5 Pergerakan Yoga untuk Pemula di Rumah, Apa Rasanya?

Adakah anda berminat untuk melakukan yoga? Sekiranya anda belum sempat bertemu dengan pelatih yoga atau mengikuti kelas, terdapat beberapa gerakan yoga sederhana yang boleh anda cuba di rumah. Apakah pergerakan yoga untuk pemula di rumah? Lihat ulasan berikut.

1. Pokok pokok

Yoga bergerak pokok pose adalah asas untuk mengamalkan keseimbangan dan juga meningkatkan kelenturan badan. Kaedahnya cukup mudah, mulakan dahulu dengan berdiri tegak. Kemudian, letakkan telapak tangan anda di depan dada anda.

Untuk kaki, bengkokkan lutut ke luar dari badan dan letakkan telapak kaki di paha seperti gambar di atas. Tahan pergerakan ini selama 30 saat. Selepas 30 saat, beralih ke kaki yang lain dan ulangi pergerakan yang sama.

2. Anjing yang menghadap ke bawah

Sumber: Yoga International

Dalam posisi ini badan berada dalam bentuk V terbalik, di mana kepala menghadap ke bawah. Pertama, mulailah dengan membongkok dan meletakkan kedua tangan di atas tikar. Kemudian, kedudukan tapak tangan ini harus lebih maju dari bahu.

Di sebelah kedudukan kaki, letakkan lutut anda di atas tikar yang dibengkokkan. Seterusnya, angkat lutut ke atas tikar sehingga kaki anda lurus dari hujung ke hujung. Anda dapat melihat contoh pergerakan seperti gambar di atas.

Pastikan kedudukan badan lurus, tidak membongkok semasa melakukan pose ini. Pertahankan kedudukan ini sambil menarik nafas dalam-dalam 5-10.

3. Kucing-lembu

Lembu kucing adalah salah satu pergerakan yang paling penting ketika memulakan yoga, terutama bagi anda yang mempunyai masalah sakit belakang. Melakukan pergerakan ini secara berkala memberikan regangan yang baik untuk kesihatan tulang belakang.

Anda dapat melihat pergerakan seperti gambar di atas. Letakkan telapak tangan dan lutut anda di atas tikar, kemudian meregangkan tulang belakang anda dengan membongkok dan meluruskan badan anda. Rasa perlahan bahawa tulang belakang anda harus sentiasa lurus.

4. Pose gunung

Sumber: Jurnal Yoga

Pose gunung adalah salah satu gerakan yoga paling mudah. Berdiri dengan dada terbuka dan tangan anda di sisi anda. Pergerakan ini juga digunakan untuk menganalisis postur anda, sama ada postur anda betul. Jangan memundurkan bahu ke sisi atau anda terlalu bengkok.

Anda boleh mula melakukan pergerakan ini dengan berdiri tegak. Kemudian rasa punggung anda terasa betul-betul lurus. Kedudukan tangan di sisi badan dengan tangan terbuka.

5. Pergerakan yoga pose kanak-kanak

Ini adalah salah satu gerakan santai yang paling santai setelah melakukan gerakan yoga yang lain. Bila-bila masa anda merasa tertekan atau letih, berehatlah dengan pose kanak-kanak ini. Dari pose anjing yang menghadap ke bawah apa yang anda buat tadi, turunkan punggung anda, letakkan lutut dan punggung kaki anda di atas tikar.

Turunkan bahu ke lantai dengan kepala menghadap ke lantai. Panjangkan tangan anda ke hadapan sejauh mungkin.

Recent Posts