7 Ubat Alami Kuat untuk Sakit Gigi •

Kerosakan gigi adalah masalah gigi yang paling biasa di Indonesia. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, lama-kelamaan rasa sakit itu dapat ditanggung. Selain mengambil ubat penahan sakit semasa menunggu berjumpa doktor, anda juga boleh menggunakan kaedah semula jadi.

Apa yang menyebabkan rongga?

Seperti yang dinyatakan oleh drg. Sri Angky Soekanto, DDS, PhD., Pengamal kesihatan pergigian dan ahli biologi mulut di Universiti Indonesia, jumlah orang dengan rongga sangat tinggi di Indonesia. Sebabnya adalah bahawa kesedaran penduduk Indonesia tentang kesihatan gigi masih sangat minimum.

Ini juga mendasari adanya program pendidikan kebersihan mulut ke sekolah, kerana kebiasaan membina mesti dilakukan sejak kecil. Apabila kesedaran ini tidak ditingkatkan, risiko mendapat rongga akan meningkat.

Rongga disebabkan oleh asid yang dihasilkan oleh bakteria yang memakan gula dari makanan yang kita makan. Asid ini boleh merosakkan gigi.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, rongga boleh menyebabkan jangkitan, bahkan rongga dikaitkan dengan beberapa penyakit, salah satunya adalah penyakit jantung.

Anda boleh pergi ke doktor gigi, doktor akan memeriksanya, supaya dia dapat mengambil tindakan yang tepat untuk merawat rongga. Anda pasti pernah mendengar mengenyangkan gigi, bukan?

Prosedur yang dilakukan adalah menggerudi rongga gigi, kemudian mengisinya dengan bahan yang selamat untuk mengisi gigi - seperti campuran perak, emas. Sekiranya gigi anda gementar tetapi anda tidak boleh berjumpa doktor. Jadi, cara semula jadi boleh menjadi pilihan anda.

Pilihan ubat semula jadi untuk rongga

Berita baiknya ialah anda boleh mendapatkan rawatan di rumah untuk kesakitan yang disebabkan oleh rongga. Dipetik dari Medical News Today, beberapa ubat semula jadi atau tradisional dapat mencegah kerosakan dan menghentikannya sebelum lubang terbentuk.

Berikut adalah beberapa ramuan dan kaedah yang boleh anda cuba:

1. Garam

Ya, anda boleh menggunakan garam sebagai ubat semula jadi dan juga rongga tradisional. Garam mengandungi sifat antiseptik dan antibakteria. Anda boleh menggunakan air garam sebagai ubat kumur untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan, merawat jangkitan, dan mencegah pertumbuhan bakteria di mulut. Inilah cara menggunakannya:

 • Larutkan 1 sudu teh garam dalam segelas air suam. Berkumurlah larutan sehingga menyapu seluruh mulut anda selama satu minit. Di samping itu, fokus pada berkumur di kawasan yang terdapat rongga. Anda boleh melakukan rawatan ini 3 kali sehari sehingga gejalanya mereda (jika disertai sakit gigi).
 • Cara lain yang boleh dilakukan adalah dengan mencampurkan garam teh dan jus lemon. Sapukan campuran sambil mengurut gusi anda selama beberapa minit, kemudian bilas mulut anda dengan air suam selepas itu. Ulangi ubat ini 2 kali sehari selama beberapa hari untuk membunuh bakteria

2. Bawang putih

Bawang putih dapat berfungsi sebagai antibakteria dan sangat disarankan sebagai ubat semula jadi dan tradisional untuk rongga. Selain itu, bawang putih juga dapat mengurangkan rasa sakit yang timbul akibat rongga dan menjadikan gusi dan gigi lebih sihat.

Cara menggunakannya:

 • Sediakan 3 hingga 4 ulas bawang putih dan satu sudu teh garam. Sapukan pada rongga atau gigi yang dijangkiti, biarkan sehingga 10 minit. Kemudian, berkumur dengan ubat kumur. Anda boleh melakukan ini dua kali sehari selama beberapa minggu untuk mengurangkan penyebaran rongga.
 • Sekiranya anda mengalami kesakitan di kawasan berlubang, anda juga boleh menggosok minyak bawang putih untuk menghilangkan rasa sakit.
 • Salah satu perkara yang paling senang dilakukan ialah makan bawang putih mentah. Ia juga dipercayai dapat memberikan hasil yang berkesan.

3. Licorice (licorice)

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Produk Semula jadi American Chemical Society, licorice aka liquorice dipercayai mempunyai manfaat untuk kesihatan gigi. Terdapat sebatian licoricidin dan licorisoflavan A, yang bersifat antibakteria, berfungsi untuk mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan rongga.

Bukan itu sahaja, licorice sebagai ubat semula jadi serta tradisional juga dapat mengurangkan plak pada gigi. Anda boleh menggunakan serbuk licorice untuk menggosok gigi. Di samping itu, anda boleh menggunakan batang lembut secara langsung sebagai berus gigi.

4. Kunyit

Kunyit mengandungi vitamin C yang bersifat antibakteria dan anti-radang. Manfaat yang anda dapat dalam bentuk gusi yang sihat dan mencegah rongga dari jangkitan bakteria.

Cara mengaplikasikannya dengan menghancurkan kunyit menjadi serbuk, atau anda boleh mendapatkan serbuk kunyit di kedai. Biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas mulut anda dengan air suam.

Kemudian, dengan cara lain, campurkan serbuk kunyit dengan sedikit minyak mustard, kemudian sapukan sambil mengurut gigi dan gusi. Biarkan selama 10 minit, kemudian tumis campuran.

5. Cengkih

Sifat anti-radang, analgesik, dan antibakteria menjadikan cengkeh sebagai bahan penting untuk merawat masalah gigi. Bukan hanya itu, cengkeh sebagai ubat sakit gigi semula jadi dan tradisional juga dapat mengurangkan kesakitan dan mencegah penyebaran rongga.

Inilah cara anda boleh mencuba:

Larutkan 2 hingga 3 tetes minyak cengkih dalam sudu minyak biji bijan. Celupkan kapas di dalam larutan dan tepuk pada rongga. Lakukan ubat ini pada waktu malam sebelum tidur.

Alternatif lain yang boleh dilakukan adalah mengunyah seluruh cengkeh hingga diekstrak menjadi minyak. Biarkan cengkih di bawah lidah anda selama beberapa minit.

6. Aloe vera

Biasanya, lidah buaya digunakan sebagai rawatan kulit wajah dan juga rambut. Ini kerana manfaatnya menenangkan dan juga dapat menebalkan rambut.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan lidah buaya sebagai ubat semula jadi dan tradisional untuk rongga.

Menurut kajian pada tahun 2015, gel lidah buaya diklaim dapat membantu melawan bakteria yang menyebabkan berlakunya rongga. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih dijalankan sama ada lidah buaya dapat membantu mengingatkan semula enamel gigi.

7. Minyak menarik

Minyak menarik adalah teknik berkumur dengan minyak. Ubat Ayuverdik - berasal dari budaya India - telah digunakan selama berabad-abad. Manfaat yang ditawarkan dari ubat semula jadi ini untuk sakit gigi adalah dalam bentuk detoksifikasi oral. Anda boleh menggunakan minyak kelapa, minyak biji wijen, atau minyak zaitun. Kaedahnya adalah:

 • Ambil satu sudu minyak yang disyorkan di atas
 • Gunakan untuk membilas mulut selama kira-kira 20 minit
 • Lumurkan (jangan menelan minyak)
 • Bersihkan mulut anda dengan air suam, anda juga boleh mencampurkan garam di dalam air
 • Kemudian gosok gigi seperti biasa
 • Sebaiknya lakukan pada waktu pagi, ketika perut masih kosong

Recent Posts