Diet Air, Adakah Selamat Dilakukan? |

Air minuman yang rajin memang bermanfaat, salah satunya membantu menurunkan berat badan. Dari teori ini, banyak yang "terinspirasi" untuk mengamalkan diet hanya air tanpa makan dan minum apa-apa selama beberapa hari.

Hanya minum air membuatkan anda menurunkan berat badan?

Minum air sangat disyorkan untuk membantu menjaga kesihatan. Air minum secara berkala melancarkan prestasi fungsi buah pinggang untuk menyingkirkan sisa dan toksin berbahaya dalam badan.

Minum air yang cukup juga menjadikan sistem pencernaan berfungsi dengan lebih berkesan dalam memproses makanan sambil mengawal selera makan. Keperluan cecair yang mencukupi juga dapat membantu proses metabolisme badan berfungsi lebih cepat untuk membakar lemak.

Minum 8 gelas air (± 2 liter) boleh membakar sehingga 100 kalori sehari. Kalori dapat dikurangkan lebih banyak lagi jika anda minum air sejuk. Minum lebih banyak air juga membantu mengurangkan berat badan berlebihan, sehingga anda menurunkan berat badan tambahan.

Manfaat air minum dalam jangka pendek dapat langsung dirasakan oleh orang yang menderita penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes, dan berlebihan berat badan. (berat badan berlebihan).

Walau bagaimanapun, jika ia semata-mata untuk menurunkan berat badan, diet air hanya akan menunjukkan hasil yang nyata setelah dilakukan secara berterusan untuk waktu yang lama.

Adakah diet air benar-benar selamat?

Diet hanya dengan minum air boleh dilakukan hanya bermula dari 24 jam hingga maksimum 3 hari. Lebih dari itu, akan ada banyak masalah kesihatan yang berpotensi timbul.

Perlu diingat, bahawa air bebas kalori dan tidak mempunyai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh seperti lemak, protein, dan vitamin. Diet ini juga tidak membenarkan anda minum minuman lain seperti teh, kopi, dan susu.

Hanya pada suatu hari anda mencuba diet ini, nutrien di otak dapat dikurangkan sehingga akan berfungsi dengan lebih perlahan. Akibatnya, anda sukar untuk berkonsentrasi, sering tercengang, mudah beremosi, dan terdedah kepada halusinasi. Ini juga akan menyebabkan migrain.

Di samping itu, jika anda tidak makan makanan, ini bermakna perut akan dibiarkan kosong. Perut kosong untuk waktu yang lama boleh menyebabkan asid perut naik yang akan mencetuskan penyakit ulser.

Tubuh akan kehilangan protein paling banyak dalam 72 jam pertama diet air anda, dan membuat otot-otot badan perlahan-lahan menyusut.

Manusia hanya boleh hidup tanpa makan sama sekali antara 46 jam - 70 hari. Walaupun begitu, tidak makan selama 3 minggu sahaja boleh menyebabkan fungsi otak mati dan membuat anda koma.

Jadi, bagaimana melakukan diet air yang betul?

Sebaik-baiknya, pilih masa yang tepat untuk memulakan program diet, iaitu ketika tubuh tidak memerlukan banyak tenaga. Sekiranya anda telah menetapkan masa yang tepat, anda mesti menyediakan pengambilan nutrien yang cukup lama sebelum memulakan diet.

Anda boleh mula mengurangkan makanan dan makanan ringan pada hari-hari menjelang diet air, tetapi tetap pastikan hidangan sampingannya bervariasi dan mengandungi nutrien dan tenaga yang tinggi.

Mulakan perlahan-lahan dengan minum minuman kaya nutrien seperti jus buah atau mengisi smoothie pada awal diet.

Semasa anda menjalani diet air, hindari bersenam terlalu keras sehingga anda tidak mengalami dehidrasi. Elakkan juga minum lebih banyak air daripada biasa semasa berdiet. Minum terlalu banyak air boleh membahayakan kesihatan anda.

Ingatlah bahawa anda perlu menghentikan diet anda dengan segera sekiranya anda jatuh sakit atau merasa sangat lemah di tengah hari.

Apabila anda selesai dengan diet air, elakkan makan terlalu banyak sekaligus. Mulakan makan semula sedikit demi sedikit untuk mengelakkan sakit perut dan gangguan pencernaan yang lain.

Ingat, anda tidak boleh melakukan diet ini sahaja. Sekiranya anda ingin mencubanya, Lakukan di bawah pengawasan pakar pemakanan.

Tidak semua orang boleh melakukannya

Diet minum air tidak dapat dilakukan oleh semua orang. Orang dewasa dan kanak-kanak berumur 18 tahun ke bawah tidak dibenarkan mengikuti diet ini.

Selain itu, orang-orang dengan keadaan di bawah ini juga tidak dibenarkan melakukan diet satu ini kerana berpotensi menyebabkan masalah kesihatan lebih lanjut.

  • Gangguan makan.
  • Berat badan kurang.
  • Adakah mengandung atau menyusu.
  • Masalah jantung.
  • Diabetes jenis 1.
  • Migrain yang tidak terkawal.
  • Sedang menjalani perjalanan darah.
  • Ambil ubat tertentu.

Diet yang baik adalah dengan makan sihat dan bersenam

mengikut Akademi Pemakanan dan DietetikWalau bagaimanapun, diet air tidak sesuai untuk penurunan berat badan.

Corak diet terbaik untuk menurunkan berat badan adalah dengan menggabungkan tabiat makan yang sihat (seperti mengurangkan garam dan gula dan lemak) dan senaman teratur yang dilakukan secara beransur-ansur.

Di samping itu, hadkan juga bahagian makanan dan pengambilan kalori sambil tetap mendapat nutrien dari pelbagai sumber makanan.

Recent Posts