Ubat Panas Semula jadi yang Kuat dan Cepat untuk menghilangkan panas dalaman

Keadaan panas bukan jenis penyakit yang memerlukan rawatan perubatan. Pedih ulu hati dapat dirawat dengan menggunakan pelbagai jenis ubat semula jadi.

Biasanya gejala pedih ulu hati yang dialami seseorang bermula dari sakit tekak, bibir kering, sariawan, kelemahan, dan sembelit (kesukaran membuang air besar). Untuk mengatasi keadaan ini, lihat lebih banyak maklumat di bawah.

Apakah haba dalaman?

Tidak ada penyakit panas di dunia perubatan. Heartburn lebih tepat didefinisikan sebagai rangkaian gejala yang menyerang mulut, tekak, dan sistem pencernaan.

Istilah haba dalaman itu sendiri sebenarnya berakar pada perubatan tradisional Cina. Selama berabad-abad, penyembuh China percaya bahawa suhu tubuh manusia sentiasa seimbang, sama seperti Yin dan Yang. Sekiranya suhu di dalam badan tidak seimbang, kerana terlalu panas misalnya, anda juga akan mengalami gejala panas dalaman. Itulah sebabnya anda memerlukan minuman yang menyegarkan yang dapat mengembalikan suhu badan agar seimbang kembali.

Sedangkan dalam sains perubatan moden, gejala pedih ulu hati biasanya disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu. Bibir kering dan lemas boleh disebabkan oleh dehidrasi. Walaupun sembelit boleh berlaku kerana anda kekurangan serat, vitamin, dan mineral. Sakit tekak dan sariawan juga tidak disebabkan oleh panas di dalam badan, tetapi disebabkan oleh jangkitan atau penyakit lain.

Ubat panas semula jadi

Langkah pertama untuk merawat pedih ulu hati adalah mengenal pasti apa yang menyebabkan gejala anda. Dengan cara itu, anda tahu jenis rawatan yang paling sesuai untuk keadaan tersebut. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat pelbagai pilihan ubat panas semula jadi di bawah.

1. Gargle air garam

Berkumur dengan larutan garam dapat melegakan sakit tekak dan sariawan. Sediakan segelas air suam dan campurkan dengan satu sudu teh garam. Untuk merawat sakit tekak, berkumur sambil melihat ke atas. Sementara itu, untuk menghilangkan sariawan, anda boleh membilas mulut di kawasan yang terjejas.

Anda boleh berkumur selama 20 hingga 30 saat dan kemudian membuang air, jangan menelan. Ulangi gargle air garam setiap beberapa jam untuk hasil yang berkesan.

2. Makan sayur dan buah

Sayuran dan buah kaya dengan serat, vitamin, dan mineral yang bermanfaat untuk pencernaan. Selain itu, sayur dan buah juga dapat meningkatkan daya tahan.

Pilih sayur-sayuran dan buah-buahan yang berwarna cerah dan gelap untuk kandungan nutrien terbaik. Contohnya, bayam, kangkung, wortel, terung, dan brokoli. Stroberi, betik, epal, dan anggur juga baik untuk merawat pedih ulu hati. Untuk meningkatkan pengambilan serat dan vitamin, makan buah-buahan seperti epal dan anggur dengan kulit.

3. Beg teh celup

Rawat sariawan dengan menekan sakit atau luka dengan beg teh yang telah anda buat. Daun teh berguna untuk melawan keradangan serta melegakan kesakitan. Kompres selama 15 hingga 20 minit kira-kira tiga kali sehari.

4. Minum banyak air

Oleh kerana gejala pedih ulu hati seperti tekak kering dan bibir pecah-pecah boleh disebabkan oleh dehidrasi, pastikan anda minum air secukupnya. Untuk menggantikan cecair yang hilang, cuba minum sekurang-kurangnya sepuluh gelas air sehari.

5. Sayang

Dalam pelbagai kajian, madu terbukti berkesan menghilangkan pelbagai masalah tekak. Jadi, jika tekak mula terasa sakit atau kering, segera minum madu murni. Anda boleh mencampurkannya dengan teh, air suam, atau hanya meminumnya.

Madu juga boleh menjadi penyelesaian bibir kering untuk pecah-pecah. Baiklah, sapukan madu di bibir anda untuk mengekalkan kelembapan semula jadi.

6. Kompres sejuk

Luka canker yang muncul di kawasan mulut boleh menyakitkan. Oleh itu, kompres kawasan yang sakit dan sariawan dengan ketulan ais yang telah dibalut dengan kain lembut yang steril. Anda juga boleh mencelupkan kain bersih ke dalam air sejuk sebagai kompres.

Recent Posts