tidak akan menyakitkan wajah anda seperti beberapa produk pembersih yang mengandungi alkohol. Produk pembersih misel tidak akan mengeringkan kulit.

Sementara itu, bagi anda yang mempunyai kulit muka berminyak, mungkin air misel tidak berfungsi secepat pembersih wajah biasa untuk menghilangkan solek tebal.

Walau bagaimanapun, anda boleh menyelesaikannya dengan produk untuk menghilangkan solek yang biasanya anda pakai membersihkan dalam. S Selepas itu, bersihkan dengan air misel. Anda tidak perlu membilasnya lagi dengan air.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found